Συμβουλές για να απαλλαγείς από όσα θεωρείς ότι σε φθείρουν


Μπορεί να είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια ή μια νέα συμπεριφορά που αρχίζει σιγά σιγά να εδραιώνεται στην καθημερινότητά σου. Όλοι και όλες μας έχουμε μερικές κακές συνήθειες, οι οποίες αναγνωρίζουμε ότι μας κάνουν κακό και μας φθείρουν, χωρίς όμως να ξέρουμε και τι να κάνουμε για να τις αποβάλουμε με επιτυχία από τη ζωή μας. Να λοιπόν μερικές έξυπνες συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις, που με την απαραίτητη επιμονή από την πλευρά σου θα σε βοηθήσουν να διορθώσεις συνήθειες που ξέρεις ότι σου κάνουν κακό!

Τι μπορείς να κάνεις

Προσδιόρισε την πραγματική αιτία του προβλήματος

Όλες οι συνήθειές μας, ακόμα και οι χειρότερες, εξυπηρετούν κάποιον σκοπό. Προσπάθησε λοιπόν να καταλάβεις τι σε οδηγεί σε μια αρνητική για εσένα συνήθεια, γεγονός που θα σε βοηθήσει να κινηθείς προς την κατεύθυνση της επίλυσης του πραγματικού προβλήματος.

Κράτησε σημειώσεις

Κατάγραψε τις στιγμές που παρατηρείς ότι προβαίνεις σε μια πράξη που σχετίζεται με την κακή σου συνήθεια, ώστε να καταλάβεις το μοτίβο της συμπεριφοράς σου.

Σταδιακά θα είσαι σε θέση να προσδιορίσεις τις συνδέσεις μεταξύ ερεθισμάτων, συναισθημάτων και συμπεριφορών σου, πράγμα που θα βοηθήσει τον εξορθολογισμό της σκέψης σου και την αποβολή της συνήθειας.

p

Βρες μια νέα θετική συνήθεια

Αντικατάστησε όσο μπορείς την κακή σου συνήθεια με μια καλή και θα οδηγηθείς σύντομα και σε άλλες, πιο λειτουργικές συμπεριφορές. Στην αρχή ακούγεται δύσκολο, όσο όμως το προσπαθείς τόσο πιο αυτόματα θα σου βγαίνει.

Ζήτησε υποστήριξη από τον περίγυρό σου

Ζήτα από τους δικούς σου ανθρώπους να σε βοηθήσουν να αποβάλεις την κακή αυτή συνήθεια με την υποστήριξή τους και συζήτα μαζί τους τις μικρές επιτυχίες, τις δυσκολίες και τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίζεις στον δρόμο της αλλαγής. Οι φίλοι και οι συγγενείς παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Οι συνήθειες που έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των ετών δεν εξαφανίζονται μαγικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θέσε λοιπόν ρεαλιστικούς στόχους ώστε να μην απογοητεύεσαι, αλλά μην αφήσεις και τον εαυτό σου εντελώς ελεύθερο, μιας που υπάρχει η περίπτωση να τα παρατήσεις. Το διάστημα τριών μηνών για την αποβολή μιας συνήθειας είναι ένας ιδανικός χρόνος για να δεις την αλλαγή.