Τα αναπάντεχα ευρήματα στα οποία κατέληξε μια νέα έρευνα.



Ας υποθέσουμε ότι σε φλερτάρουν δύο άντρες, που ο ένας ξεχωρίζει για την ευφυΐα και ο άλλος για το χιούμορ του. Αν σε γοητεύουν και οι δύο εξίσου, ποιον να διαλέξεις; Ποιο χαρακτηριστικό είναι σημαντικότερο για μια σχέση;

Η εξυπνάδα είναι ένα εξελικτικό πλεονέκτημα και οι άντρες που τη διαθέτουν είναι πιθανότερο να επιλεγούν από τις γυναίκες για την αναπαραγωγή του είδους. Αυτή τη θεωρία εξέτασαν οι εξελικτικοί ψυχολόγοι σε μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Evolution and Human Behaviour».

Οι ειδικοί, αφού μέτρησαν, μέσα από όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά τεστ, την ευφυΐα 88 αντρών, στη συνέχεια τους «σύστησαν» σε 179 γυναίκες, μέσα από μια σειρά βίντεο. Οι γυναίκες κλήθηκαν να αξιολογήσουν κάθε άντρα σύμφωνα με την εξυπνάδα, το χιούμορ, την εξωτερική εμφάνιση και γενικά τη γοητεία του.

Τα συμπεράσματα; Οι εκτιμήσεις που έκαναν οι γυναίκες σχετικά με την εξυπνάδα ενός άντρα παρέκκλιναν από τις μετρήσεις των τεστ. Για παράδειγμα, κάποιοι άντρες αξιολογήθηκαν ως εξυπνότεροι από όσο έδειξαν οι εξετάσεις για το IQ τους. Επιπλέον, το υψηλό IQ δεν ήταν αυτό που έπαιξε τον καθοριστικότερο ρόλο στο πόσο γοητευτικό θεώρησαν οι γυναίκες έναν άντρα. Για την ακρίβεια, σπουδαιότερο ρόλο έπαιξαν η εξωτερική εμφάνιση και το χιούμορ του.

Επομένως, «η αντικειμενική ευφυΐα δεν συνδέεται με υψηλότερη γοητεία. Το χιούμορ, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, είναι πιο σημαντικό από την εξυπνάδα» όπως καταλήγουν οι ειδικοί. Φυσικά η επιλογή συντρόφου είναι μια αρκετά υποκειμενική υπόθεση, όμως αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να δικαιώνει τα ζευγάρια που ισχυρίζονται πως ένα από τα μυστικά της επιτυχίας της σχέσης τους είναι το γεγονός ότι γελούν πολύ.

Φωτογραφία: Priscilla Du Preez / Unsplash

Πηγή