Μας μιλάει για την Give που προτείνει λύσεις στο πεδίο του ηλεκτρικού οχήματος.


Η Give είναι μια νεοφυής επιχείρηση στο πεδίο του ηλεκτρικού οχήματος, που αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο υποσχόμενους και ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς της επιστήμης του μηχανικού. Οι έρευνες δείχνουν 90% μέση ετήσια ανάπτυξη των πωλήσεων από το 2010 και προβλέπουν ετήσιες πωλήσεις ύψους  271.67 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020, καθιστώντας την αγορά του ηλεκτρικού οχήματος όχι μόνο τεχνικά ελκυστική, αλλά και επιχειρηματικά έναν από τους πλέον υποσχόμενους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας. Για την Give, μιλήσαμε με τον Ηλία Νασιόπουλο. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

 
Ένα από τα βασικότερα κίνητρα της προσπάθειας μας ήταν πώς μπορούμε από την πλευρά μας να βοηθήσουμε να σταματήσει η “φυγή της μηχανολογίας”, πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε το δικό μας κομμάτι στο να γίνει το εξωτερικό για τους μηχανολόγους επιλογή και όχι ανάγκη.
Μετά από πολλά χρόνια στο εξωτερικό, και με την τύχη και ευκαιρία να δουλέψουμε σε μεγάλες εταιρίες, νιώθαμε ότι μπορούμε να κάνουμε ένα τέτοιο βήμα και να δημιουργήσουμε από εδώ, να δώσουμε κάτι πίσω.
Νοιώθουμε επίσης πως ο δρόμος προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον περνάει μέσα από την μηχανολογία και έχουμε την δυνατότητα, τα εργαλεία, αλλά και την τρέλα να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι.

 
H GIVE, συντομογραφία του Green Innovation & Vehicle Engineering, είναι μια μηχανολογική εταιρία υψηλής τεχνολογίας, με δύο συμπληρωματικές κατευθύνσεις. Βασισμένη σε υπάρχουσα τεχνική κατάρτιση, η GIVE προσφέρει την εμπειρία της στην δομική ανάλυση, την βελτιστοποίηση, την επιλογή υλικών και την πρόβλεψη της συμπεριφοράς προϊόντων και κατασκευών υψηλής τεχνολογίας από αυτοκινητοβιομηχανία και motorsports απ’ οπού και προέρχεται η εμπειρία μας, μέχρι ιατρικά και ενέργεια. Ουσιαστικά -και για να δώσουμε έναν πιο απλό ορισμό του τι κάνουμε- μπορούμε να σχεδιάσουμε, να βελτιώσουμε και να δοκιμάσουμε οποιαδήποτε μηχανολογική κατασκευή, πριν ακόμα φτιαχτεί. Έτσι, βοηθάμε τους συνεργάτες μας (πελάτες είναι ένας όρος που δεν μας αρέσει τόσο), αρχικά να αναπτύξουν την ιδέα τους αλλά και να γλυτώσουν από τα έξοδα, τον κόπο και τον χρόνο που απαιτούν τα πρωτότυπα. Η δεύτερη κατεύθυνση μας, είναι το καινοτόμο product development. Στόχος μας είναι να επανεπενδύομε την αποκτηθείσα εμπειρία, γνώση και εργαλεία στην ανάπτυξη ιδεών και τεχνολογίας στον χώρο του οχήματος (vehicle). Έτσι αναπτύσσουμε το δικό μας R&D και, με καθαρή εικόνα στο μέλλον και τις αξίες μας, τα δικά μας οχήματα. Το project το οποίο τρέχουμε τώρα και ελπίζουμε σύντομα να μπορούμε να πούμε περισσότερα, είναι ένα ηλεκτρικό όχημα, ένα όχημα με αρκετές καινοτομίες στην κατασκευή, αλλά με ακόμα μεγαλύτερη αξία στο αποτέλεσμα που προσπαθούμε να πετύχουμε – την προώθηση της πράσινης καινοτομίας (Green), και υιοθέτηση της οικολογικής μετακίνησης.


