Ποια είναι τα βασικά συναισθήματα που μπορείς να καλλιεργήσεις προκειμένου να απαλλαγείς από τον αρνητισμό


Το άγχος, το στρες, ο φόβος, η θλίψη, ο θυμός, η οργή ευθύνονται για πολλά ψυχολογικά, αλλά και σωματικά προβλήματα, καθώς το μυαλό λειτουργεί σαν μια μονάδα δημιουργίας κι αναπαραγωγής εικόνων, πραγματικών ή μη. Αντίθετα, η σημασία των θετικών συναισθημάτων έχει αναδειχθεί από πλήθος επιστημονικών ερευνών. Μάθε ποια είναι τα θετικά συναισθήματα που πρέπει να καλλιεργήσεις προκειμένου να απαλλαγείς από τον αρνητισμό:

• Το χιούμορ. Δύσκολα θα σε πάρει από κάτω η καθημερινότητα, αν αντιμετωπίζεις με χιούμορ ό,τι παράδοξο ή στραβό σου συμβαίνει. 

Η ανοχή. Μην είσαι απόλυτη/ος. Μη βλέπεις μόνο το άσπρο ή το μαύρο και μην κατηγοριοποιείς τις καταστάσεις σε σωστές ή λάθος.

Η ικανοποίηση. Να σκέφτεσαι ότι το ποτήρι σου είναι διαρκώς μισογεμάτο, ακόμα κι αν έχει μείνει μόλις… μια γουλιά για να πιεις.

Η ευγνωμοσύνη. Ορίζοντας έστω πέντε πράγματα για τα οποία έχεις κάθε λόγο να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη, είναι βέβαιο ότι θα δεις πολύ πιο αισιόδοξα -δηλαδή, πολύ πιο θετικά- όλη σου τη ζωή.

• Η συγχώρεση. Είναι το συναίσθημα που κατ’ εξοχήν τρέφει την αυτοεκτίμηση, καθώς προϋποθέτει δύναμη μεγαλύτερη κι από αυτή του μυαλού: τη δύναμη της ψυχής.