Με την ευχή σύντομα να μπορείς να γιορτάζεις την αγκαλιά κάθε μέρα!


Το ότι θα έφτανε μια μέρα που θα σου έλειπαν οι free hugs ήταν και είναι κάτι σχεδόν βγαλμένο από τους χειρότερούς σου εφιάλτες. Με την πανδημία του κορωνοϊού, από τότε που μπήκε στη ζωή σου και στη ζωή όλων των ανθρώπων του πλανήτη, οι αγκαλιές συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερές σου απώλειες και σε αυτό που σου λείπει και σου έχει λείψει τρομερά.

Υπάρχει ένα ρητό της Βιρτζίνια Σατίρ, «Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για επιβίωση. Χρειαζόμαστε 8 αγκαλιές την ημέρα για να νιώθουμε καλά. Χρειαζόμαστε 12 αγκαλιές την ημέρα για να ανθίζουμε και να εξελισσόμαστε». Το αγκάλιασμα, ένας από τους απλούστερους τρόπους για να δείξεις -να δώσεις και να πάρεις- στοργή, είναι κάτι που οι άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν με τα αγαπημένα τους άτομα όλη την ώρα – ή έστω συνήθιζαν, υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ωστόσο, δεν είναι κάτι που έχει γίνει αρκετά αυτές τις μέρες! Ωστόσο η 21η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί διεθνώς ως η Hugging Day - δηλαδή η Διεθνής Μέρα Αγκαλιάς και έρχεται να λειτουργήσει ως η πιο αποτελεσματική υπενθύμιση ότι το να αγκαλιάζεις και να αγκαλιάζεσαι είναι η πιο λυτρωτική ψυχοθεραπεία.

https://www.instagram.com/p/CKTEAoJAUnv/

Η Διεθνής Μέρα Αγκαλιάς βοηθά επίσης τους ανθρώπους να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους, καθώς το αγκάλιασμα κάνει το αίσθημα μια πιο αποδεκτή πρακτική και επιτρέπει στους ανθρώπους να συνδεθούν μεταξύ τους σε πιο οικείο επίπεδο.

Ιστορία της Διεθνούς Μέρας Αγκαλιάς

Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1986, η Διεθνής Μέρα Αγκαλιάς έγινε μια δημοφιλής διεθνής μέρα ακριβώς επειδή οι άνθρωποι λατρεύουν το αίσθημα που προσφέρει η αγκαλιά. Θεσπίστηκε από τον Kevin Zaborney, σκέφτηκε την ιδέα για τη Μέρα αυτή αφού παρατήρησε πώς μεταξύ των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, οι άνθρωποι τείνουν να μην έχουν τόσο ανεβασμένη διάθεση παρά το πόσο θετικές είναι οι διακοπές.

Αυτή τη μέρα, οι άνθρωποι αφιερώνουν χρόνο για να αγκαλιάσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Hugging Day, διοργανώνονται διαγωνισμοί για να δούνε ποιος δίνει τις καλύτερες αγκαλιές, με διαγωνιζόμενους που προέρχονται από όλο τον κόσμο.

Ιστορικά, η ημέρα σχεδιάστηκε για να είναι μια προσωπική εκδήλωση. Η ιδέα ήταν να κάνουν περισσότερους ανθρώπους να δείξουν τα συναισθήματά τους δημόσια και να νιώσουν άνετα με αυτό το γεγονός. Με την έλευση του Διαδικτύου, ωστόσο, η Ημέρα Αγκαλιάς εξελίχθηκε. Ξαφνικά, ήταν δυνατό για τους ανθρώπους οπουδήποτε στον κόσμο να στείλουν/εκφράσουν από μακριά την αγάπη τους. Η εικονική αγκαλιά έγινε ένα φαινόμενο ποπ, με τη βοήθεια εργαλείων όπως οι βιντεοκλήσεις.

https://www.instagram.com/p/CKTIYFGoijS/

Η έρευνα δείχνει μια σωστή βαθιά αγκαλιά, όπου νιώθει ο ένας την καρδιά του άλλου να χτυπάει, μπορεί να σας ωφελήσει με αυτούς τους τρόπους:

Η αυθόρμητη και ενθουσιώδης επαφή μέσω μιας αγκαλιάς τονώνει την εμπιστοσύνη και την αίσθηση της ασφάλειας.

Βοηθάει στην ανοικτή και ειλικρινή επικοινωνία.

Οι αγκαλιές αυξάνουν άμεσα τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, μια ορμόνη που θεραπεύει τα συναισθήματα της μοναξιάς, της απομόνωσης και του θυμού.

Μια μεγάλη παρατεταμένη αγκαλιά ανεβάζει τα επίπεδα σεροτονίνης, ουσίας που ευνοεί την καλή διάθεση και το αίσθημα της ευτυχίας.

Οι αγκαλιές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με όρους γιόγκα η απαλή πίεση στο στέρνο βοηθάει να ελαφρύνει το συναισθηματικό φορτίο που υπάρχει κι ενεργοποιεί το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος. Αυτό διεγείρει τον θυμικό αδένα, ο οποίος ρυθμίζει και εξισορροπεί την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων του σώματος, τα οποία μας κρατούν υγιείς και μακριά από ασθένειες.

Το αγκάλιασμα ενισχύει την αυτοεκτίμηση.

Οι αγκαλιές ενισχύουν την ικανότητά μας να αγαπάμε τον εαυτό μας.

Το αγκάλιασμα χαλαρώνει τους μυς.

Οι αγκαλιές απελευθερώνουν ένταση στο σώμα.

Οι αγκαλιές μπορούν να πάρουν τον πόνο. Καταπραΰνουν τους πόνους αυξάνοντας την κυκλοφορία στους μαλακούς ιστούς.

Οι αγκαλιές εξισορροπούν το νευρικό σύστημα.

https://www.instagram.com/p/CKTI_xZgIjX/

Οι αγκαλιές μας διδάσκουν το δούναι και λαβείν. Υπάρχει ίση αξία και ευχαρίστηση στο να παίρνουμε και να δίνουμε αγκαλιές.

Οι αγκαλιές μάς εκπαιδεύουν πώς η αγάπη ρέει και προς τις δύο πλευρές.

Οι αγκαλιές είναι τόσο σαν το διαλογισμό και το γέλιο. Μας διδάσκουν να είμαστε παρόντες στη στιγμή, να νιώθουμε το εδώ και τώρα.

Οι αγκαλιές μας βγάζουν από τις κυκλικές σκέψεις και μας συνδέουν με την καρδιά, τα συναισθήματα και την αναπνοή.

Πρόκειται για μια επί ίσοις όροις ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των ανθρώπων.

Ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση και την κατανόηση.

Πηγή