5 ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με τη συμπεριφορά του ανθρώπου που έχεις δίπλα σου


Η αλαζονεία είναι μια βασική ένδειξη ενός τοξικού ανθρώπου με συμπεριφορά νάρκισσου κι όμως δεν είναι λίγες οι φορές που δεν είναι αυτή το πρωταρχικό στοιχείο αυτής της συμπεριφοράς. Στην πραγματικότητα, ένας ναρκισσιστής μπορεί να επιδεικνύει συμπεριφορές ενδεικτικές αυτής της ποιότητας χαρακτήρα, που όμως είναι κεκαλυμμένες, γεγονός που οδηγεί στη δυσκολία ανίχνευσης του βαθύτερου προβλήματος. Να λοιπόν πέντε ενδείξεις που μπορείς να αναζητήσεις, για να καταλάβεις αν ο σύντροφός σου είναι στην ουσία γεμάτος από ναρκισσισμό.

Είναι σε διαρκή άμυνα

Οι νάρκισσοι είναι στην πραγματικότητα ανασφαλείς και υπερευαίσθητοι άνθρωποι, γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία διαρκών και προβληματικών μηχανισμών άμυνας απέναντι στο οποιοδήποτε ψήγμα κριτικής στη συμπεριφορά και τις επιλογές τους. Όταν νιώθουν την «απειλή» να πλησιάζει, μην παραξενευτείς αν υψώσουν βιαίως άμυνες που δεν περίμενες να δεις ποτέ.

Θεωρούν πως είναι πάντα το θύμα της υπόθεσης

Οι νάρκισσοι θεωρούν πως είναι πάντα το θύμα της υπόθεσης σε ένα άτυπο παιχνίδι θύτη και θύματος. Ακόμα κι όταν είναι η δική τους συμπεριφορά που δημιουργεί τα κυριότερα προβλήματα σε μια σχέση. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να απολογείται συχνά σε τσακωμούς και διενέξεις, ακόμη και για μικροπράγματα, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα…

Ζηλεύουν πολύ

Οι ναρκισσιστές αδυνατούν να διαχειριστούν την επιτυχία των άλλων ή το να βρίσκονται οι άλλοι στο επίκεντρο της προσοχής για κάτι θετικό, γεγονός που εκφράζεται μέσα από έντονη ζήλεια.  Και αυτό οδηγεί διαρκώς σε σκηνές, τσακωμούς και δράμα.

Μονοπωλούν με τα δικά τους προβλήματα

Δεν θα ρωτήσουν ποτέ το οτιδήποτε για σένα, τα συναισθήματά σου ή το αν είχε μια όμορφη μέρα. Αντίθετα θα μονοπωλήσουν τη συζήτηση με το πόσα προβλήματα έχουν οι ίδιοι, πόσο αδικημένοι ένιωσαν μέσα στη μέρα ή πόσο άσχημα τους φέρθηκαν οι άλλοι. Πράγμα ιδιαιτέρως κουραστικό.

Αντιδρούν υπερβολικά στα πάντα και είναι χειριστικοί

Οι νάρκισσοι διακρίνονται τέλος για την ευκολία τους στις έντονες αντιδράσεις – με κάθε μικρή αφορμή – ενώ η συναισθηματική χειραγώγηση του άλλου είναι το αγαπημένο τους παιχνίδι. Οι αντιδράσεις και τα συναισθήματα που σου δείχνουν, δεν είναι ποτέ αληθινά. Είναι ο τρόπος τους να είναι πάντα εκείνοι στο επίκεντρο της προσοχής και στο να σε κάνουν ό,τι εκείνοι θέλουν.

 

Πηγή