Πώς θα αναγνωρίσεις έναν άντρα με επικίνδυνες ψυχικές διαταραχές από τον τρόπο που μιλάει

Σε κάποιες περιπτώσεις μοιάζει απόλυτα φυσιολογικός.
Κείμενο: Γεωργία Κοντού

Η επικίνδυνη ψυχοπάθεια είναι αυτή από την οποία απουσιάζει η ενσυναίσθηση και συνοδεύεται από χειριστικότητα, έλλειψη συναισθημάτων, ανειλικρίνεια και ανηθικότητα. Έτσι, οι άνθρωποι που παρουσιάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά χειρίζονται τους άλλους ώστε να ικανοποιήσουν τα δικά τους συμφέροντα και όταν δείχνουν ενδιαφέρον για τις ανάγκες των γύρω τους, το κάνουν γιατί συνήθως αυτό εξυπηρετεί το δικό τους σκοπό.

Υπάρχουν, πάντως, κάποιες ενδείξεις που μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε έναν επικίνδυνο ψυχοπαθή. Ανάμεσα σε αυτές;

Σπάνια δείχνει συναισθήματα – ή τουλάχιστον αυθεντικά συναισθήματα: Μιλάει με ουδέτερο τόνο, ακόμα και όταν χρησιμοποιεί συναισθηματικά φορτισμένες λέξεις που κάποιος άλλος θα τόνιζε.

Όταν εκφράζει συναισθήματα, το κάνει με επιφανειακό τρόπο και η έκφρασή τους δεν διαρκεί πολύ: Καθώς πρόκειται για κατασκευασμένα συναισθήματα, η έκφρασή τους είναι ρηχή, προσποιητή και δεν διαρκεί πολύ.

Σε καρφώνει με το βλέμμα του: Μπορεί επίσης να κουνάει το κεφάλι του νευρικά όταν δείχνεις να μην τον πιστεύεις ή να υψώνει τη φωνή του για να προσπαθήσει να σε πείσει κάτι. Αυτοί είναι μερικοί από τους τρόπους έκφρασης ενός επικίνδυνου ψυχοπαθή όπως έχουν δείξει μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις με τον Τσαρλς Μάνσον και άλλους σίριαλ κίλερς.

Κάνει λιγότερες αναφορές στις ανάγκες των φίλων και των συγγενών του: Δείχνει να μην αναγνωρίζει ότι τα κοντινά του πρόσωπα έχουν ανάγκες. Ενώ ένας ψυχικά υγιής άνθρωπος συνδέεται με άλλους από μικρό παιδί, ο ψυχοπαθής δεν καταφέρνει να καλλιεργήσει ισορροπημένες διαπροσωπικές σχέσεις.

Photo by Derick McKinney on Unsplash

Πηγή