Πρώτος στόχος μας τώρα (και επιτρέψτε μας τον μηχανικό όρο) είναι να αποκτήσουμε αδράνεια. Να καταφέρουμε να κάνουμε την GIVE βιώσιμη και να δημιουργήσουμε μια πολύ δυνατή ομάδα μηχανικών και τις συνθήκες ώστε να μπορούν αυτοί να δημιουργούν. Όραμα μας είναι η GIVE να γίνει μία διεθνούς φήμης μηχανολογική εταιρία, όχι μόνο βασισμένη στην ποιότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας και καινοτομία των οχημάτων μας, αλλά και στην κουλτούρα, και φύση της εταιρίας που θα προάγει την έμπνευση, τον πειραματισμό, την δημιουργία, και την συνεργασία. Ένα μηχανολογικό στέκι.

 
Σήμερα η GIVE είναι ακόμα πολύ νέα. Λίγων μηνών κάνει τα πρώτα τις βήματα. Είμαστε μικρή και φρέσκια ομάδα, με έναν από τους Co-founders ακόμα στην Γαλλία. Το co-ordination γίνεται πλέον πολύ εύκολα, και με τόσα διαθέσιμα εργαλεία ακόμα και η άλλη χώρα δεν είναι πρόβλημα.
Τα πρώτα βήματα είναι βέβαια δύσκολα. Έπρεπε να θυσιάσουμε πολλά για να ακολουθήσουμε το μονοπάτι αυτό, ένα μονοπάτι άγνωστο για εμάς. Πρέπει να θυσιάσεις αυτό που είσαι για αυτό που θες να γίνεις. Από μηχανικοί έχουμε γίνει μαρκετίστες, λογιστές, developers, τεχνικοί,  negotiators, όλα! Πολύ δύσκολο, με μία συνεχή εναλλαγή ανάμεσα σε καλές και κακές μέρες, που ψυχολογικά σε δοκιμάζει. Αλλά αξίζει. Ο τρόπος δουλειάς αλλά και ο τρόπος ζωής έχει αλλάξει. Το “safe job for life” (να βρεις παιδί μου και μια καλή δουλειά..) δεν δημιουργεί πια τις απαραίτητες συνθήκες για δημιουργία, αποδοτικότητα και προσωπική ικανοποίηση. Έτσι οφείλουμε να αλλάξουμε και εμείς. Αυτό που προσπαθούμε στην GIVE είναι να μην χάνουμε χρόνο στο να καταλαβαίνουμε πώς γίνεται κάτι μέχρι σήμερα, αλλά να βρίσκουμε ένα δικό μας τρόπο εστιασμένοι πάντα στο στόχο μας για ένα περιβάλλον μηχανολογικής δημιουργίας.

Give2.jpg

 

Η ίδρυση της εταιρείας  ήταν πολύ εύκολη! Τελεία. Όλα περί γραφειοκρατίας για την ίδρυση δεν ισχύουν. Μέσα σε δύο βδομάδες, και με πολύ απλές κινήσεις, η εταιρία ήταν live. Υπάρχουν αναμφίβολα πολλά προβλήματα. Οι υψηλοί φόροι είναι ίσως ένα, και χωράει πολύ συζήτηση για το κατά πόσο αυτοί πρέπει να είναι εκεί που είναι, αλλά σίγουρα η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα με φόρους σε αυτή την τάξη μεγέθους. Μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που βλέπουμε εμείς στα πρώτα αυτά βήματα, είναι η αβεβαιότητα και η συνεχής αλλαγή του πλαισίου, που δυσκολεύουν πολύ την οργάνωση, την ευελιξία και τις προβλέψεις. Χάνουμε πολύ χρόνο στο να αλλάζουμε τα οικονομικά στοιχεία και τον προγραμματισμό με βάση τις νέες αλλαγές, τους νέους νόμους και τα νέα στοιχεία. Μία ακόμα βασική διαπίστωση, είναι η πολυπλοκότητα συμμετοχής στα εθνικά επενδυτικά προγράμματα που θα μπορούν και πρέπει να βοηθούν πολλές εταιρίες στο ξεκίνημα τους. Είναι πολύ θετικό που υπάρχουν εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, προγράμματα της ΓΓΕΤ, ο αναπτυξιακός νόμος, κτλ, αλλά η πολυπλοκότητα των όρων και οι προϋποθέσεις, σε συνδυασμό με μεγάλη διαδικαστική καθυστέρηση, δυσκολεύουν την συμμετοχή από μικρές εταιρίες, που αδυνατούν πολλές φορές να δουν την αξία μίας τέτοιας συμμετοχής. Όσο για τα κίνητρα, είμασταν πάντα της λογικής, μην περιμένεις να σου δώσουν κίνητρα. Βρες τα δικά σου.

