Ποια είναι τα όρια που τη χωρίζουν από την απιστία; Ένας ειδικός ξεκαθαρίζει τα πράγματα.


«Μικροαπιστία είναι μια σειρά συμπεριφορών στο μεταίχμιο της αφοσίωσης και της προδοσίας» σύμφωνα με το περιοδικό Time. Πιο «λυρικά» την προσδιορίζει το Cosmopolitan, σαν τα «μικρά πράγματα που κάνεις τα οποία έχουν ίχνη απιστίας – χωρίς όμως τη σωματική πλευρά της».

Τι είναι η μικροαπιστία;

Ένας ειδικός σε θέματα σχέσεων, ο Ρόμπερτ Βάις, PhD, προσδιορίζει τη μικροαπιστία ως τις παρακάτω συμπεριφορές:

-Φλερτ.

-Διαφορετικό ντύσιμο αν πρόκειται να συναντήσουμε κάποιον.

-Ανταλλαγή μηνυμάτων με τρίτο πρόσωπο (που δεν είναι ο σύντροφός μας).

-Φλερτ σε βιντεοκλήσεις ή τα social media με τρίτο πρόσωπο.

-Κοινωνική αλληλεπίδραση με κάποιον γοητευτικό συνάδελφο.

-Αλληλεπίδραση στα social media με τρίτο πρόσωπο (π.χ. μέσα από Likes και σχόλια).

-Χρήση ενός dating app (ακόμα και αν στην πραγματικότητα δεν βγαίνουμε ποτέ ραντεβού με γνωριμίες που κάνουμε από την εφαρμογή).

Ποια είναι η διαφορά της μικροαπιστίας από την απιστία;

Πέρα, φυσικά, από την απουσία της σωματικής επαφής στην πρώτη περίπτωση, η διαφορά, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι στη βαρύτητα που έχουν τα ψέματα και τα μυστικά που τη συνοδεύουν. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι θα βγούμε για φαγητό με έναν γοητευτικό συνάδελφο δεν σημαίνει, απαραίτητα, κάτι αρνητικό για τη σχέση μας. Αν όμως κρατήσουμε μυστικό αυτό το γεύμα από το σύντροφό μας και το μάθει αργότερα, μπορεί να νιώσει πληγωμένος, παραγκωνισμένος, ακόμα και προδομένος. Έστω και αν το γεύμα δεν μας οδηγήσει στο κρεβάτι.

Φυσικά, το τι συνιστά «μικροαπιστία» για ένα ζευγάρι είναι υποκειμενικό. Για παράδειγμα, μπορεί να γνωρίζουμε και να μη μας ενοχλεί το γεγονός ότι ο σύντροφός μας παρακολουθεί πορνό όταν απουσιάζουμε σε κάποιο επαγγελματικό ταξίδι. Ή μπορεί αυτή η συμπεριφορά του να μας κάνει να αισθανόμαστε ότι μας προδίδει, έστω και με μια παρτενέρ με την οποία έρχεται σε επαφή μόνο στη φαντασία του.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πολλές από τις συμπεριφορές που πολλοί θεωρούν μικροαπιστία είναι σχετικά φυσιολογικές, τόσο εντός όσο και εκτός του πλαισίου μιας σχέσης» επισημαίνει ο ειδικός και προσθέτει: «Αν κάποιος γοητευτικός άνθρωπος σου χαμογελάσει, πιθανότατα θα του το ανταποδώσεις με το καλύτερό σου χαμόγελο, ανεξάρτητα από το status της προσωπικής ζωής σου. Το γεγονός ότι είμαστε σε σχέση δεν σημαίνει ότι σταματάμε να ανταποκρινόμαστε στην προσοχή που μας δίνουν οι άλλοι. Και η ευγενική ανταπόκρισή μας σε κάποιον που φλερτάρει μαζί μας, διακριτικά ή αδιάκριτα, δεν αντικατοπτρίζει τη δύναμη και την ποιότητα της σχέσης μας».

Σε τελική ανάλυση, δεν έχει τόση σημασία η ίδια η συμπεριφορά όση η ποιότητα της ίδιας της σχέσης. Συστατικά όπως η επικοινωνία, η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια ανάμεσα στους συντρόφους αφοπλίζουν από τον δυνητικά «ένοχο» χαρακτήρα τους συμπεριφορές που, σε μια δυσλειτουργική σχέση, θα μπορούσαν να φλερτάρουν με την απιστία ή ακόμα και να είναι, ουσιαστικά, μια μορφή προδοσίας.

Photo by freestocks on Unsplash

Πηγή