Οι τοξικές συμπεριφορές των μελών της οικογένειάς μας γίνονται ανυπόφορες στα γιορτινά τραπέζια. Να τι πρέπει να κάνεις για να επιβιώσεις!


Οι γιορτές βρίσκονται λίγες εβδομάδες μακριά και αν και θα ήθελες να μπεις στο κλίμα των Χριστουγέννων απολαμβάνοντας την ομορφότερη στιγμή της χρονιάς, το μόνο που μπορείς να σκεφτείς στην παρούσα φάση είναι το πώς θα την παλέψεις στα οικογενειακά τραπέζια που παραμονεύουν. Το Platform σου έχει λοιπόν τις καλύτερες συμβουλές για να περάσει ανώδυνα αυτή η περίοδος του χρόνου και να βγεις νικητής, όσο τοξική κι αν είναι η συμπεριφορά των συγγενών σου!

Τι να κάνεις για να επιβιώσεις:

Θέσε τα όριά σου

Θέσε τα όριά σου πριν να συναντηθείς με τα άτομα που σου προκαλούν εκνευρισμό και δυσφορία στα οικογενειακά τραπέζια. Πες τα απαραίτητα «όχι» που χρειάζονται να ειπωθούν και βάλε στο μυαλό σου προκαταβολικά ποια είναι τα περιστατικά που δεν θα ανεχτείς σε περίπτωση που προκύψουν. Αν βρεθείς σε μία δυσάρεστη κατάσταση που η υπομονή σου νιώθεις να εξαντλείται, δώσε λίγα λεπτά στον εαυτό σου αλλάζοντας δωμάτιο μέχρι να αποφορτιστείς και επίστρεψε συνεχίζοντας το γεύμα και το ποτό σου.

Μην ξεχνάς τις απαραίτητες προσωπικές στιγμές για τον εαυτό σου

Αν και οι γιορτές σημαίνουν πως πρέπει να περάσεις χρόνο με την οικογένειά σου, μην ξεχνάς ότι οφείλεις στον εαυτό σου να κανονίσεις κάποιες ώρες ώστε να περάσεις καλά μόνος/μόνη σου. Ξύπνα λίγο πιο νωρίς και πήγαινε έναν περίπατο, ώστε να καθαρίσει το μυαλό σου και να καταφέρεις να αντέξεις αυτό που θα επακολουθήσει. Δες φίλους και φίλες που έχεις καιρό να δεις, απόλαυσε το βιβλίο σου με ένα ζεστό αφέψημα, βγες βόλτες στην στολισμένη πόλη προκειμένου να χαλαρώσεις και να κάνεις τα ψώνια σου και δώσε χρόνο στον εαυτό σου να συνηθίσει στην προσωρινή νέα πραγματικότητα μέχρι αυτή να είναι και πάλι παρελθόν.

p

Μην δίνεις σημασία

Θα υπάρξουν στιγμές σε ένα οικογενειακό τραπέζι που η κατάσταση ίσως ξεφύγει και που θα βρεθείς ένα βήμα πριν τον καβγά με τους δικούς σου. Σε αυτήν την περίπτωση, πάρε απόφαση ότι προφανώς δεν χρειάζεται να συμφωνείς με όσα λένε οι συγγενείς σου, ωστόσο προκειμένου να μη χαλάσεις τις γιορτές και να μαλώσεις, απλά συμφώνησε πως διαφωνείτε. Αν σου είναι ακόμη πολύ δύσκολο το να απεμπλακείς από τον διάλογο, απλά πάρε τον χρόνο σου και βγες λίγο από το δωμάτιο, με μια δικαιολογία του στυλ «πάω να βοηθήσω στο μάζεμα των πιάτων».

Ζήτα τη βοήθεια ενός ατόμου εμπιστοσύνης

Αν δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίσεις την τοξικότητα που κυκλοφορεί απροκάλυπτα στο πατρικό σου σπίτι, τότε μπορείς να επιστρατεύσεις κάποιον φίλο ή φίλη ή εκείνο το αγαπημένο ξαδερφάκι σου με το οποίο τα βρίσκετε καλύτερα μεταξύ σας. Όσο περισσότερα άτομα της εμπιστοσύνης σου βρίσκονται στο τραπέζι με τους συγγενείς που απλά δεν αντέχεις, τόσο πιο γρήγορα θα περάσει χωρίς να χαλάσουν οι γιορτές για όλους σας.

Μην ξεχνάς:

Οι μέρες που θα περάσεις με την οικογένειά σου σε γιορτινά τραπέζια είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες. Δεν αξίζει να τις περάσεις θυμωμένος/-η ούτε να μπεις στη διαδικασία ενός ανούσιου καβγά. Διατήρησε την ψυχική σου υγεία προσπαθώντας να μην ενδώσεις στα πειράγματα, στις κακές συμπεριφορές και σε σχόλια που σε πληγώνουν και ενδεχομένως σε προσβάλουν. Θα περάσει κι αυτό!