Η μοναξιά είναι μια κατάσταση που όλοι οι άνθρωποι βιώνουμε στη ζωή μας, όμως σίγουρα ξεπερνιέται αν τη διαχειριστούμε σωστά


Το αίσθημα της μοναξιάς είναι ένα από τα πιο δύσκολα που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος στη ζωή του και ενδέχεται πολλές φορές να μας προκαλέσει πολύ έντονες καταπτώσεις στη διάθεσή μας. Καθώς είναι όμως δεδομένο ότι κάποιες φορές θα περάσουμε περιόδους έντονης μοναξιάς στην πορεία μας, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μάθουμε να την διαχειριζόμαστε. Διάβασε εδώ πως θα γίνει αυτό.

Αποδέξου ότι είναι φυσιολογικό

Το πρώτο βήμα ώστε να ξεπεράσουμε τη μοναξιά μας είναι να αποδεχθούμε ότι αυτή είναι φυσιολογική και συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους λιγότερο ή περισσότερο. Μόλις αποδεχθείς το παραπάνω θα είναι και εύκολο να ξεφύγεις από την παγίδα της μοναξιάς και να πάρεις σταδιακά τα πάνω σου.

Πέρνα χρόνο εκτός σπιτιού

Η επαφή μας με τη φύση ή και οι δραστηριότητες που απλώς λαμβάνουν χώρα εκτός σπιτιού είναι μια πολύ καλή κίνηση ώστε να δούμε περισσότερο κόσμο και να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι δεν είμαστε μόνοι.

Κάνε νέα πράγματα και ξαναπιάσε ένα χόμπυ

Το καλύτερο φάρμακο για τη μοναξιά είναι ο ενθουσιασμός μας με νέες ή παλιότερες δραστηριότητες που μας κάνουν να περνάμε καλά. Όταν αυτές είναι μάλιστα ομαδικές, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο.

Κάνε νέους φίλους

Η μοναξιά που μπορεί να βιώνεις ενδέχεται να έχει να κάνει με την αποξένωσή σου με παλιούς φίλους, με τους οποίους όμως δεν έχετε πλέον και πολλά κοινά. Αναζήτησε λοιπόν τρόπους και ευκαιρίες να γνωρίσεις νέα άτομα που θα γίνουν οι νέοι σου φίλοι και μη σκεφτείς ποτέ ότι σε έχουν πάρει τα χρόνια για κάτι τέτοιο.

Αγάπα τον εαυτό σου

Η μοναξιά μπορεί πολλές φορές να δημιουργήσει προβλήματα ψυχικής υγείας και να παραμελήσεις τον εαυτό σου. Για να την ξεπεράσεις, επένδυσε στο self-care κάνοντας πράγματα που σε ευχαριστούν και φροντίζοντας το σώμα και το πνεύμα σου. Αυτά μπορεί να είναι από ένα ταξίδι, μέχρι το να ξεκινήσεις γυμναστήριο. Εσύ θα το αποφασίσεις.

Μίλα με έναν ειδικό

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να φοβηθείς ή να ντραπείς στο να ζητήσεις βοήθεια από έναν ειδικό, όταν το αίσθημα μοναξιάς νιώθεις ότι σε πνίγει. Το άτομο αυτό θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τα βαθύτερα αίτια αυτών που νιώθεις και μαζί θα δουλέψετε ώστε να ξεπεράσεις τις δυσκολίες σου.