Μας μιλάει για την InSyBio που δραστηριοποιείται στην εξατομικευμένη ιατρική και εστιάζει στην ανάλυση πολύπλοκων βιολογικών δεδομένων. 


Η InSyBio είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που δραστηριοποιείται στην εξατομικευμένη ιατρική και εστιάζει στην ανάλυση πολύπλοκων βιολογικών δεδομένων. Η InSyBio Suite είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εργαλείων ανάλυσης η οποία, παρέχοντας υπηρεσίες μέσω cloud, στοχεύει στην ανακάλυψη και ερμηνεία βιοδεικτών με αυξημένη προγνωστική και διαγνωστική δυνατότητα. Κάθε εντοπισμός τέτοιων βιοδεικτών επιταχύνει τόσο την πρόγνωση όσο και την έρευνα για ανακάλυψη νέων φαρμάκων στην Ιατρική. Σήμερα, η αγορά των εργαλείων και των υπηρεσιών δεδομένων βιοπληροφορικής μεγάλου όγκου είναι μια από τις πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενες παγκοσμίως με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης άνω του 15%. Για την InSyBio μιλήσαμε με τον Χρήστο Αλεξάκο. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

H ιδέα της InSyBio (Intelligent Systems Biology) γεννήθηκε πριν τρία χρόνια όταν οι ιδρυτές της ήταν ερευνητές σε θέματα βιοπληροφορικής και πληροφοριακών συστημάτων στο Εργαστήριο Αναγνώρισης Προτύπων στο Πανεπιστήμιο Πάτρας. Είδαμε ότι υπήρχε ένα κενό στην αγορά της βιοπληροφορικής για μια ολοκληρωμένη λύση επεξεργασίας και ανάλυσης βιολογικών δεδομένων προς τον εντοπισμό βιοδεικτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόγνωση, διάγνωση και θεραπεία ασθενειών. Την πρόθεσή μας για την υλοποίηση αυτής της ιδέας ενίσχυσε η πρώτη θέση στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας Hellenic Startup in Biomed 2013 που διοργανώθηκε από το IEEE Student Brach στην Πάτρα. Στη συνέχεια μέσα σε ένα χρόνο ετοιμάσαμε το Business Plan και το πρώτο demo της εφαρμογής μας, ενώ παράλληλα παρουσιάζαμε την ιδέα μας σε επενδυτές και δυνητικούς πελάτες στην Ελλάδα και Αγγλία. Για εμάς η έναρξη αυτής της διαδικασίας μας βρήκε πολύ αισιόδοξους, πιστεύαμε ότι θα βρούμε εύκολα χρηματοδότηση και θα μπορέσουμε να έχουμε μια γρήγορη ανάπτυξη. Αρχικά, βέβαια τίποτα από αυτά δε συνέβη, οι συναντήσεις με επενδυτές δεν είχαν αποτέλεσμα, αλλά μας έμαθαν ότι μια ιδέα δεν φτάνει να είναι καλή αλλά θα πρέπει να μπορεί να εμπορευματοποιηθεί. Από τις αποτυχίες μαθαίναμε και τελικά μετά από δυο χρόνια ήρθε το πρώτο συμβόλαιο με το ερευνητικό κέντρο της NESTLE στην Λωζάνη και η πρώτη χρηματοδότηση από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας μέσω του προγράμματος NBG seeds. Ο αρχικός ενθουσιασμός έγινε ρεαλισμός χωρίς να χάσουμε την αισιοδοξία μας και την εμπιστοσύνη στην ιδέα μας και τότε καταφέραμε το πρώτο βήμα. Στην πορεία η παρουσίαση της εταιρίας βελτιώθηκε με αποτέλεσμα το τελευταίο επίτευγμα που ήταν η δεύτερη θέση στον διαγωνισμό του MIT Enterprise Forum Greece 2016.

