Μήπως φέτος το καλοκαίρι αισθάνεσαι περισσότερη μοναξιά από ποτέ;


Την περίοδο που όλοι γύρω μας μοιάζουν να ετοιμάζονται για διακοπές με την οικογένεια ή τους φίλους μας, αν εμείς δεν έχουμε σχέδια για το καλοκαίρι μπορεί η μοναξιά να μας φαίνεται πιο έντονη από ποτέ. Ίσως, πάλι, να έχουμε κανονίσει ταξίδι με παρέα, παρ’ όλα αυτά να λείπει από τη ζωή μας ένας πολύ στενός φίλος.

Γιατί η μοναξιά μας κάνει να πονάμε τόσο πολύ; Δεν είναι σχήμα λόγου, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το συγκεκριμένο συναίσθημα ενεργοποιεί τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου με τον σωματικό πόνο.

«Συνήθως η συμβουλή που μας δίνουν είναι: Κάνε φίλους» σχολιάζει η Καρίν Χολ, Ph.D., συγγραφέας των βιβλίων «The Emotionally Sensitive Person» και «Mindfulness Exercises», και προσθέτει: «Αυτή η συμβουλή μπορεί για κάποιους να έχει αποτέλεσμα, αλλά όχι απαραίτητα και για εμάς. Ακόμα και αν προσπαθήσουμε να κοινωνικοποιηθούμε μέσα σε μία παρέα, μπορεί να καταλήξουμε να νιώθουμε ακόμα πιο μόνοι. Κάποιες κοινωνικές καταστάσεις μπορεί να μας προκαλέσουν ένταση και άγχος».

Η μοναξιά μέσα στο πλήθος μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη και από τη μοναξιά στην απομόνωση. Ίσως γιατί όταν είμαστε με κόσμο νιώθουμε πιο έντονα από ποτέ ότι δεν μας καταλαβαίνει κανένας. Το πρώτο μας βήμα όμως για να την ξεπεράσουμε είναι να απελευθερωθούμε από την ένταση που μας κυριεύει όταν βρισκόμαστε με άλλους. «Όταν το σώμα μας κυριεύεται από ένταση, τη νιώθουν και οι άλλοι και απομακρύνονται από εμάς. Αυτό μπορεί να το βιώνουμε σαν απόρριψη. Μπορεί να νιώθουμε τόσο άβολα που δεν έχουμε φίλους, ώστε να δυσκολευόμαστε να βρεθούμε ανάμεσα σε ανθρώπους – να θεωρούμε εκ των προτέρων δεδομένο ότι είμαστε διαφορετικοί και πως δεν θα ταιριάξουμε σε μια παρέα».

Όπως συνεχίζει η ειδικός: «Όταν βρισκόμαστε σε ένταση δεν μπορείτε να έχουμε φιλικό τόνο στη φωνή μας ούτε να χαμογελάσουμε με ειλικρίνεια. Δεν μπορούμε, επίσης, να αντιληφθούμε φιλικές χειρονομίες από άλλους ή ενδέχεται ακόμα και να τις παρερμηνεύσουμε σαν εχθρικές. Είναι δύσκολο να νιώσουμε ευχαρίστηση».

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ενστικτώδης μας αντίδραση μπορεί να είναι να ξεφύγουμε από το πλήθος και να τρέξουμε πίσω στην «ασφάλεια» – και στη μοναξιά – του σπιτιού μας. Όμως η ειδικός μάς συμβουλεύει τα εξής: «Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Υπάρχει πραγματικά λόγος να νιώθετε αμηχανία; Κάνετε κάτι που μπορεί να προκαλέσει την απομόνωσή σας από μια παρέα; Πολλές φορές τα αισθήματα ντροπής δεν έχουν λογική βάση. Τότε, θα χρειαστεί να τα αντιμετωπίσουμε και να μην τα αφήσουμε να μας απομονώσουν. Όσο περισσότερο αποφεύγουμε την κοινωνική επαφή, τόσο περισσότερο δυναμώνουν αυτά τα αισθήματα. Δεν μπορεί να περιμένουμε να υποχωρήσουν από μόνα τους».

Η ειδικός μάς παρακινεί λοιπόν να ξεπεράσουμε την αμηχανία μας, να προσπαθήσουμε να εκλογικεύσουμε το φόβο της απόρριψης και το πιθανότερο είναι, τελικά, πως θα εκπλαγούμε ευχάριστα. Από τη στιγμή που θα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από την ένταση και τις ανησυχίες και θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε, θα γίνουμε πιο κοινωνικοί, ευχάριστοι στην παρέα και μπορεί τελικά να αποκτήσουμε καινούριους φίλους.

 

Photo by Edu Grande on Unsplash

Πηγή