Που αγαπούν και σέβονται το σύντροφό τους και δεν επιθυμούν να βλάψουν


Η απιστία σε μια ερωτική σχέση είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, που έχει απασχολήσει επιστήμονες και ερευνητές καθώς βάση ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί, προκύπτει ότι μεταξύ 10% και 50% των ανθρώπων που έχουν μακροχρόνια σχέση έχουν απατήσει τον σύντροφό τους. Το διόλου απαρατήρητο αυτό ποσοστό, έχει δημιουργήσει κατ’ επέκταση έρευνα για τους λόγους που οι άνθρωποι φτάνουν σε αυτό το σημείο χωρίς προηγουμένως να έχουν τερματίσει την σχέση που διατηρούσαν. Ασφαλώς, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συναντώνται σε κάθε φύλο, οδηγούν και σε διαφορετικούς λόγους για τους οποίους έχουν απιστήσει. Ανάμεσα στις πιο αναμενόμενες αιτίες βρίσκεται η επιθυμία εγκατάλειψης του συντρόφου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει απόλυτη σιγουριά πως σύντομα θα βρεθεί ένας νέος. Ακόμα μια σημαντική αιτία είναι η επιβεβαίωση που αναζητούν εκείνοι που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις, ώστε να ικανοποιήσουν το γόητρο τους.

Παρόλα αυτά, μεγάλο ενδιαφέρον εντοπίζεται και στους λόγους που κάποιοι επιλέγουν να μην απιστήσουν στην σχέση τους ή το γάμο τους, όπως τους παρουσιάζει μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας με τίτλο «The reasons that prevent people from cheating on their partners: an evolutionary account of the propensity not to cheat». Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 306 γυναίκες και 270 άνδρες, από τις συνεντεύξεις των οποίων προέκυψαν ορισμένοι βασικοί λόγοι που οι άνθρωποι παραμένουν πιστοί.

Ο πρώτος και βασικότερος λόγος που κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να μείνουν πιστοί στην σχέση τους είναι ο προφανής της ικανοποίησης που αισθάνονται με αυτό που ήδη έχουν δημιουργήσει. Τα άτομα αυτά ισχυρίζονταν πως δεν ήθελαν να καταστρέψουν την σχέση τους, πως αγαπούν και σέβονται το σύντροφό τους, ενώ δεν επιθυμούν να βλάψουν αυτόν σε καμία περίπτωση.

Το συναίσθημα της ενοχής είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο αποφεύγεται η απιστία. Ένα μεγάλο ποσοστό απάντησε πως η απιστία θα προκαλούσε τύψεις και αισθήματα ντροπής, ενώ η προδοσία απέναντι στον άνθρωπό τους, θα τους διέλυε ψυχολογικά.

Ο φόβος για ανταπόδοση της πράξης αυτής είναι ακόμα μια ένδειξη πως ορισμένοι αποφεύγουν την διπλή ζωή στις ερωτικές τους σχέσεις.

Η απουσία της πρόκλησης είναι ακόμα μια ένδειξη πίστης. Ορισμένοι δήλωσαν πως η σχέση τους δεν έχει δώσει τέτοια αφορμή ενώ άλλοι υποστήριξαν πως δεν έχουν μπει ακόμα στον πειρασμό για μια τέτοια πράξη.

Τέλος λιγότεροι ήταν εκείνοι που υποστήριξαν πως δεν θα απατούσαν στην σχέση τους επειδή φοβούνται το κοινωνικό στίγμα. Οι άνθρωποι αυτοί ανησυχούν σημαντικά για την εικόνα που θα σχηματίσουν οι άλλοι γύρω τους.

Πηγή