Εάν ανήκεις σε αυτούς που με την έναρξη κάθε νέας χρονιάς θέτουν και νέους στόχους, είναι πολύ πιθανό σε αυτούς να έχεις συμπεριλάβει και αλλαγές που αφορούν τη διατροφή σου.


Και είναι εξίσου πιθανό να γνωρίζεις εκ πείρας ότι οι στόχοι της νέας χρονιάς κάνουν συνήθως… φτερά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Για να είναι φέτος η χρονιά που θα πετύχεις κάθε σου διατροφικό στόχο, δεν χρειάζεται απαραίτητα να δουλέψεις σκληρά – αρκεί να δουλέψεις έξυπνα! Παρακάτω θα βρεις μερικά χρήσιμα tips για να εξασφαλίσεις ότι οι προσπάθειές σου να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες θα έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμείς.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Το ταξίδι προς τη βελτίωση των διατροφικών σου συνηθειών δεν θα είναι πάντα εύκολο. Είναι λοιπόν σημαντικό οι προσδοκίες σου από αυτό να είναι ρεαλιστικές. Θέτοντας ρεαλιστικούς διατροφικούς στόχους αποφεύγεις τις απογοητεύσεις που θα σε αποθαρρύνουν και θα σε κάνουν ίσως να θες να τα παρατήσεις. Για να είσαι σίγουρος ότι οι στόχοι σου είναι ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι, ξεκίνα βάζοντας τον πήχη λίγο χαμηλότερα απ’ όσο θα ήθελες. Θυμήσου πως είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζεις τις διατροφικές προκλήσεις σαν έναν μαραθώνιο και όχι σαν αγώνα δρόμου, γι’ αυτό δώσε στον εαυτό σου το απαραίτητο χρονικό περιθώριο να τις πετύχει, χωρίς να είσαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό σου. Τέλος, σκέψου καλά το κίνητρο πίσω από την απόφασή σου να αλλάξεις, και κράτα το πάντοτε στο νου σου – αυτό είναι που θα σου δώσει το έναυσμα να συνεχίσεις!

Μπες σε πρόγραμμα

Η πρώτη κίνηση που θα κληθείς να κάνεις για να οργανώσεις τη διατροφή σου σύμφωνα με τους νέους σου στόχους είναι και η πιο αποφασιστική: πάρε τον χρόνο να οργανώσεις σωστά τα γεύματά σου. Προγραμμάτισε εκ των προτέρων τα γεύματα της εβδομάδας σου, αφιερώνοντας μια μέρα στην απαραίτητη μαγειρική προετοιμασία, ή και ολόκληρου του μήνα, αξιοποιώντας για παράδειγμα τα μηνιαία γεύματα Fitness Meals, αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος. Χωρίς ένα ξεκάθαρο και λεπτομερές πλάνο για τη διατροφή σου θα είναι δύσκολο να παραμείνεις πιστός στους στόχους που έθεσες. Επενδύοντας στον απαραίτητο προγραμματισμό θα αποφύγεις τις… ατασθαλίες και την εύκολη λύση του junk food, στην οποία μπορεί να καταφεύγεις συχνά λόγω έλλειψης χρόνου και θα παραμείνεις χορτάτος τρώγοντας υγιεινά.

Δες το… ολιστικά

Είναι πιθανότερο να αφοσιωθείς στην επίτευξη των διατροφικών στόχων σου αν αυτοί δεν αποτελούν απλά μέρος ενός διαιτολογίου, αλλά του ίδιου του τρόπου ζωής σου. Γι’ αυτό συνδύασέ τους με άλλα fitness ή wellness goals που ίσως έχεις θέσει για φέτος. Βάλε στη ζωή σου τη γυμναστική, τη φροντίδα του εαυτού σου, της σωματικής αλλά και πνευματικής σου υγείας και κάνε τα πρώτα βήματα για να περιορίσεις βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα. Με αυτόν τον τρόπο η υγιεινή διατροφή θα ενταχθεί πιο «φυσικά» στο πρόγραμμά σου, αφού θα αποτελεί πλέον κομμάτι μιας ολιστικής προσέγγισης για την υγεία και την ευεξία σου. Η ολιστική wellness προσέγγιση σίγουρα παίρνει περισσότερο χρόνο να εφαρμοστεί και χρειάζεται επιμονή, γι’ αυτό…

 

Ξεκίνα με μικρές αλλαγές

Μια ολοκληρωτική αλλαγή των διατροφικών σου συνηθειών προς το καλύτερο μπορεί να μοιάζει εκ πρώτης όψεως καλή ιδέα. Στην πραγματικότητα όμως, όσο πιο απομακρυσμένος είναι ο στόχος σου από τις παγιωμένες συνήθειές σου, τόσο δυσκολότερο θα είναι να τον πετύχεις. Μπορείς πράγματι να δεσμευτείς σε μια αποκλειστικά plant-based διατροφή, ενώ είσαι συνηθισμένος να τρως κρέας; Διαθέτεις τους πόρους για μια προσέγγιση βασισμένη μόνο σε βιολογικά προϊόντα; Αντέχει το σώμα σου μια κατακόρυφη μείωση θερμίδων; Κάποια διατροφικά trends μπορεί να φαίνονται ελκυστικές επιλογές, αλλά είναι δύσκολο να τα ακολουθήσεις πιστά με την πρώτη. Για να είσαι σίγουρος ότι θα πετύχεις, λοιπόν, τους στόχους σου, εισήγαγε μικρές αλλαγές, συμβατές με τη ζωή και τις συνήθειές σου, μέχρι να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Κάθε αλλαγή μοιάζει δύσκολη – μέχρι να μπεις σε πρόγραμμα! Οπλίσου με τα παραπάνω tips και την απαραίτητη αποφασιστικότητα και σύντομα θα είσαι σε θέση να πετύχεις κάθε σου διατροφικό στόχο!