Μια διαφωτιστική ομιλία της Carol Bruess στο TED για το πώς να επικοινωνείς καλύτερα με τον «άλλον» και τον εαυτό σου


Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε διαισθητικά ότι η ύπαρξη στενών, υποστηρικτικών σχέσεων είναι σημαντική για τη γενική ευτυχία και ευημερία μας, και δεκαετίες επιστημονικής έρευνας επιβεβαιώνουν ότι η ανθρώπινη σύνδεση όχι μόνο επηρεάζει την ψυχική μας υγεία αλλά είναι επίσης καθοριστικός για το πόσο θα ζήσουμε και πόσο σωματικά υγιείς θα είμαστε αυτά τα χρόνια.

Όπως λέει ο Robert Waldinger PhD, ο διευθυντής της μακροχρόνιας μελέτης του Χάρβαρντ για την ανάπτυξη ενηλίκων (γνωστή και ως «η μεγαλύτερη μελέτη για την ευτυχία»), στην ομιλία του στο TED, «Οι άνθρωποι που συνδέονται κοινωνικά με την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητα είναι πιο χαρούμενοι και είναι σωματικά πιο υγιείς, επιπλέον ζουν περισσότερο από τους ανθρώπους που δεν συνδέονται καλά».

Και δεν μιλάμε μόνο για τις στενές, οικογενειακές και συζυγικές σας σχέσεις. Όλα τα είδη ανθρώπινης σύνδεσης - από την κοινωνική μέχρι την επαγγελματική, από τους ανθρώπους με τους οποίους προσφέρετε εθελοντικά μέχρι τον άνθρωπο πίσω σας στην ουρά στο παντοπωλείο - όλα μετράνε.

Τα καλά νέα: Το να κάνετε μικρές αλλαγές στις σχέσεις σας μπορεί να αποφέρει μεγάλα αποτελέσματα. Παρακάτω, η Carol Bruess στην ομιλία του μας προσφέρει έξι λύσεις σχέσεων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τους δεσμούς μας.

Αλλάξτε τις λέξεις που σκέφτεστε για άλλους ανθρώπους

Οι λέξεις έχουν σημασία. Όχι μόνο οι λέξεις που χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε στους άλλους, αλλά οι λέξεις που λέμε στον εαυτό μας για τους άλλους.

Η εσωτερική μας αφήγηση - ειδικά η ιστορία που λέμε στους εαυτούς μας για τους άλλους ανθρώπους, τις αποφάσεις, τις συμπεριφορές, τις ιδιορρυθμίες και τις ενοχλητικές συνήθειές τους - έχει μια βαθιά επίδραση στον τρόπο που αλληλοεπιδρούμε μαζί τους. Όταν λέτε στον εαυτό σας «είναι τόσο χειριστικοί» ή «ποτέ δεν με ακούνε» ή «είναι τόσο εγωκεντρικοί» πριν ή κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με έναν σύντροφο, συνάδελφο ή φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας κάνει να έχετε περισσότερες πιθανότητες να βρείτε αποδεικτικά στοιχεία της ελεγκτικής / μη ακρόασης / εγωκεντρικής συμπεριφοράς τους επειδή έχετε προετοιμαστεί για να το εντοπίσετε.

Υπάρχουν τρία απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε εδώ. Το πρώτο είναι να αναγνωρίσετε πότε μια από αυτές τις επικριτικές σκέψεις μπαίνει στο μυαλό σας που ενισχύει μια αρνητική αφήγηση. Στη συνέχεια, σταματήστε να αφηγείστε αυτήν την ιστορία. Τέλος, αντικαταστήστε την με μια πιο θετική λέξη ή φράση.

