Μήπως ο σύντροφός σου είναι ναρκισσιστής;

Πώς θα το αναγνωρίσεις και γιατί ίσως δυσκολεύεσαι να απαγκιστρωθείς από αυτή τη σχέση.
Κείμενο: Γεωργία Κοντού

deree-trafficdriver_blue_logo1

Παίζει τα συναισθήματά σου στα δάχτυλά του, μόνο και μόνο για να σε κρατάει σε αυτή τη σχέση. Σου προκαλεί φόβο, συναισθηματικές μεταπτώσεις, σύγχυση, παρ’ όλα αυτά, ή ίσως ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους, δεν μπορείς να απαγκιστρωθείς.

Αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου στο παραπάνω σενάριο, ο σύντροφός σου ενδεχομένως να είναι ναρκισσιστής, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Δρ Μαριέτε Γιάνσεν, συγγραφέα του βιβλίου «From Victim to Victor: Narcissism Survival Guide» («Από θύμα, νικητής: Οδηγός επιβίωσης από τον ναρκισσισμό»). Οι ναρκισσιστές ελέγχουν τους άλλους έτσι ώστε να τους παρέχουν απλόχερα προσοχή, θαυμασμό και επιβεβαίωση της σημαντικότητάς τους. Κάποιοι ναρκισσιστές έχουν τέτοια ανάγκη από την αναγνώριση και τον θαυμασμό των άλλων, που είναι έτοιμοι να επιστρατεύσουν οποιαδήποτε χειριστική τεχνική για να τα εξασφαλίσουν.

Γιατί παραμένουμε σε μια σχέση που μας προκαλεί φόβο και σύγχυση; «Επειδή κυριαρχεί ένα συναίσθημα: η ελπίδα», απαντά η Δρ Γιάνσεν. Η ίδια το έζησε μέσα από τη σχέση με τη ναρκισσίστρια μητέρα της, η οποία έλεγχε τον τρόπο σκέψης και τα συναισθήματά της και μονοπωλούσε τις συνεδρίες ψυχοθεραπείας της. «Προσπαθούσα για χρόνια να καλλιεργήσω μια σχέση μαζί της, αλλά δεν γνώριζα ότι υπέφερε από τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας» σχολιάζει η ειδικός. «Νόμιζα ότι έφταιγα εγώ και πως αν άλλαζα, θα μπορούσα να έχω μαζί της την υγιή σχέση που ήθελα».

Όταν ο ερωτικός σύντροφός μας είναι ναρκισσιστής, στην αρχή της σχέσης μας βομβαρδίζει από μικρές και μεγαλύτερες χειρονομίες αγάπης, όπως δηλώσεις ότι είμαστε «αδερφές ψυχές» ή ότι «περίμενε εμάς σε όλη του τη ζωή». Σε εκείνο το στάδιο δεν μπορούμε να πιστέψουμε στην τύχη μας.

Ακολουθεί όμως μια τελείως διαφορετική φάση, όπου εκείνος αρχίζει συστηματικά να μας κατακρίνει και να μας υποτιμά. Μπορεί να ξεκινήσει με μικρές, φαινομενικά αθώες παρατηρήσεις και να κλιμακωθεί σε άσχημες κατηγορίες. Τότε, η ευτυχία δίνει τη θέση της στο φόβο.

«Πολλοί άνθρωποι μένουν σε μια σχέση ακόμα και μετά από αυτή τη φάση γιατί ο σύντροφός τους παίζει ένα συγκεκριμένο παιχνίδι. Ο ναρκισσιστής ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους χαρίζει ρομαντισμό, σε αρκετές δόσεις ώστε να συνεχίσουν να ελπίζουν ότι θα επιστρέψει η ευτυχία που έζησαν μαζί του στο παρελθόν» γράφει η Δρ Γιάνσεν και καταλήγει ως εξής:

«Έχω δουλέψει με πολλούς ασθενείς που ξέρουν κατά βάθος ότι μια σχέση δεν είναι ωφέλιμη για την ευτυχία και την ευεξία τους. Αλλά το μεγαλύτερό τους εμπόδιο ήταν να απαρνηθούν την ελπίδα και να καταφέρουν να δουν την πραγματικότητα. Μόνο τότε μπόρεσαν να μπουν σε μια θεραπευτική διαδικασία».

Φωτογραφία: Matheus Ferrero / Unsplash

Πηγή