Και οι σχέσεις έχουν τους κανόνες τους. Ειδικά για τις γυναίκες!


Υπάρχουν τουλάχιστον 10 εύκολοι και επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι όχι μόνο για να διατηρηθεί, αλλά για να παραμείνει υπέροχη μια μακρόχρονη σχέση. Ποιοι είναι αυτοί; Διάβασε παρακάτω.

1. Προσποιήσου ότι μόλις γνωριστήκατε

Πολλές φορές, τα ζευγάρια ξεχνούν να συζητούν μεταξύ τους για απλά, καθημερινά κι ίσως φαινομενικά ασήμαντα πράγματα, πιστεύοντας ότι γνωρίζουν ήδη τις απαντήσεις των συντρόφων τους, εξηγούν οι ειδικοί. Η ανταλλαγή απόψεων κρατά δεμένη μια σχέση, γιατί έτσι εξακολουθούμε να επικοινωνούμε με το άλλο μας μισό, αλλά και γιατί έτσι κατανοούμε την προσωπική τους εξέλιξη.

2. Ρομαντικές κομεντί στοπ

Αυτού του τύπου οι ταινίες δημιουργούν παράλογες προσδοκίες, με αποτέλεσμα ο παραλληλισμός με όσα βιώνεις εσύ με το σύντροφό σου να είναι μάλλον ανεπιτυχής, τονίζουν οι Αμερικάνοι ψυχολόγοι. Συγκρίνοντας τους εαυτούς μας με ιδεατά πρότυπα, αισθανόμαστε τελικά μίζερα, μιας και οι περισσότερες αισθηματικές κομεντί προωθούν μια ιδανική, σχεδόν μαγική, εικόνα των σχέσεων.

3. Αλκοόλ σε περιορισμό

Είναι, έτσι κι αλλιώς, αποδεδειγμένο ότι οποιαδήποτε σχέση μπορεί να πνιγεί -κυριολεκτικά- μες στο αλκοόλ. Πρόσφατη έρευνα προειδοποιεί: τα νέα ζευγάρια που πίνουν πολύ (ήτοι 4-5 ποτά έκαστος) είναι καταδικασμένα εξαρχής. Κι αυτό γιατί, αν δεν υπάρχει ξεκάθαρη ικανότητα κρίσης, δεν χτίζεται και σίγουρα δεν διατηρείται καμία υγιής σχέση.

4. Μείνε πεντάμορφη για το τέρας σου

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Family Psychology, το κλειδί για μια μακρόχρονη αγάπη ίσως είναι το να συμβιώνεις με έναν συνηθισμένο (με την εξίσου συνηθισμένη κοιλίτσα από τις πολλές μπύρες) και καθημερινό... τύπο. Μάλιστα, έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας υποστηρίζει ότι οι άντρες αισθάνονται πιο αφοσιωμένοι στη σχέση τους όταν είναι παντρεμένοι με γυναίκες που είναι πιο ελκυστικές από τους ίδιους. 

5. Διάλεξε τις μάχες σου

Όση ώρα ο σύντροφός σου αρνείται να ακούσει και τη δική σου πλευρά κι επιμένει σθεναρά στις απόψεις του, απομακρύνσου από το πεδίο της μάχης, ανασυγκρότησε τις δυνάμεις σου και ξεκίνα έναν νέο, πιο εποικοδομητικό, διάλογο κάποια άλλη στιγμή. 

6. Περηφάνια όχι, προκατάληψη ποτέ.

Κι όμως, η ξαφνική μονόπλευρη επιτυχία του ενός εκ των δύο συντρόφων μπορεί να σηκώσει θύελλα στη σχέση σου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα αυξημένα ποσοστά χωρισμών οφείλονται στη δυσφορία που αισθάνεται ο ένας σύντροφος έναντι της αναγνώρισης του άλλου. Οι ειδικοί τονίζουν να μάθετε εξαρχής να γιορτάζετε μαζί τις μικρές και μεγαλύτερες επιτυχίες σας.

7. Ναι στο Facebook, αλλά με μέτρο

Αμερικανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι φαν των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να μη διατηρούν μακρόχρονες σχέσεις. Για την ακρίβεια, βάζουν τελεία σε αυτές  10% πιο γρήγορα από τους.... λιγότερο φαν της τεχνολογίας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η υπερβολική ενασχόληση με το κινητό και το προφίλ σου δε σε βοηθούν να ζήσεις ολοκληρωτικά και απόλυτα το ειδύλλιό σου.  

8. Κάψτε μαζί το σουτιέν σου!

Ξέχνα τα λουλούδια: ο φεμινισμός είναι η νέα όψη του ρομαντισμού, υποστηρίζουν οι ειδικοί του πανεπιστημίου Rutgers. Μάλιστα, σε σχετική έρευνα τους ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με συντρόφους που ενισχύουν το δυναμισμό τους, βιώνουν μεγαλύτερη σταθερότητα και σεξουαλική ευχαρίστηση κι έχουν γενικότερα σχέσεις καλύτερης ποιότητας.

9. Κράτα αποστάσεις από τους... χωρισμένους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το διαζύγιο ενός φίλου/μιας φίλης μπορεί να επηρεάσει έως και κατά 75% τις κρίσιμες αποφάσεις για τη σχέση σου. Κι αυτό γιατί ένα διαζύγιο από το οικογενειακό ή κοντινό κοινωνικό περιβάλλον αντιμετωπίζεται από αρκετούς ανθρώπους σαν μία ευκαιρία να αλλάξουν και τη δική τους σχέση. 

10. Κρεβατωθείτε

Τα ζευγάρια που έρχονται συχνά σε ερωτική επαφή δείχνουν ότι συνεχίζουν να αρέσουν ο ένας στον άλλον κι απολαμβάνουν μία από τις μεγαλύτερες χαρές της κοινής τους ζωής, υποστηρίζουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου Warwick.