Αν βλέπεις ακόμη και στον ύπνο σου πώς θα περάσεις εκείνη την πίστα που σε ταλαιπωρεί, τα νέα ίσως είναι άσχημα για εσένα και τις συνήθειές σου


Η ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να είναι ένας δημιουργικός τρόπος χαλάρωσης από την καθημερινότητα, αλλά και μια fun δραστηριότητα που μπορείς να απολαύσεις με την παρέα σου τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα που δεν έχεις σχολή ή δουλειά. Τι γίνεται όμως όταν περνάς όλο και περισσότερο χρόνο μόνος με την κονσόλα σου και βλέπεις ολόκληρες μέρες να χάνονται μπροστά από μια οθόνη; Συνέχισε να διαβάζεις για να δεις ποιες είναι οι βασικές ενδείξεις εθισμού με το videogaming, αλλά και τι να κάνεις για να ξεπεράσεις το πρόβλημα.

Σκέφτεσαι συνεχώς τα βιντεοπαιχνίδια

Αν σκέφτεσαι συνεχώς να παίζεις βιντεοπαιχνίδια, ακόμα και όταν δεν παίζεις ή μιλάς συνεχώς για αυτά, ξεχνώντας όλα σου τα άλλα ενδιαφέροντα, τα νέα δεν είναι καλά.

Παραμέληση άλλων προτεραιοτήτων

Το να παραμελείς τις ευθύνες σου, όπως η σχολή, η εργασία ή οι προσωπικές σου σχέσεις, προκειμένου να παίξεις βιντεοπαιχνίδια, σημαίνει ότι έχεις προχωρήσει στο στάδιο του εθισμού και θέτεις σε κίνδυνο σημαντικά πράγματα από τη ζωή σου.

Απώλεια ενδιαφέροντος για άλλες δραστηριότητες

Αν νιώθεις ότι έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου για δραστηριότητες που απολάμβανες στο παρελθόν, όπως αθλήματα, συναναστροφές με φίλους, το διάβασμα ή και τις διακοπές, τότε πρέπει να γίνει μια κίνηση από την πλευρά σου για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

Συμπτώματα στέρησης

Η ευερεθιστότητα, η ανησυχία ή η θλίψη όταν δεν παίζεις βιντεοπαιχνίδια είναι ισχυρά συμπτώματα στέρησης.

Παίζεις για παρατεταμένες χρονικές περιόδους

Αν μπορείς να παίζεις για ώρες ακατάπαυστα, συχνά παραμελώντας βασικές ανάγκες όπως το φαγητό και ο ύπνος, τότε υπάρχει σίγουρα ζήτημα.

Κρύβεσαι ή λες ψέματα ότι δεν παίζεις βιντεοπαιχνίδια

Αν ξαφνικά αισθάνεσαι ντροπή ή ενοχή για τις συνήθειές σου στο παιχνίδι και προσπαθείς να κρύψεις ό,τι κάνεις από τους άλλους, ίσως έχεις αντιληφθεί εσύ ο ίδιος ότι έχεις εθιστεί.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτές τις συμπεριφορές αναγκαστικά εθισμένοι στα βιντεοπαιχνίδια. Εάν εσύ ή κάποιος που γνωρίζεις αντιμετωπίζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, μπορεί να είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για καθοδήγηση. Από το άτομο αυτό θα λάβεις τις απαραίτητες συμβουλές για να διαχειριστείς σιγά σιγά τον εθισμό σου, κάνοντας ένα βήμα τη φορά και χωρίς να πιεστείς ψυχολογικά. Στον αγώνα που θα δώσεις για την αποβολή του εθισμού είναι χρήσιμο να εμπλέξεις τους κοντινούς σου ανθρώπους, που θα σε στηρίξουν με τη σειρά τους δίνοντάς σου την απαραίτητη ενθάρρυνση στις δύσκολες στιγμές.