Όταν η κούραση, το στρες και οι αρνητικές σκέψεις χτυπήσουν κόκκινο, κάνε ένα βήμα πίσω


Κακά τα ψέματα, όμως μόνο εύκολη και απλή δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος την ζωή που κυλάει μπροστά μας και εμείς απλώς ακολουθούμε. Ατέλειωτες ώρες εργασίας, προγράμματα γεμάτα υποχρεώσεις, περίπλοκες ή και ανούσιες σχέσεις με ανθρώπους γύρω μας. Και μέσα σε όλα αυτά, η μακρόχρονη παραμονή στο σπίτι, η αλλαγή των καθημερινών συνηθειών από την μια στιγμή στην άλλη, δημιούργησαν κύμα εσωστρέφειας για πολλούς, χτυπώντας πια το καμπανάκι πως κάτι δεν πάει καλά. Και αυτό δεν είναι άλλο, από την πολύπλοκη ζωή που οι περισσότεροι (δυστυχώς) έχουμε επιλέξει και η οποία δεν περιλαμβάνει σχεδόν ποτέ χρόνο για τον εαυτό μας, την προσωπική ηρεμία και ευτυχία.

Αναμφίβολα, η προσπάθεια να «ξεκολλήσεις» από κάτι που έχεις μάθει να είσαι προσκολλημένη εδώ και αρκετό καιρό δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως δεν είναι και ακατόρθωτη. Γιατί αν ρίξεις μια πιο προσεκτική και ουσιαστική ματιά γύρω σου, σίγουρα θα εντοπίσεις και εκείνους τους ανθρώπους που ζουν απλοϊκά, χωρίς να μπερδεύουν περισσότερο τις καταστάσεις. Αυτοί ανήκουν χωρίς δεύτερη σκέψη στους ευτυχισμένους ανθρώπους που αγαπούν και φροντίζουν τον εαυτό σου και πάνω από όλα τον σέβονται. Αν λοιπόν αναζητάς την αλλαγή, όμως δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις, τα παρακάτω steps θα σου δείξουν τον τρόπο να βελτιώσεις την καθημερινότητα σου και να απαλλαγείς από τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Και που ξέρεις, ίσως μια μέρα φτάσεις και εσύ στην ιδανική για εσένα ζωή!

Step1: Log out για τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα. Emails, μηνύματα, ειδοποιήσεις στα social, τηλεφωνήματα χωρίς σταματημό. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τους βασικούς ενόχους που δεν έχεις σχεδόν ποτέ χρόνο για σένα. Είναι όμως ώρα να αλλάξει αυτό, αφήνοντας για λίγο στην άκρη την «εξάρτηση» σου από το κινητό, το tablets, το laptop κλπ. Για τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα κάνε κάτι που σε ευχαριστεί χωρίς περισπασμούς!

Step2: Μείνε στην στιγμή. Πόσες φορές ενώ δουλεύεις, το μυαλό σου τρέχει σε υποχρεώσεις που έχεις να κάνει αργότερα; Σίγουρα πολλές. Η πρακτική αυτή μόνο άγχος μπορεί να σε γεμίσει, κάνοντας μάλιστα και λάθη σε αυτό που κάνεις. Εστίασε σε αυτό που κάνεις εκείνη τη στιγμή και μην πιέζεις το μυαλό σου με κάτι που δεν σε αφορά σε εκείνο το χρόνο.

Step3: Το «όχι» πρέπει να μπει στο λεξιλόγιο σου. Δεν μπορείς να λες συνέχεια ναι σε όλους, προκειμένου να μην τους στεναχωρήσεις, μην τους απογοητεύσεις ή επειδή φοβάσαι για το τη γνώμη θα σχηματίσουν για εσένα. Θέσε πρώτα τις δικές σου προτεραιότητες και όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να έρχονται μετά.

Step4: Απλοποίησε τον χώρο γύρω σου. Δεν χρειάζεται φυσικά να απαλλαγείς από τα πράγματα γύρω σου και να ακολουθήσεις ένα πιο μίνιμαλ στυλ αν αυτό δεν σου ταιριάζει, όμως σίγουρα υπάρχουν πράγματα που είτε τα βαρέθηκες, είτε δεν σε ικανοποιούν πια. Ξεφορτώσου τα!

Step5: Πρόσθεσε την άσκηση στην ζωή σου. Η γυμναστική δεν είναι ωφέλιμη μόνο για το σώμα αλλά και για το μυαλό. Αν δεν έχεις χρόνο να γυμνάζεσαι καθημερινά, ακολουθήσε ένα πρόγραμμα όσες φορές την εβδομάδα κρίνεις εσύ απαραίτητο, ενώ προσπάθησε να περπατάς καθημερινά μερικά λεπτά.

Πηγή