Γιατί πού αλλού κρύβεται η ζωή αν όχι στο επόμενο βήμα, στο παρακάτω, στο νέο και το αδοκίμαστο;


Τρομάζουν τους περισσότερους, πολλές φορές είναι απρόβλεπτες (για να μη πούμε τις περισσότερες), άλλες φορές έχουν κόστος κι άλλες συνέβησαν για καλό. Οι αλλαγές ακούγονται τόσο τρομακτικά στα αυτιά μας όσο η λέξη καραντίνα. Κανείς (στατιστικά μιλώντας) δεν τις δέχεται αρχικά με ανοιχτή καρδιά, η ανασφάλεια που δημιουργούν είναι αναπόφευκτη αλλά στη πορεία αποδεικνύονται προς όφελός μας. Το λέει κι η λέξη. Έχει από μόνη της θετική χροιά. Το ερώτημα είναι γιατί είμαστε τόσο αρνητικοί εμείς απέναντι στην αλλαγή. Είτε αυτή αφορά την μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι, είτε εντελώς πιο ασήμαντα  όπως την αλλαγή κομμωτηρίου. Κι όποιος ισχυριστεί ότι η αλλαγή δεν είναι συνυφασμένη με τον φόβο και τον δισταγμό, ή τα λέει για να τα ακούσει ή έχει πιάσει το νόημα της ζωής.

aachann.jpg

Γιατί πού αλλού κρύβεται η ζωή αν όχι στο επόμενο βήμα, στο παρακάτω, στο νέο και το αδοκίμαστο; Όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι όσες φορές είδαμε άλλους γύρω μας να δοκιμάζουν πράγματα, μόνο εξελίχθηκαν και γνώρισαν νέες πτυχές της ζωής. Το είδαμε να συμβαίνει σε πολλά παραδείγματα. Αυτός ο φίλος που άλλαξε χώρα, ή εκείνος που άλλαξε δουλειά. Κάτι κοινό ανακάλυψαν όλοι αυτοί που εμείς δειλιάσαμε να τολμήσουμε. Ότι όταν αλλάζεις τις συνθήκες σου, έχεις μεγάλες πιθανότητες να αλλάξεις τον τρόπο που ζεις, προς το καλύτερο. Η ασφάλεια που μας παρέχει η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα (η οποία ενδεχομένως να μην μας αρέσει κιόλας) είναι μεγάλη και αυτήν ακριβώς ρισκάρει κάποιος όταν βρίσκεται μπροστά στην αλλαγή. Τα επόμενα όμως είναι μέρος του παιχνιδιού και μόνο έτσι προχωράς μπροστά, διαφορετικά μένεις σε μοτίβα που είτε απλώς σε ικανοποιούν ή στη χειρότερη περίπτωση σε πνίγουν αλλά είναι προτιμότερα από το να χάσεις και αυτά. Προτιμάς, όμως να χάνεις τον εαυτό σου καθημερινά;

Ο μόνος ασφαλής τρόπος που έχουμε για να είμαστε ευχαριστημένοι είναι να πλησιάζουμε όσο γίνεται το αδοκίμαστο. Και το επιχείρημά μας, αφού πάρουμε μία γεύση από το καινούριο που τόσο φοβόμασταν, θα χάσει την ισχύ του αμέσως αφού θα καταλάβουμε και μόνοι μας ότι δεν μπορείς να αισθάνεσαι ασφαλής σε μία συνθήκη που δεν έχει τίποτα ευχάριστο να σου προσφέρει. Είτε είναι μία σχέση, είτε μία δουλειά, είτε ένας κύκλος, είτε η οικογένειά σου. Οι αλλαγές μπορεί να εμφανίζονται τυχαία μπροστά σου, όμως είναι μόνο στο χέρι σου εάν θα τις εκμεταλλευτείς!