Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας κάθε φορά που μας χτυπούν τα βέλη του έρωτα;


Οι βιοχημικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στον εγκέφαλό μας όταν ερωτευόμαστε αποτελούν ένα ιατρικό ζήτημα που ούτε η ίδια η επιστήμη δεν έχει μπορέσει να αναλύσει σε βάθος. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ωστόσο τι συμβαίνει σε επίπεδο βιοχημείας, πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να ερωτευτούμε και μερικές ακόμη λειτουργίες που μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω. Να τέσσερις από αυτές.

Το πρώτο διάστημα του έρωτα επιδρά στον εγκέφαλό όπως τα ναρκωτικά

Έρευνες έχουν αποδείξει πως ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου που έχει μόλις ερωτευθεί παρουσιάζει την ίδια δράση με αυτόν ενός ανθρώπου που κάνει χρήση ναρκωτικών. Αυτό μεταφράζεται μέσα από εγκεφαλογράφημα σε έντονη δραστηριότητα στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την παραγωγή της ντοπαμίνης, ουσία που ανεβάζει τη διάθεση και καταπολεμά την κατάθλιψη.

Η κριτική ικανότητα των ερωτευμένων είναι μειωμένη

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο έρωτας θολώνει τη σωστή κρίση επειδή επηρεάζει την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κριτική ικανότητα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αμυγδαλή του εγκεφάλου, το τμήμα που είναι υπεύθυνο για την λήψη αποφάσεων, που επηρεάζονται από τον έρωτα.

Ο έρωτας και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή διαθέτουν κοινά στοιχεία

Ένας ερωτευμένος άνθρωπος μπορεί επίσης να εμφανίσει συμπτώματα περίπου κοινά με εκείνα που εμφανίζει κάποιος που πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, όπως το άγχος, η εμμονή ή έντονης ζήλιας.

Η ερωτική απογοήτευση μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με αυτά του στερητικού συνδρόμου

Σύμφωνα με περαιτέρω έρευνες, όσοι άνθρωποι βιώνουν μια ερωτική απογοήτευση, δεν σταματούν να έχουν τα προαναφερθέντα συναισθήματα, ωστόσο σε αυτά προστίθεται η κατάθλιψη και η αίσθηση της στέρησης, κατάσταση που προσιδιάζει στο στερητικό σύνδρομο που βιώνει ένας χρήστης ναρκωτικών ουσιών.

Πηγή