Give3.jpg
 
Οι προκλήσεις για τις νέες επιχειρήσεις είναι  τα δύο προφανή, δηλαδή η χρηματοδότηση και η πρόσβαση (πώς να τρυπώσει κανείς) στην αγορά. Αλλά και πολύσυζητημένα. Μία διαφορετική πρόκληση που συναντάμε εμείς ως μηχανολογική εταιρία ανάπτυξης προϊόντων, είναι το “startup culture” και το “fast growth – fast exit”. Η επενδυτική κοινότητα βάζει λεφτά εκεί όπου βλέπει πως θα τα πάρει πίσω το πολύ σε δύο χρόνια, και η νέα γενιά entrepreneurs όλο και περισσότερο ψάχνει ιδέες που θα μεγαλώσουν γρήγορα για να εξαργυρώσουν την πώληση τους και την έξοδο τους προς κάτι επόμενο. Και στο μοντέλο αυτό τίποτα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το internet, online services & applications! Ένα μοντέλο που σίγουρα δουλεύει και αναμφίβολα έχει αποτελέσματα. Αλλά και ένα μοντέλο που αφήνει τα long term projects, τις διαφορετικές ιδέες και πιο τολμηρά πλάνα, στεγνά από χρηματοδότηση. Μία ακόμα μεγάλη πρόκληση που βλέπουμε, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, είναι πώς να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον δισταγμό και καμιά φορά καχυποψία, και να δημιουργήσουμε συνεργασίες και δεσμούς μεταξύ εταιριών. Πιστεύουμε πως ο μοναχικός δρόμος είναι πολλές φορές γρήγορος, αλλά μόνο ο συνεργατικός σε πάει μακριά.


Είμαστε πολύ στην αρχή για να μπορούμε να διαπιστώσουμε πιθανά λάθη μας ή παραλήψεις μας. Είμαστε σίγουροι πως θα υπάρξουν. Όσο για τα 5 χρόνια στο μέλλον, η εικόνα μας είναι η εξής. Θα έχουμε την ομάδα μας, και την δυναμική μας. Θα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θα εμπνέει μηχανολόγους και θα τους δίνει το περιβάλλον να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν. Με σταθερή ροή projects υψηλής τεχνολογίας και ενδιαφέροντος, θα έχουμε δημιουργήσει δεσμούς με μεγάλες βιομηχανίες διεθνώς, και με το συνεχές R&D μας θα παράγουμε με τους συνεργάτες μας, οχήματα του μέλλοντος.

 
Εάν μπορούμε να δώσουμε μια συμβουλή σε όσους βγαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας θα ήταν:  Μην περιμένετε ευκαιρίες. Δημιουργήστε ευκαιρίες. Δημιουργήστε και κυνηγήστε τα ποιο τρελά, ακόμα και αν όλοι λένε ότι είναι λάθος.

“Shoot for the moon. Even if you miss, you will end up among the stars”

http://www.give-net.gr