Όχι, δεν σας ζητώ να σκεφτείτε κάτι που είναι απλώς αναληθές - όπως στο «με ακούνε πάντα» ή «σέβονται ότι είμαι ο δικός τους άνθρωπος». Αντίθετα, επιλέξτε μια λέξη ή φράση που σας υπενθυμίζει να δείξετε κάποια συμπόνια («Προσπαθούν το καλύτερό τους»), να αναγνωρίσετε το ταξίδι στο οποίο βρίσκεστε («Όλοι είμαστε σε εξέλιξη») ή να αποτυπώσετε αυτό που θέλετε να κάνετε περισσότερο στις σχέσεις σας («Άκου - άκου πραγματικά».

Θα εκπλαγείτε πόσο γρήγορα η αλλαγή των λέξεών σας μπορεί επίσης να αλλάξει την ποιότητα των σχέσεών σας. Μια από τις αγαπημένες μου φράσεις, την οποία θα επαναλάβω το 2022, είναι «Ίσως να έχουν δίκιο». Το να σκέφτομαι αυτές τις πέντε λέξεις μειώνει την ανάγκη μου να κερδίζω σε επιχειρήματα και μπορεί ακόμη και να με αποτρέψει από το να μπω σε διαμάχες εξαρχής.

Κάντε αυτήν τη φράση ή λέξη ως προφύλαξη οθόνης, ορίστε μια καθημερινή υπενθύμιση μαζί τους ή αφήστε αυτοκόλλητες σημειώσεις με τη φράση ή τη λέξη στον καθρέφτη του μπάνιου, στον φορητό υπολογιστή σας ή δίπλα στον νεροχύτη της κουζίνας.

https://www.instagram.com/p/CYfldaHr_GF/

Δημιουργήστε μικροσκοπικές στιγμές θετικότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας σας

Θέλετε να βιώσετε περισσότερη σύνδεση στην καθημερινή σας ζωή και μια πιο υγιή και πιο συνδεδεμένη αίσθηση του να βρίσκεστε στον κόσμο;

Αποδεικνύεται ότι μπορείτε να το κάνετε αυτό όπου κι αν βρίσκεστε και όπου κι αν πάτε. Απλώς αφιερώστε πέντε δευτερόλεπτα για να μάθετε το όνομα αυτού του ωραίου ατόμου με την πορτοκαλί ποδιά στο μαγαζί που σας βοήθησε να βρείτε το συγκεκριμένο καρφί που χρειάζεστε και να του πείτε ότι σας έφτιαξε τη μέρα. Ή, κοιτάξτε τον φαρμακοποιό σας στα μάτια και ευχαριστήστε τον που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου ή περάστε από το γραφείο της συναδέλφου σας και ρωτήστε πώς τα πάνε οι ηλικιωμένοι γονείς της.

Πράγματι, κάθε φορά που μοιράζεστε μια μικρή, θετική στιγμή με έναν άλλο άνθρωπο - ακόμα κι αν είναι απλώς ένα ζεστό χαμόγελο ή τα μάτια σας συναντιούνται καθώς αναγνωρίζετε ο ένας τον άλλον για την ύπαρξη σε αυτόν τον πλανήτη - εξαπολύετε έναν καταρράκτη θετικών αντιδράσεων σε εσάς και σε αυτούς.

Και αυτό το συναίσθημα που νιώθετε όταν το κάνετε αυτό; Είναι αγάπη.

Αν και μπορεί να μην είναι το είδος της αγάπης που έφερε κοντά, ας πούμε, τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, αυτό το είδος - σε αντίθεση με αυτό που οδήγησε αυτό το καταδικασμένο ζευγάρι - θα σας βοηθήσει να ζήσετε μια μεγαλύτερη, πιο ευτυχισμένη, πιο υγιή ζωή. Και έχει κυματοειδή εφέ. Δημιουργώντας μικροστιγμές θετικότητας με αγνώστους, γνωστούς, συναδέλφους ή στενούς δεσμούς σας, ξεκινάτε ένα κύμα καλών συναισθημάτων που εξαπλώνεται στη ζωή σας και στις ζωές όσων συναντάτε.

https://www.instagram.com/p/CUflzYTMITF/

Όταν εσείς και ο σύντροφός σας μαλώνετε, κρατήστε του το χέρι (πραγματικά!)

