"Summertime, and the living is easy" ψιθυρίζουμε συνήθως.


"Summertime, and the living is easy" ψιθυρίζουμε συνήθως... λες να ισχύει φέτος;

“Summer in the city”, “ Summertime, and the living is easy” “Summertime sadness” Κάθε καλοκαίρι έχει το τραγούδι του, αλλά ποιο μπορεί να ανακηρυχθεί το φετινό summer hit – ή ποια τραγούδια θα αποτελέσουν το soundtrack του;

Το τέλειο καλοκαιρινό τραγούδι δεν αφορά μόνο τη μουσική που ακούμε ή ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής, αλλά το πού το ακούμε και κυρίως με ποιον το ακούμε. Οι καλοκαιρινοί ύμνοι κερδίζουν αυτήν την τιμή παίζοντας όπου μαζεύονται μεγάλα γκρουπ, μεγάλες παρέες ανθρώπων. Σφυροκοπούν μέσα σε γεμάτα μπαρ και ξεσηκώνουν τους θαμώνες από τα σκαμπό και τις αναπαυτικές πολυθρόνες τους. Ανεβάζουν τη διάθεση των λουόμενων κάτω από τον καυτό ήλιο και συντελούν στο φλερτ σε beach parties που κρατάνε μέχρι το ξημέρωμα.

Πώς μπορείςνα βρειςτο καλοκαιρινό τραγούδι που θα σε πάρει μαζί του και θα σε κάνει στο ρυθμό του να τα ξεχάσειςόλα, να παραδοθείςστα vibes του και να χαλαρώσεις. Ποιο τραγούδι μπορεί να ξυπνήσει μέσα σου το καλοκαίρι του 2020;

Όταν το τοπίο των διακοπών παραμένει θολό. Όταν τα σχολεία θα κλείσουν χωρίς γιορτές, όταν χωρίς αποφοιτήσεις θα τελειώσει η σχολική χρονιά σε όλες τις βαθμίδες. Όταν οι κατασκηνώσεις δεν αναμένεται να ανοίξουν. Όταν τα μεγάλα φεστιβάλ μουσικής και οι συναυλίες έχουν ακυρωθεί. Όταν τα μπαρ και οι υπαίθριες μουσικές σκηνές ανοίγουν δειλά, αλλά σε ένα κλίμα και μια ατμόσφαιρα που μόνο καλοκαιρινή ξεγνοιασιά δεν θυμίζει.

Το ποιο θα είναι το φετινό απόλυτο καλοκαιρινό hit ίσως και να μην είναι στα πρώτα ερωτήματα που βασανίζουν τη σκέψη σου αυτή τη στιγμή.

Τελευταία, το πόσο δημοφιλές είναι ένα τραγούδι επικεντρώνεται στις υπηρεσίες ροής, καθώς και στο You Tube και στο TikTok. Στημετά post lockdown εποχή και με τις επιπτώσεις της καραντίνας να είναι ακόμα αισθητές μέσα σου και γύρω σου, ακόμα και η μουσική έχει γίνει μοναχική απόλαυση.

Οι περιορισμοί που συνεχίζουν να ισχύουν στη δημόσια ζωή ενισχύουν την τάση της ιδιωτική ακρόασης. Ακόμα, τα άλλοτε στη διαπασών ραδιόφωνα αυτοκινήτων που τάραζαν τις ώρες κοινής ησυχίας στις φιλήσυχες γειτονιές ήταν κάποτε συνώνυμο της καλοκαιρινής μουσικής κουλτούρας που τείνει να εκλείψει.

Μια στροφή προς κλασικές και παλιότερες καλοκαιρινές επιλογές είναι εμφανής και στα ραδιόφωνα αλλά και στα podcasts και στις playlists που φιγουράρουν σε διαδικτυακά μουσικά περιοδικά ή σε ιντερνετικούς σταθμούς.

Έχει παρατηρηθεί μάλιστα ότι οι περισσότεροι ακροατές στρέφονται σε κλασικούς ροκ σταθμούς. Αναζητώντας ίσως αυτή την παλιά ενέργεια και τον μεταδοτικό ενθουσιασμό που χρειάζεται περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη εποχή το καλοκαίρι.

Ωστόσο, καθώς αυξάνεται η ζέστη, η πείνα για νέα τραγούδια θα ξανακερδίσει τη θέση που δικαιωματικά της αξίζει. Είτε πρόκειται για μουσική που θέλει να αγγίξει τον παλμό μεγάλου πλήθους είτε θα γραφτεί για να αγγίξει την καρδιά του καθένα μας ξεχωριστά. Δεδομένης της αυξημένης σημασίας των σημερινών γεγονότων, οι ειδικοί της μουσικής βιομηχανίας πιστεύουν ότι τα θέματα αυτών των τραγουδιών και ειδικά οι στίχοι θα έχουν περισσότερη σημασία. Οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή χρειάζονται ένα τραγούδι που να τους "μιλάει" ή ένα που θα τους βοηθήσει να ξεχαστούν και να χαλαρώσουν.

