Όχι πάντως το να έχεις βρει απλώς «το άλλο σου μισό» ή «την αδερφή ψυχή σου»


Όλα τα ροζ συννεφιασμένα σενάρια ερωτικών σχέσεων από όταν ήσουν κοριτσάκι σου πιπιλάνε το ωραίο σου μυαλουδάκι με τις ιδεατές αρετές που πρέπει να έχει ο μελλοντικός σύντροφός σου. Τι πρίγκιπες, τι γιατροί, τι δικηγόροι, τι κοστουμάτοι, τι χίπστερ – κουτάκια με ιδιότητες και τεστ προσωπικότητας για να δεις (από πριν) τον βαθμό συμβατότητάς σου. Ακόμα κι οι γυναίκες της οικογένειάς σου, από τη μαμά ως τη γιαγιά σου, μέχρι την αγαπημένη σου θεία – όλες σου τόνιζαν την ανάγκη να βρεις τον «έναν». Μια σκέψη εμμονή που ακόμα και με τις κολλητές σου συνήθιζες να διογκώνεις μέσα σου, ενώ τα χρόνια περνούσαν και ενώ μεγάλωνες κι ενώ οι άντρες… περνούν μαμά!

Μπορεί να τον βρήκεςόντως τον «έναν» κι ίσως να βρήκες και «έναν» ακόμα κι ίσως να κοντεύεις να χάσεις το μέτρημα… Σε δουλειά να βρισκόμαστε. Με τα στάνταρ να παραμένουν ψηλά – ως τον Θεό μερικές φορές. Γιατί πολύ απλά το θέμα δεν είναι αν θα βρεις τον «Mr Perfect» αλλά πώς θα τον κρατήσεις μετά. Ή, για την ακρίβεια, το θέμα είναι τι γίνεται αφού βρείτε ο ένας τον άλλον κι αφού σταματήσεις να αγωνιάς για το αν βρήκες το τελευταίο κομμάτι του παζλ της ερωτικής ζωής σου.

Όμως η ερωτική σου ζωή και οι σχέσεις είναι ένα live jigsaw puzzle που συμπληρώνεται σε real time. Ούτε εσύ ούτε ο καλός σου είστε το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Είστε απλώς ένα ακόμα απαραίτητο κομμάτι. Όσο απαραίτητα όμως είναι και τα υπόλοιπα κομμάτια που συμπληρώνουν -αν την ολοκληρώσουν ποτέ- την εικόνα ολόκληρη.

Ένα παζλ ωστόσο δεν ήταν ποτέ ένα απλό παιχνιδάκι. Ήδη από τότε που η συμπλήρωσή του στα πρώτα σου βρεφικά χρόνια σηματοδοτούσε την κατάκτηση θεμελιωδών γνωστικών δεξιοτήτων, καταλάβαινες πόσο σημαντικό ήταν να βρεις το επόμενο κομμάτι και να το βάλεις στη σωστή θέση. Τα παζλ απαιτούν προσήλωση: να ξέρεις ποιος είναι ο στόχος και να μένεις εστιασμένη σε αυτόν. Χρειάζονται προσοχή και πρέπει να είσαι συνεχώς σε εγρήγορση. Αν μπερδευτείς και κάπου βάλεις ένα κομμάτι στην τύχη ή σε λάθος θέση, αν δεν αντιληφθείς το λάθος σου και δεν το αλλάξεις, το παζλ καταστράφηκε. Και το πριν και το μετά του.

Κι αν δεν μπορείς να καταλάβεις για ποιο λόγο χρησιμοποιώ το παζλ παρομοιάζοντάς το με τις ερωτικές σχέσεις είναι για να σου δείξω με αυτόν τον παραλληλισμό ότι τα δύσκολα σε μια σχέση ξεκινάνε αφού βρεις τον «άλλον». Δεν σταματάνε επειδή ολοκλήρωσες την αναζήτηση – ή επειδή έγινε το «ιδανικό ταίριασμα». Το perfect match δεν είναι κάτι δεδομένο. Ούτε εσύ ούτε ο άλλος είστε κάτι δεδομένο. Όσο ονειρικά κι αν ταιριάζεις με τον άλλον, μια σχέση για να μην είναι μόνο όνειρο αλλά προκειμένου να είναι αληθινή απαιτεί σκληρή δουλειά κι από τους δύο.