Όταν τα ζευγάρια βρίσκονται σε σύγκρουση, είναι σημαντικό να θυμούνται ότι είναι στην ίδια ομάδα παρά τις διαφορές τους. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να συμφωνήσετε να κρατηθείτε χέρι χέρι ενώ μαλώνετε. Αυτή η απλή χειρονομία βοηθά τα ζευγάρια να αισθάνονται πιο συνδεδεμένα και, ως εκ τούτου, έχει βρεθεί ότι είναι λιγότερο καταστροφικά καθώς τσακώνονται.

Εάν αυτό δεν λειτουργεί για τους δυο σας, βρείτε τον δικό σας τρόπο για να ενισχύσετε τον δεσμό σας.

Ίσως εσείς και ο σύντροφός σας αποφασίσετε να διακόψετε κάθε διαφωνία - τουλάχιστον μια φορά - με ένα φιλί 10 δευτερολέπτων. Ή, θα μπορούσατε να συμφωνήσετε και οι δύο, ενώ τσακώνεστε, να κρατάτε ψηλά τρία δάχτυλα στην αρχή, στη μέση και στο τέλος μιας τεταμένης συζήτησης, ένα μη λεκτικό σύμβολο που σημαίνει «σ’ αγαπώ». Κάποτε πήρα συνέντευξη από ένα ζευγάρι που είχε θεσπίσει έναν ασυνήθιστο κανόνα: Όποτε μάλωναν, έπρεπε και οι δύο να είναι εντελώς γυμνοί. Όπως ήταν αναμενόμενο, ανέφεραν ότι οι συγκρούσεις τους δεν κρατούσαν ποτέ πολύ!

https://www.instagram.com/p/CWGKN28qwHv/

Κάντε μια ανοιχτή ερώτηση σε κάποιον στη ζωή σας κάθε μέρα

Ως κοινωνικός επιστήμονας σχέσεων με διδακτορικό στην επικοινωνία, έχω μια προσωπική σύγχυση - όταν οι άνθρωποι λένε «Η επικοινωνία είναι το μυστικό για επιτυχημένες σχέσεις».

Εντάξει, δεν έχουν εντελώς άδικο. Αλλά η επικοινωνία είναι περίπλοκη και δεν είναι όλες οι επικοινωνίες ίσες. Οι φωνές είναι επικοινωνία, για παράδειγμα. Και το ίδιο και το ψέμα.

Το να ακούτε ενεργά ενώ αφήνετε κάποιον άλλο να μιλήσει είναι επίσης επικοινωνία και είναι μια από τις πιο υποτιμημένες μεθόδους οικοδόμησης σχέσεων με άλλους. Αυτό σημαίνει να ακούτε απλώς για να κατανοήσετε καλύτερα το άλλο άτομο και να του δίνετε χώρο να μοιραστεί την ιστορία του, να εκφράσει τους φόβους του, να εκφράσει τις ελπίδες του ή απλώς να σας πει τι τον εκνεύρισε ή τον χαροποίησε σήμερα.

Μία από τις πιο εύκολες λύσεις που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε οποιαδήποτε από τις στενές σας σχέσεις είναι να ακούτε περισσότερο, να μιλάτε λιγότερο και να κάνετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου. Μια φορά την ημέρα, προσκαλέστε κάποιον που σας ενδιαφέρει να μοιραστείτε κάτι μαζί σας. Ρωτήστε τον συνάδελφο που κάθεται κοντά σας: «Ποιο ήταν το καλύτερο μέρος της εβδομάδας σας μέχρι στιγμής;» Ρωτήστε τον γείτονά σας όταν βγαίνετε και οι δύο βόλτα με τα σκυλιά σας: «Τι σας δίνει κουράγιο να συνεχίσετε αυτές τις μέρες;» ή ρωτήστε το παιδί σας κατά τη διάρκεια του δείπνου: «Τι φοβάσαι περισσότερο μήοως συμβεί τον επόμενο χρόνο;»

