Τα σημάδια που πρέπει να αναζητήσεις για να καταλάβεις αν πέφτεις θύμα εργασιακού εκφοβισμού


Νιώθεις πως όσο περνά ο καιρός το κλίμα στον εργασιακό σου χώρο γίνεται όλο και χειρότερο, με εσένα να βάλλεσαι συνεχώς για λάθη/αστοχίες για τα οποία δεν έχεις καν ευθύνη; Αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς καν να εκφράσεις τη γνώμη και τις σκέψεις σου, μιας που ανά πάσα στιγμή μπορεί να δεχθείς μια λεκτική επίθεση; Τότε κατά πάσα πιθανότητα πέφτεις συστηματική θύμα εργασιακού εκφοβισμού ή αλλιώς mobbing. Ακολουθούν λοιπόν συγκεκριμένες ενδείξεις που θα πρέπει να αναζητήσεις για να επιβεβαιώσεις ότι βιώνεις αυτή την τοξική συνθήκη, η οποία μάλιστα μπορεί να καταγγελθεί στα αρμόδια όργανα του κλάδου στον οποίο εργάζεσαι.

Δέχεσαι συνεχή αρνητική ανατροφοδότηση

Εάν λαμβάνεις σταθερά αρνητικά σχόλια που φαίνονται αδικαιολόγητα ή δυσανάλογα με την απόδοσή σου, θα μπορούσε να είναι ένα κομβικό σημάδι παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. Και αυτή η κίνηση έχει στόχο να σε διατηρεί μια κατάσταση χαμηλής αυτοεκτίμησης, αυστηρού ελέγχου απόδοσης με εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας και δυσκολίας διεκδίκησης δικαιωμάτων.

Είσαι σε απομόνωση

Εάν αποκλείεσαι συστηματικά από συνομιλίες, εκδηλώσεις, έργα ή συναντήσεις και άλλοι συνάδελφοι διαδίδουν φήμες για εσένα, μπορεί να αντιμετωπίζεις mobbing από πολλαπλούς συναδέλφους σου στον χώρο εργασίας.

Εχθρικό κλίμα

Εάν οι συνάδελφοί σου είναι εχθρικοί απέναντί ​​σου, σε αγνοούν ή σου κάνουν προσβλητικά σχόλια, τότε εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον όπου έχει καλλιεργηθεί η κουλτούρα του mobbing, η οποία οξύνει τον ανταγωνισμό και δημιουργεί τοξικό κλίμα στην καθημερινότητα.

Εμφανίζεις σωματικά συμπτώματα

Άγχος, στρες, κατάθλιψη, αλλά και άλλα συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος ή ο στομαχόπονος και ακόμα πιο σοβαρά όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να είναι σημαντικό σημάδι ότι βιώνεις mobbing στη δουλειά σου και μάλιστα με ύπουλο, αόρατο τρόπο.

Νιώθεις ένα υπερβολικό αίσθημα δυσφορίας

Εάν φτάνεις σε σημείο να νιώθεις άβολα ή ακόμη και ένα έντονο αίσθημα δυσφορίας κάθε φορά που είναι να πας στη δουλειά, πόσο μάλλον αν νιώθεις άγχος και φόβο πριν περάσεις το κατώφλι της πόρτας, το μόνο βέβαιο είναι στο ότι βιώνεις μια συνθήκη mobbing που πρέπει άμεσα να αλλάξει.

Εάν αντιμετωπίζεις κάποιο από αυτά τα σημάδια, αναζήτησε ευγενικά υποστήριξη και μίλα με το HR, έναν υπεύθυνο ή συνάδελφο που εμπιστεύεσαι, αλλά και το ίδιο το σωματείο σου.