Ενίοτε μάλιστα απαιτεί «βρωμοδουλειά»… εννοώντας από το ότι πρέπει να βγάζουν κι οι δύο τα σκουπίδια έως και να υπάρχει οικονομική διαφάνεια. Για να μείνουν αναμμένα τα πυροτεχνήματα που ένιωσες όταν σε πρωτοφιλούσε, πρέπει να συνεχίσεις εκτός από σύντροφο να του φέρεσαι και να τον βλέπεις ως εραστή. Η τρυφερότητα, ο ερωτισμός, πρέπει να πηγαίνουν χέρι χέρι με τον σεβασμό, τα όρια, την αποδοχή. Ο τρελός ενθουσιασμός της αρχής πρέπει χωρίς να χάνεται, να κατασταλάζει σε γνωριμία των δυο σας εις βάθος. Η επαφή, η σύνδεση, η αληθινή επικοινωνία πρέπει να γίνεται κι εκτός κρεβατιού.

Για να συνεχίσεις να νιώθεις πεταλούδες στο στομάχι σου χρειάζεται προσπάθεια, αφοσίωση, σύνδεση και συμβατότητα. Σε αυτά τα στοιχεία βασίζεται κάθε υγιή σχέση. Κι αυτά είναι πράγματα για τα οποία πρέπει να εργαστείτε. Δεν εμφανίζονται από το πουθενά ούτε πέφτουν από τον ουρανό. Όσο κι αν η χημεία είναι σημαντική. Ωστόσο, δεν είναι τόσο κρίσιμο συστατικό και σίγουρα δεν είναι αρκετό για να οικοδομήσεις μια σχέση.

Η αληθινή αγάπη χρειάζεται μάχες. Και δεν εννοώ να παλεύεις ενάντια στις κακές δυνάμεις που προσπαθούν να σας διαλύσουν. Αλλά στις καθημερινές μάχες που φαίνονται εντελώς ασήμαντες και μη ενδιαφέρουσες, αλλά στην πραγματικότητα έχουν μεγαλύτερη σημασία.

Όπως η εξομάλυνση των διαφορών σας, ενάντια στις δουλειές του σπιτιού, τα οικονομικά, τα «πεθερικά» μέχρι τα παιδιά... Έχεις μάθει στη ζωή ότι χρειάζεται να καταβάλλεις μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσει οποιαδήποτε σχέση. Και μια ρομαντική σχέση δεν αποτελεί εξαίρεση.

Κι αν υπάρξουν στιγμές που νιώθεις τα πυροτεχνήματα να καταλαγιάζουν ή οι πεταλούδες να γίνονται μυγάκια, χαλάρωσε. Θυμήσου το παζλ, ξανακοίταξε τα κομμάτια, όλα όσα έχεις ήδη βάλει αλλά και αυτά που πρέπει να μπουν σιγά σιγά. Απομακρύνσου αν θες για λίγο, καθάρισε το βλέμμα σου, για να μπορείς να δεις καλύτερα με μεγαλύτερη οπτική την εικόνα. Και μην τα παρατάς ακόμα κι αν το επόμενο σημαντικό κομμάτι είναι κρυμμένο. Με επιμονή θα το βρεις. Όπως βρήκες και τον «έναν» - είναι κρίμα να αρχίσεις να ψάχνεις τον «επόμενο» αν δεν έχεις πρώτα δοκιμάσει όλες τις επιλογές για να ολοκληρώσεις το παζλ.

Πηγή