Συμβουλές για ψύχραιμη αντιμετώπιση μιας κατάστασης που έχει προκύψει σε όλους μας!


Ο κολλητός ή η κολλητή σου είναι το τελευταίο διάστημα σε σχέση με ένα πρόσωπο που ό,τι και να κάνει, απλά δεν το αντέχεις. Είναι ζήτημα χαρακτήρα, συμπεριφοράς προτεραιοτήτων ή απλά τα χνώτα σας δεν ταιριάζουν, το σίγουρο όμως είναι ότι μια κατάσταση σαν κι αυτή, προβλέπεται να προκαλέσει παρεξηγήσεις και εντάσεις. Για να αποφευχθούν όμως αυτές, δες τι πρέπει να κάνεις για να αντιμετωπίσεις με ψυχραιμία μια κατάσταση που προκύπτει πολύ πιο συχνά από όσο νομίζεις.

Δώσε χρόνο στον φίλο ή τη φίλη σου

Στην περίπτωση που δεν αντέχεις το άτομο αυτό επειδή πράγματι διαθέτει μερικά στοιχεία στον χαρακτήρα του που είναι red flags, προσπάθησε να δώσεις χρόνο στον φίλο ή τη φίλη σου, προτού τους μιλήσεις για τις σκέψεις σου για τον/την σύντροφό τους, εκφράζοντας τους φόβους και τις ανησυχίες σου σχετικά με την ποιότητά τους ως άτομα. Θα δεις ότι πολλές φορές δεν χρειάζεται καν να αναλάβεις δράση, αφού αργά ή γρήγορα, τα κακά στοιχεία ενός ανθρώπου αποκαλύπτονται.

Κάνε μια ενδοσκόπηση

Σκέψου τους ακριβείς λόγους για τους οποίους δεν συμπαθείς το άτομο αυτό.  Υπάρχουν και εκείνοι οι άνθρωποι που απλά τους αντιπαθούμε χωρίς συγκεκριμένο λόγο, γεγονός που είναι ξεκάθαρα δικό σου πρόβλημα. Σιγουρέψου λοιπόν πρώτα για τους λόγους που σε κάνουν σκεπτική/-ό, πριν να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην επικοινωνία σου με την φίλη ή τον φίλο σου.

t

Δώσε μια ευκαιρία

Δώσε μια ευκαιρία στο άτομο αυτό, μιας που δεν αποκλείεται όταν γνωριστήκατε να είχε απλά μια πολύ δύσκολη μέρα ή να παρεξήγησες το χιούμορ και άλλες κουβέντες που κάνατε. Οι δεύτερες ευκαιρίες είναι πάντα χρήσιμες, μιας που μπορούν να ανατραπούν καταστάσεις που μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονταν αδιέξοδες.

Συζήτα το και με άλλους φίλους ή φίλες

Πριν συζητήσεις με τη κολλητή ή τον κολλητό σου για το άτομο αυτό, σιγουρέψου πως και οι άλλοι έχουν την ίδια γνώμη με εσένα. Εάν πρόκειται για κάποια πολύ προβληματική συμπεριφορά, κατά πάσα πιθανότητα το έχουν παρατηρήσει και οι υπόλοιποι φίλοι της παρέας, γεγονός που θα επιβεβαιώσει την ανησυχία σου και θα δικαιολογήσει ένα πιθανό intervention. Αν όχι, σκέψου μήπως το πρόβλημα είσαι αποκλειστικά εσύ.

Λύστε το δια ζώσης

Η δουλειά του φίλου και της φίλης είναι να σε νοιάζεται και χρειάζεται περίσσιο θάρρος για να μιλήσεις σε κάποιον για ένα τέτοιο θέμα. Χρησιμοποίησε φράσεις και λέξεις όπως «έχω παρατηρήσει», «αισθάνομαι», «νομίζω/θεωρώ», «ήθελα να μοιραστώ με εσένα κάποιες σκέψεις/προβληματισμούς μου» και να θυμάσαι ότι όταν μοιραστείς αυτές τις σκέψεις ανησυχίας θα πρέπει να είσαι συγκαταβατική/-ός με τον/τη κολλητό/-ή, μιας που είναι ερωτευμένοι με το πρόσωπο αυτό. Σαφώς δεν θα επιβάλεις την άποψή σου, είναι όμως απαραίτητο να έχεις την άνεση να την εκδηλώσεις στον άνθρωπο με τον οποίο δένεστε από τόσα πολλά και διατηρείτε μια φιλική σχέση που κρατά στον χρόνο.