Στη συνέχεια, να είστε πλήρως παρόντες μαζί τους καθώς τους ακούτε να απαντούν, χωρίς να τους διακόπτετε με τη δική σας απάντηση ή να αποστρέφεστε. Όταν το κάνουμε αυτό, δείχνουμε στους ανθρώπους της ζωής μας ότι νοιαζόμαστε πραγματικά για αυτούς.

https://www.instagram.com/p/CYsNLbNPxnM/

Προγραμματίστε χρόνο για να περάσετε με τους καλύτερους φίλους σας

Οι ισχυρές, ποιοτικές σχέσεις απαιτούν συντήρηση και συνεχείς επενδύσεις. Οι φιλίες έχουν αποδειχθεί ότι είναι το κλειδί για την ευτυχία και τη μακροζωία μας, ειδικά καθώς γερνάμε, αλλά ακόμη και οι καλύτερες από αυτές θα μαραθούν αν δεν τις εξελίξουμε ή ανατροφοδοτήσουμε.

Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αφιερώσετε χρόνο στο εβδομαδιαίο ή μηνιαίο πρόγραμμά σας για να συνδεθείτε με τους φίλους σας. Αν μπορείτε, είναι καλύτερο να τους συναντήσετε προσωπικά, αλλά ακόμη και ένα κανονικό ζουμ ή ένα τηλεφώνημα αρκεί για να σας προσφέρει οφέλη. Και κάθε φορά που προσκαλείστε να κάνετε κάτι με κάποιον που δεν είναι ένας από τους βασικούς σας συνδέσμους, αναρωτηθείτε το εξής προτού πείτε ναι: «Είναι αυτό το καλύτερο για μένα και τις σχέσεις που εκτιμώ;»

Αυτές οι μικρές, τακτικές επενδύσεις προσοχής που γίνονται τακτικά στις σχέσεις μας είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη διατήρησή τους.

https://www.instagram.com/p/CYmVOAVP7pr/

Προσφέρετε μια εκπρόθεσμη συγγνώμη

Πολλοί από εμάς - επειδή είμαστε απλώς άνθρωποι και ατελείς - έχουμε τερματίσει μια σχέση με αδέξιο ή απρόσεκτο τρόπο. Ή, ίσως βρισκόμασταν στο τέλος. Ανεξάρτητα από το ποιον ρόλο παίζουμε, τριγυρίζουμε με μνησικακία ή αγανάκτηση απέναντι σε έναν συνάδελφο, αφεντικό, ξάδερφο, συγκάτοικο, γείτονα, πρώην σύντροφο κ.λπ.

Γιατί να μην ξεκινήσετε τη χρονιά επιλέγοντας ένα από τα άτομα στη ζωή σας με τα οποία είχατε τσακωθεί και να τους γράψετε ένα σημείωμα ή να τους στείλετε ένα φωνητικό σημείωμα; Κρατήστε τη συγγνώμη σας σύντομη και απλή και αποδεχτείτε την ευθύνη για ό,τι κάνατε ή δεν κάνατε καλά. Όταν ασπαζόμαστε την ταπεινοφροσύνη μας, όχι μόνο έχουμε περισσότερες πιθανότητες να συγχωρήσουμε και να συγχωρεθούμε, αλλά μπορούμε να πάρουμε και μια σημαντική ώθηση στην ευτυχία μας.

Ωστόσο, εάν επιλέξετε να το κάνετε αυτό, μην περιμένετε να λάβετε απάντηση. Αν το άλλο άτομο λάβει τα λόγια σας και πει ότι σας συγχωρεί, αυτό είναι υπέροχο. Αλλά να έχετε κατά νου ότι η συγχώρεση είναι εν μέρει μια εσωτερική διαδικασία όταν μπορείτε να ελαφρύνετε το φορτίο σας αφήνοντας τα περιττά συναισθήματα που σας βαραίνουν.

Πηγή