Δες ποιες είναι μερικές σημαντικές ενδείξεις ότι χρειάζεσαι τη βοήθεια ενός/μιας ειδικού για να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία και διάθεση


Η ψυχοθεραπεία έχει πάψει εδώ και δεκαετίες να θεωρείται ταμπού, βοηθώντας εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία και τη διάθεσή τους, λύνοντας παράλληλα και πληθώρα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Ακολουθούν 5 συνηθισμένα σημάδια που δείχνουν ότι ίσως να χρειάζεσαι κι εσύ αυτή τη βοήθεια, ώστε να εξετάσεις το ενδεχόμενο να απευθυνθείς σε έναν/μια ειδικό.

Κοιμάσαι πολύ λίγο ή υπερβολικά πολύ

Οι διαταραχές στον ύπνο που μεταφράζονται είτε σε αϋπνίες, είτε σε πολύωρους ύπνους, είναι μια από τις βασικότερες ενδείξεις κάποιας ψυχικής διαταραχής. Αυτά τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα κοινά σε άτομα που αντιμετωπίζουν άγχος, κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή και η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση όλων των παραπάνω.

Δυσκολεύεσαι στις κοινωνικές συναθροίσεις

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ένα έντονο συναίσθημα ανησυχίας και στρες όταν πρέπει να απομακρυνθούν από τον χώρο τους και να κοινωνικοποιηθούν. Εάν παρατηρείς ότι τελευταία απομακρύνεσαι από τους φίλους σου, αποφεύγεις τις εξόδους ή νιώθεις πανικό και αίσθημα πνιγμού κάθε φορά που είσαι έξω, ζήτα οπωσδήποτε τη βοήθεια ενός ειδικού.

e

Σε κατακλύζει το άγχος

Όταν οι σκέψεις σου τρέχουν και αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να τις σταματήσεις, γεμίζοντας με υπέρογκο άγχος και στρες, τότε τα πράγματα είναι απλά. Χρειάζεσαι βοήθεια για να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά και με ψυχραιμία. Και η ψυχοθεραπεία είναι ο καλύτερος τρόπος για να το καταφέρεις.

Νιώθεις απελπισία

Το αίσθημα απελπισίας και απόγνωσης είναι ένα ισχυρό δείγμα κατάθλιψης και πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα με ψυχοθεραπεία και την απαραίτητη βοήθεια ειδικών. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, η κατάθλιψη είναι η πιο συχνή αιτία αυτοκτονιών σε ηλικίες 10-34 ετών από το 2011-2020, γι’ αυτό σε περίπτωση που νιώθεις αρκετή επιβάρυνση ψυχολογικά, μην χάσεις χρόνο στην αναζήτηση βοήθειας.

Αντιμετωπίζεις διατροφικές διαταραχές

Αν η όρεξή σου έχει διαφοροποιηθεί τελευταία και καταναλώνεις είτε πολλή τροφή, είτε ελάχιστη, ενδέχεται να αυτό να είναι το πρώτο σύμπτωμα του υπερβολικού άγχους ή της κατάθλιψης. Η υπερφαγία ή η ανορεξία είναι σοβαρές παθήσεις και πρέπει να αντιμετωπίζονται το συντομότερο δυνατόν μετά την εμφάνισή τους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να θυμάσαι δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος ψυχικής φύσης είναι η αναζήτηση βοήθειας. Και δεν υπάρχει καμία απολύτως ντροπή στο να το κάνεις, συμβάλλοντας στη φροντίδα του εαυτού σου και της υγείας σου.