Αποδοτική εργασία: η σημασία του ύπνου

Θες να αυξήσεις την αποδοτικότητά σου στην εργασία σου;

Κείμενο: Φύλλις Νικολάου

Μπορεί να φταίει η ζέστη ή η συσσωρευμένη κούραση και το στρες που σου προκαλεί η καθημερινή ρουτίνα ή μπορεί απλά να φταίει το γεγονός ότι αποσυντονίζεσαι σκεφτόμενη/ος τις επερχόμενες καλοκαιρινές διακοπές σου, που βλέπεις τις εργασιακές σου επιδόσεις να αγγίζουν πάτο. Για να γλιτώσεις τη γκρίνια του προϊσταμένου και των συναδέλφων σου για τα ολοένα και περισσότερα λαθάκια που σου ξεφεύγουν στα reports τώρα τελευταία, η λύση είναι μία: κάνε τη σιέστα σου!

Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πολλές έρευνες για την αναγκαιότητα του καλού ύπνου, δεν είχαμε ωστόσο οριστικά συμπεράσματα για τα οφέλη της σιέστας. Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, επικεντρώθηκε στο μεσημεριανό υπνάκο, αποδεικνύοντας ότι δεν διώχνει απλώς την κούραση, αλλά βελτιώνει σημαντικά τη δυνατότητα του εγκεφάλου να εκτιμά και να απορροφά καινούργιες πληροφορίες κι ερεθίσματα.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν σε αυτήν, κοιμήθηκαν μιάμιση ώρα το μεσημέρι. Στη συνέχεια, υποβλήθησαν στα νοητικά τεστ και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν –κυριολεκτικά- κλείσει μάτι!

Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εγκέφαλος χρειάζεται τον ύπνο για να επεξεργαστεί τις βραχυπρόθεσμες μνήμες, δημιουργώντας «χώρο» για νέα γεγονότα και δεδομένα.