Ποια λάθη κάνεις και αποβαίνουν μοιραία ως προς τη σχέση σου με τους υπόλοιπους ανθρώπους;


Υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που, όσο κι αν οι άνθρωποι που έχεις στη ζωή σου σε αγαπούν, τους δυσκολεύουν να είναι κοντά σου και να σε στηρίζουν διαρκώς. Αν λοιπόν κι εσύ νιώθεις το τελευταίο διάστημα πως ίσως σε εγκαταλείπουν σιγά σιγά οι φίλοι και τα πιο κοντινά σου πρόσωπα, συνέχισε να διαβάζεις για να δεις αν εφαρμόζεις κάποια από τις παρακάτω συμπεριφορές, που ίσως και να τους διώχνει από δίπλα σου.

Παίρνεις τα πάντα πολύ προσωπικά

Αυτή η συνήθεια έχει να κάνει με το πόσο νιώθεις ότι αξίζεις και η αρνητική σκέψη μειώνει την αυτοπεποίθησή σου. Ό,τι συμβαίνει γύρω σου δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχει άμεση αντανάκλαση σε σένα. Προσπάθησε λοιπόν να αποφεύγεις τα εύκολα συμπεράσματα, αλλά και να προσεγγίζεις με ψυχραιμία τα ζητήματα που σε αφορούν.

Ζηλεύεις πολύ και συνεχώς

Το συναίσθημα της ζήλιας μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους σου να απομακρυνθούν από δίπλα σου, γι΄ αυτό και είναι χρέος σου να τη μετατρέψεις στο καύσιμο που θα σε κάνει να βελτιωθείς ως άτομο. Συζήτησε τα συναισθήματά σου με ένα άτομο που εμπιστεύεσαι και προσπάθησε να βρεις λύση.

Αποζητάς συνεχή επιβεβαίωση

Η ανάγκη για συνεχή επιβεβαίωση δείχνει ότι θέλεις να ξέρεις πόσο σημαντική/-ός είσαι. Όσο περισσότερο βασίζεσαι στους ανθρώπους για να σε εγκρίνουν και να σε στηρίξουν στην καθημερινότητα, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να βρεις τον πραγματικό σου εαυτό και να στηρίζεσαι στα πόδια σου. Εστίασε λοιπόν σε όσα σε ενδιαφέρουν πραγματικά αντί να αναζητάς συνεχώς την επιβεβαίωση και προσπάθησε να διώξεις αυτές τις τοξικές σκέψεις.

Δεν δέχεσαι την εποικοδομητική κριτική

Με το να αρνείσαι την κριτική  όχι μόνο εμποδίζεις τις δυνατότητές σου να βελτιωθείς ως άτομο, αλλά μπορεί επίσης να κάνεις ακούσια τους ανθρώπους γύρω σου να νιώθουν σαν να τους αγνοείς πλήρως. Η επιτυχία κάθε είδους σχέσης εξαρτάται από τις δεξιότητες επικοινωνίας και η την προθυμία σου να δεχτείς θετικά και αρνητικά σχόλια που θα σε βοηθήσουν στην προσωπική σου εξέλιξη. Έχε πάντα κατά νου ότι η κριτική είναι καλοπροαίρετη και προέρχεται από ανθρώπους που νοιάζονται για σένα και άκου με προσοχή τα λόγια των δικών σου ανθρώπων.

Είσαι επικριτική/-ος προς τους γύρω σου

Κάνεις διαρκώς επικριτικά σχόλια και κουτσομπολεύεις τους γύρω σου, γεγονός που μαρτυρά τοξική συμπεριφορά από την πλευρά σου. Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό για κάτι τέτοιο, προσπάθησε να καταλάβεις τι σε ωθεί σε αυτήν τη συμπεριφορά και αυτοπεριορίσου. Προσπάθησε να αλλάξεις  το θέμα της συζήτησης και βρες να πεις κάτι ωραίο σχετικά με το αρχικό θέμα, αντί του κουτσομπολιού.