Για όσο θα χρειαστεί να μείνεις ασφαλής σπίτι


Με τα μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού να γίνονται σε όλη την Ευρώπη όλο και πιο αυστηρά, καλού κακού να έχετε μερικά τρόφιμα που να μπορούν να διατηρηθούν για ένα διάστημα όσο θα χρειαστεί να μείνετε σπίτι με ασφάλεια.

Ακολουθεί ένας κατάλογος καλών επιλογών για τις προμήθειες τροφίμων έκτακτης ανάγκης:

Κονσέρβες ψαριών, όπως ο τόνος, ο σολομός ή οι σαρδέλες. Ο τόνος και ο σολομός είναι επίσης διαθέσιμοι σε θήκες σταθερές στο ράφι.

Βόειο κρέας ή ψάρι

Αποξηραμένα ή κονσερβοποιημένα φρούτα

Αφυδατωμένα ή κονσερβοποιημένα λαχανικά

Κονσερβοποιημένα φασόλια

Ξηροί καρποί και σπόροι

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Μπάρες πρωτεΐνης / ή ενέργειας

Γάλα μακράς διαρκείας

Γάλα σε σκόνη

Ποπ κορν (σε σπόρους καλαμποκιού – ένα εύκολο σνακ για τα παιδιά)

Σκόνη για ζελέ (άλλο μία εύκολη πρόταση για γλυκάκι)

Οι σφραγισμένες συσκευασίες από τον κατασκευαστή προστατεύονται καλύτερα από τον αέρα, την υγρασία και τη μόλυνση και είναι λιγότερο πιθανό να χαλάσουν.

Τι γίνεται με τα φρέσκα και άλλα τυποποιημένα τρόφιμα;

Κρέας. Αν εμφανιστούν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι πρώτες ελλείψεις που θα προκύψουν θα είναι στα νωπά εδώδιμα. Συνεπώς, κάντε προμήθειες σε κρέατα: Λευκά και κόκκινα (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο – σε κιμά ή σε κομμάτια). Είναι οι καλύτερες πηγές βιταμινών και αμινοξέων. Το ίδιο ισχύει και για τα ψάρια.

Κατεψυγμένα λαχανικά. Η εναλλακτική λύση στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τώρα που σταμάτησαν και οι λαϊκές αγορές. Τα λαχανικά που καταψύχονται χωρίς να υποφέρουν είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια – και ύστερα, σπανάκι, αρακάς, φασολάκια. (ανάλογα με τη χωρητικότητα της κατάψυξής σας).

Αβγά. Υποτίθεται ότι αντέχουν στο ψυγείο μερικές εβδομάδες, αλλά για την ακρίβεια μπορεί να κρατήσουν αρκετούς μήνες. Πώς να καταλάβετε αν το αβγό έχει χαλάσει: αν επιπλέουν στο νερό έχουν μπαγιατέψει. Είναι μια τροφή που αξίζει το χαρακτηρισμό της υπερτροφής.

Ζυμαρικά/ρύζι/ όσπρια. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη και η πιο υγιεινή επιλογή από διατροφική άποψη, αλλά διατηρούνται αρκετά, μαγειρεύονται εύκολα και με πολλούς τρόπους – και αν έχετε παιδιά στο σπίτι είναι μια λύση με την οποία δεν θα σας γκρινιάξουν. Επίσης, καστανό ρύζι, κινόα. Αν δεν έχετε εντερικές ευαισθησίες και τα όσπρια είναι μια πολύ καλή επιλογή και σημαντική πηγή πρωτεΐνης.

Σοκολάτες (το πιο αγχολυτικό σνακ ενέργειας με ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες) – επίσης ιδανικό αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι – κι επίσης είναι μια απόλαυση που σε δύσκολους καιρούς θα κάνει καλό στην ψυχική σας υγεια!


Τα σκληρά τυριά, όπως η παρμεζάνα ή το πεκορίνο, διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πηγή: Botrini.gr