Ίσως παρατηρήσεις μια στροφή προς μια πιο θετική, αναζωογονητική μουσική.

Ένα τραγούδι που ταιριάζει σε αυτό το κλίμα είναι το "Break My Heart" της Dua Lipa, το οποίο έχει ήδη σημειώσει σημαντική επιτυχία στα charts. Αν και το single γράφτηκε, και ηχογραφήθηκε, πολύ πριν ο κοροναϊός κάνει την εμφάνισή του στον κόσμο, οι στίχοι του συνδυάζονται τέλεια με την κατάσταση που βιώνεις.


«Θα έπρεπε να είχα μείνει σπίτι», λέει το ρεφρέν. «Ήμουν καλύτερα μόνη μου», συνεχίζει. Παρά τη ζωντάνια του στίχου, η μουσική που το συνοδεύει είναι συναρπαστική, πιασάρικη και εντελώς χορευτική.

Ο κοινός παρονομαστής σε όλα τα τραγούδια του καλοκαιριού είναι σε κάνουν να νιώθεις καλά. Έχουν μια αίσθηση κύματος, έναν αναβρασμό. Έναν παλμό που δονείται μέσα σου και σε ξεσηκώνει.

Ένας άλλος ισχυρός υποψήφιος για το hit του φετινού καλοκαιριού από αυτή την άποψη είναι το "Watermelon Sugar" του Harry Styles, του οποίου η μουσική και το μήνυμα, δεν θα μπορούσαν να είναι πιο αναζωογονητικά ή γλυκά. Επιπλέον, το βίντεό του διαθέτει μια έντονη σκηνή στην παραλία (αν και δεν έχει ίχνος κοινωνικής απόστασης).

Οι μουσικοί αναλυτές επίσης δείχνουν μια προτίμηση στο "Savage" της Megan Thee Stallion, ένα κολλητικό κομμάτι hip-hop που μόλις εκτινάχθηκε στο Νο. 1 των charts μέσω ενός remix με την Beyonce.

Μια κάπως πιο γοητευτική επιλογή είναι το "Roses", ένα στοιχειωμένο, αλλά πιασάρικο, single του SAINt JHN, που πιθανότατα σύντομα να σπάσει τα Top Ten του Billboard. Στη συνέχεια, υπάρχει το "So What" από την Doja Cat, το οποίο εμφανίζει τεράστια ισχύ στο chart, με τον δροσερό τόνο και την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα που διαθέτει.

Παλιότερα για να καθιερωθεί ένα καλοκαιρινό single, έπρεπε να υπάρχει μια ομαδική εμπειρία ακρόασης, ωστόσο η ιδέα του τραγουδιού του καλοκαιριού έχει αλλάξει λίγο τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να αντικατοπτρίζει το πώς οι άνθρωποι ακούνε μουσική τώρα και ποιες ανάγκες τους καλύπτουν τα κομμάτια που προτιμάνε.

Μέχρι πάντως να βρεις ποιο είναι για σένα το hit αυτού του καλοκαιριού σου παρουσιάζουμε τις top καλοκαιρινές επιλογές των τελευταίων 20 χρόνων:

1999: "Genie in a Bottle" — Christina Aguilera

2000: "Bent" — Matchbox Twenty

2001: "U Remind Me" — Usher

2002: "Hot In Herre" — Nelly

2003: "Crazy in Love" — Beyoncé feat. Jay-Z

2004: "Confessions Part II" — Usher

2005: "We Belong Together" — Mariah Carey

2006: "Promiscuous" — Nelly Furtado feat. Timbaland

2007: "Umbrella" — Rihanna feat. Jay-Z

2008: "I Kissed a Girl" — Katy Perry

2009: "I Gotta Feeling" — The Black Eyed Peas

2010: "California Gurls" — Katy Perry feat. Snoop Dogg

2011: "Party Rock Anthem" — LMFAO feat. Lauren Bennett and GoonRock

2012: "Call Me Maybe" — Carly Rae Jepsen

2013: "Blurred Lines" — Robin Thicke feat. T.I. and Pharrell

2014: "Fancy" — Iggy Azalea feat. Charli XCX

2015: "Cheerleader" — OMI

2016: "One Dance" — Drake feat. WizKid and Kyla

2017: "Despacito (Remix)" — Luis Fonsi and Daddy Yankee, featuring Justin Bieber

2018: "In My Feelings" — Drake

2019: "Summer Girl" — HAIM
2020:Lana Del Rey - Doin’ Time

Πηγή