Το βασικό προϊόν της InSyBio είναι το InSyBio Suite μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για την ασφαλή αποθήκευση, διαχείριση και ανάλυση πειραματικών βιολογικών δεδομένων (-omics data) με σκοπό την διευκόλυνση των βιολόγων ερευνητών στον εντοπισμό και την ερμηνεία βιοδεικτών και την επιτάχυνση της έρευνας για την εύρεση νέων θεραπειών, φαρμάκων, αλλά και τον σχεδιασμό νέων τροφίμων. Οι υπηρεσίες μας είναι χρήσιμες σε ερευνητικά εργαστήρια Πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων, σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εξατομικευμένης πρόγνωσης και διάγνωσης, σε φαρμακευτικές εταιρείες και σε εταιρείες στον χώρο της τεχνολογίας τροφίμων και της αγροβιοτεχνολογίας. Συγκεκριμένα, τα ερευνητικά εργαστήρια μπορούν χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της πλατφόρμας μας για να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο τα πειραματικά τους δεδομένα εξάγοντας όσο περισσότερη αξιόπιστη και ποιοτική πληροφορία. Οι φαρμακευτικές εταιρείες αντίστοιχα, μπορούν χρησιμοποιώντας την πλατφόρμας μας εκτός από την αποδοτική ανάλυση των βιολογικών πειραμάτων τους (για όσες έχουν αντίστοιχο ερευνητικό τμήμα) να επωφεληθούν και στην διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων.

Είμαστε μια εταιρεία βιοπληροφορικής που θέλει να βοηθήσει τους βιολόγους ερευνητές στον ακαδημαϊκό και ιδιωτικό τομέα. Με τα προϊόντα μας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας στοχεύουμε να επιτρέψουμε στους πελάτες μας να μπορούν εκτελέσουν ένα σημαντικό μέρος της ερευνάς τους, την ανάλυση βιολογικών δεδομένων, πιο εύκολα, πιο γρήγορα και με ουσιαστικά και ακριβή αποτελέσματα. Προσπαθούμε τα επόμενα χρόνια να αναπτύξουμε την InSyBio σε μια εταιρία που θα έχει αποκτήσει ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας αγοράς βιοπληροφορικής και με τη τεχνολογία μας να βοηθήσουμε στην επιτυχή δημιουργία νέων ιατρικών μεθόδων πρόγνωσης, διάγνωσης και αντιμετώπισης σημαντικών ασθενειών όπως οι νευροεκφυλιστικές και ο καρκίνος.  Πέρα από την ιατρική όμως στοχεύουμε στην αρωγή των ερευνών στο τομέα των προϊόντων διατροφής μέσω του εντοπισμού της επίδρασής τους σε μοριακό επίπεδο και κυρίως μέσω της ανάλυσης κατάλληλων πειραμάτων προτεομικής.

InSyBio2.jpg 

Όταν ξεκινάς μια νέα επιχείρηση, οι νέες απαιτήσεις αναγκάζουν την ομάδα να προσαρμοστεί ώστε να βρει το δικό της τρόπο εργασίας για να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις. Η επιχειρηματικότητα απαιτεί πολλά περισσότερα από απλά την ανάπτυξη ενός προϊόντος, απαιτεί χρόνο για διαχείριση, για προβολή, για επικοινωνία με πελάτες και επενδυτές. Όλα αυτά απαιτούν από την ομάδα να εργαστεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων της και να υπάρχει απόλυτη συνεργασία και κατανόηση. Στην ομάδα μας είμαστε επτά άτομα, από τα οποία οι περισσότεροι είναι στη Πάτρα και οι υπόλοιποι είναι Αθήνα, Λονδίνο και Βασιλεία. Το θετικό ήταν ότι οι περισσότεροι συνεργαζόμαστε από το παρελθόν οπότε το αρχικό στήσιμο της εταιρίας ήταν εύκολο. Βέβαια, στην πορεία, προσαρμοστήκαμε σε συγκεκριμένους ρόλους και ευθύνες, το οποίο βοήθησε και στο συντονισμό με τα μέλη της ομάδας οι οποίοι δουλεύουν εκτός γραφείου.

InSyBio3.jpg

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι φιλική προς τις νέες επιχειρήσεις αλλά ούτε και εχθρική πλέον. Τα τελευταία χρόνια, δειλά δειλά, αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους ιδιώτες επενδυτές για νεοφυείς επιχειρήσεις και αναμένεται να διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί υποδομές, όπως διαγωνισμοί επιχειρηματικότητας, co-working spaces και incubators οι οποίες παρόλο που είναι σε εμβρυικό επίπεδο, εξελίσσονται και μπορούν να καθοδηγήσουν ουσιαστικά νέους επιχειρηματίες. Όσο αφορά το ελληνικό κράτος, έχει κάνει πολλές προσπάθειες αλλά έχει να μάθει πολλά ακόμη για τη στήριξη νέων επιχειρήσεων. Η ίδρυση μιας επιχείρησης έχει απλοποιηθεί αρκετά με την έλευση των ΙΚΕ, αλλά μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Για το θέμα της φορολογίας δεν πρέπει να απασχολεί ιδιαίτερα τους νέους επιχειρηματίες, μια νεοφυής επιχείρηση δεν έχει κέρδη τα πρώτα χρόνια. Το κράτος, βέβαια, θα μπορούσε να ακολουθήσει στρατηγικές για ελάφρυνση των εξόδων νεοφυών επιχειρήσεων όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη.
 
