Μικρές αλλαγές που δεν σου κοστίζουν τίποτα, αλλά κάνουν μεγάλη διαφορά στο οικολογικό σου αποτύπωμα


Η προστασία του περιβάλλοντος είναι καθήκον όλων μας, αν θέλουμε να κληρονομήσουμε στις επόμενες γενιές έναν βιώσιμο πλανήτη. Και μπορεί αυτό το καθήκον να μην βαραίνει τους πάντες με τον ίδιο τρόπο – δεν έχουμε άλλωστε τις ίδιες ευθύνες με το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού που ευθύνεται κατά συντριπτική πλειοψηφία για την κλιματική αλλαγή – αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο καθένας μας δεν μπορεί να κάνει ανέξοδες αλλαγές στην καθημερινότητά του για μια πράσινη προσέγγιση της ζωής. Ιδού λοιπόν 10 έξυπνοι τρόποι για να βοηθήσεις το περιβάλλον στην καθημερινότητά σου, κάνοντας τη διαφορά στο οικολογικό σου αποτύπωμα.

Χρησιμοποίησε επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες προϊόντων

Αντί να χρησιμοποιείς πλαστικές σακούλες μιας χρήσης για τα φρούτα, τα λαχανικά και γενικά τα ψώνια σου, πάρε τις δικές σου επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες προϊόντων.

Απενεργοποίησε τον υπολογιστή σου

Εάν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις τον υπολογιστή σου για λίγο, απενεργοποίησέ τον αντί να τον αφήσεις σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας. Γλιτώνεις έτσι μπόλικο ρεύμα.

Κάντε ένα σύντομο ντους

Ένα σύντομο ντους αντί για μπάνιο με γέμισμα της μπανιέρας, σημαίνει λιγότερη κατανάλωση νερού, όπως και λιγότερη ενέργεια για τη θέρμανσή του. Και θα βγεις κερδισμένος και με οικονομικούς όρους.

Χρησιμοποίησε φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα καθαρισμού

Άλλαξε τα συμβατικά προϊόντα καθαρισμού με φιλικά προς το περιβάλλον για να μειώσεις την ποσότητα των τοξικών χημικών ουσιών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον. Τα εν λόγω καθαριστικά χρειάζονται συνήθως και μικρότερες ποσότητες για να κάνουν τη δουλειά τους, γεγονός που σημαίνει ότι εξοικονομείται επιπλέον πλαστικό και χαρτί όταν χρησιμοποιούνται μακροπρόθεσμα.

Επίλεξε χρέωση χωρίς χαρτί

Οι λογαριασμοί σου και άλλα αντίγραφα κίνησης μπορούν να λαμβάνονται ηλεκτρονικά αντί ταχυδρομικώς, για να μειώσεις τη χρήση χαρτιού. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις αποδείξεις στο λιανικό εμπόριο.

Φέρε το δικό σου επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού

Απόφυγε να αγοράζεις πλαστικά μπουκάλια νερού μιας χρήσης και φέρε το δικό σας επαναχρησιμοποιήσιμο παγούρι θερμός. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τον καφέ σου, φτιάχνοντας καθημερινά από το σπίτι.

Χρησιμοποίησε υφασμάτινες πετσέτες

Οι υφασμάτινες πετσέτες στο τραπέζι είναι πιο classy και μπορούν να πλυθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Ξέχνα λοιπόν τις χαρτοπετσέτες.

Φύτεψε ένα δέντρο

Τα δέντρα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν οξυγόνο, καθιστώντας τα ένα σημαντικό κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος. Πώς θα σου φαινόταν λοιπόν να γέμιζες το μπαλκόνι σου με μερικά από αυτά;

Μείωσε την κατανάλωση κρέατος

Η παραγωγή κρέατος συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Περιορίζοντας την ποσότητα κρέατος που καταναλώνεις – ή επιλέγοντας ακόμη καλύτερα τον βιγκανισμό – συμβάλεις σε τεράστιο βαθμό στην προστασία του περιβάλλοντος.

Περπάτησε περισσότερο ή πάρε το ποδήλατο

Όποτε είναι δυνατόν, επίλεξε το περπάτημα ή το να κάνεις ποδήλατο για να φτάσεις στον προορισμό σου, μειώνοντας έτσι το αποτύπωμα άνθρακα στην καθημερινότητά σου. Ορθότερη επιλογή είναι επίσης η προτίμηση των ΜΜΜ αντί του του ΙΧ, συμβάλλοντας μάλιστα και στη μείωση της κίνησης στους δρόμους και στον περιορισμό των εξόδων σου.