Πάντα κάτι μαθαίνεις από τις λάθος επιλογές.


Αυτή τη φορά δεν θα σου πω γιατί να μην κάνεις τοξικές σχέσεις. Πάντα υπάρχει ένας βαθύτερος λόγος που κάθεσαι και ανέχεσαι στη ζωή σου έναν άνθρωπο που σου ρουφάει την ενέργεια και σε γεμίζει αρνητισμό. 

Για λίγο, για πολύ, εξαρτάται από το σε ποια φάση σε πέτυχε, και σε ποια φάση θέλεις να περάσεις μετά. 

Επειδή όμως στη ζωή μπορείς να παίρνεις πάντα κάτι ακόμα και από τις πιο νοσηρές στιγμές της, θα σου πω πώς μπορείς να επωφεληθείς από μία τοξική σχέση: 

1. Καταλαβαίνεις ότι αυτός που πρέπει πάντα να βάζεις σε προτεραιότητα είναι ο εαυτός σου. Να μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε βάζει σε δεύτερη μοίρα, να σε αγαπήσεις ξανά από την αρχή.

2. Αλλάζεις μοτίβο. Αυτό που έμαθες από την παιδική σου ηλικία, οι ρόλοι που κουβαλάς από τότε πρέπει να αλλάξουν. Αυτό που ουσιαστικά σε κρατάει πίσω διατηρώντας μία τοξική σχέση είναι ο φόβος σου για την αλλαγή. Καιρός να την τολμήσεις και να την αντιμετωπίσεις κατά μέτωπον.

3. Ξεκαθαρίζει το τοπίο των αγαπημένων σου προσώπων. Καταλαβαίνεις πλέον ποιος σου κάνει καλό και ποιος όχι. Ποιος σου βγάζει τον καλύτερο εαυτό σου και ποιος σε κάνει να τον θάβεις βαθιά. Φέρε στο προσκήνιο και στην καθημερινότητά σου τους ανθρώπους που σου αξίζουν.

4. Συνειδητοποιείς ότι έχεις τη δύναμη του όχι, την αντοχή να απορρίπτεις σχέσεις προβληματικές. Και τελικά θέτεις εσύ τα όρια, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

5. Η τοξικότητα μπορεί να προέρχεται κι από έναν άνθρωπο που σε κάνει να νιώθεις ασφαλής, από κάποιον που θεωρείς πολύ σημαντικό. Και αυτή είναι η πιο δύσκολη περίπτωση. Να σταθείς απέναντί του και να αποφασίσεις ότι μπορείς να πορευτείς και χωρίς αυτόν. Γιατί έτσι θα πορευτείς ακόμα καλύτερα και πλέον με περισσότερη πίστη στον εαυτό σου.
 

Κείμενο: Αλεξάνδρα Παπαδάκη/allyou.gr