Μια νέα επιχείρηση που ξεκινάει σήμερα, για να επιτύχει θα πρέπει να στοχεύει εκτός της Ελληνικής αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργήσει σαν μια επιχείρηση με παγκόσμια κουλτούρα και το κυριότερο να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Για αυτό θα πρέπει να προσαρμοστεί γρήγορα στις συνθήκες αυτές, πράγμα δύσκολο μιας και έχει να αντιμετωπίσει ανταγωνιστές από χώρες όπως αυτές της  Ευρώπης, της Ιαπωνίας, της Κίνας και των ΗΠΑ που η επιχειρηματικότητα είναι ενσωματωμένη στις κοινωνικές, κρατικές, εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές δομές τους. Οι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ανοικτόμυαλοι, να βλέπουν προς το μέλλον και να προσπαθήσουν να μπουν στην παγκόσμια αγορά το συντομότερο.
 
Βλέπουμε την πορεία που έχουμε ως μια νεοφυής επιχείρηση ως ένα ταξίδι, δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα μόνο προκλήσεις που οδηγούν είτε σε επιτυχίες είτε σε αποτυχίες. Τις επιτυχίες, τις χρησιμοποιείς για να εξελιχθείς και τις αποτυχίες για να αυτοαξιολογηθείς και να καταλάβεις τις αδυναμίες σου. Ακόμα και αν θεωρητικά γυρνούσαμε το χρόνο πίσω και διορθώναμε τα λάθη μας, στην πορεία πάλι θα είχαμε νέες προκλήσεις που σε κάποιες θα ανταποκρινόμασταν και σε κάποιες όχι. Οπότε κοιτάζοντας μπροστά, βλέπουμε σε 5 χρόνια να είμαστε μια εταιρία εδραιωμένη στην παγκόσμια αγορά της βιοπληροφορικής και του εντοπισμού βιοδεικτών με παρουσία στις βασικές αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης.
 
Μιλώντας για την κρίση στην Ελλάδα, αλλά και σε κάθε χώρα, δεν πιστεύουμε ότι δημιουργεί ευκαιρίες, αντίθετα τις μειώνει. Μια προβληματική πραγματική οικονομία δεν βοηθάει στην ανάπτυξη επιχειρήσεων. Αυτό που πρέπει να δημιουργείται σε μια κρίση είναι η ανάγκη για αλλαγή και στην Ελλάδα μια από αυτές τις αλλαγές πρέπει να είναι στη κουλτούρα της επιχειρηματικότητας. Οι περισσότεροι νέοι σήμερα δεν γνωρίζουν τι εστί να γίνεις επιχειρηματίας, ούτε και εμείς ξέραμε, να έχεις μια ιδέα, να την εκμεταλλευτείς εμπορικά, να ρισκάρεις, να χάσεις και να είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις όποιες προκλήσεις εμφανιστούν. Κανένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, ούτε το κοινωνικό περιβάλλον, δεν τους προσφέρει αυτή τη γνώση με αποτέλεσμα να φοβούνται ή όταν ξεκινάνε να απογοητεύονται εύκολα και να αποχωρούν. Οι νέοι που βγαίνουν σήμερα στην αγορά, δυστυχώς, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των λιγοστών θέσεων εργασίας, της εκμετάλλευσης και του μεγάλου ανταγωνισμού. Θα ακουστώ κοινότυπος αλλά αυτοί οι νέοι θα πρέπει να είναι αισιόδοξοι και να αναζητούν τις δουλειές που θέλουν πραγματικά ώστε να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους ενώ παράλληλα να είναι ευχαριστημένοι και η ανταπόδοση θα έρθει αργά ή γρήγορα. Για αυτούς που θέλουν να επιχειρήσουν θα πρότεινα να μην φοβούνται την αποτυχία, να είναι ρεαλιστές και να αναζητούν όποια βοήθεια μπορούν στο εγχείρημά τους, μην προσπαθούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους.

www.insybio.com

InSyBio4.jpg