Κομμένο το ποτό, λέει νέα έρευνα

Πάει και το ένα ποτηράκι που ήξερες.

Κείμενο: Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Εντάξει, δεν λέω, δεν είναι ό,τι καλύτερο να διαβάζεις έρευνες για την κατανάλωση αλκοόλ πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, καθώς μόλις προχθές ήσουν στα beach bars ή στα ταβερνάκια και του έδινες να καταλάβει.

Κι όμως, δεν μπορώ να παραβλέψω μια νέα έρευνα που διάβασα στο Time σύμφωνα με την οποία το αλκοόλ δεν έχει κανένα όφελος ούτε κι όταν κρατάμε το μέτρο.

Αμάν, τι νέα είναι αυτά; Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι ένα ποτό τη μέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Αντιθέτως, έχει και οφέλη στην υγεία μας.  

Στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον όμως έχουν άλλη γνώμη καθώς οι επιστήμονες εκεί, κατόπιν έρευνας, υποστηρίζουν ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής για την υγεία μας. Ούτε λίγο, ούτε ένα στο τόσο. Ούτε τίποτα.

Οι ειδικοί ανέλυσαν εκατοντάδες άλλων ερευνών που έχουν γίνει για την κατανάλωση αλκοόλ σε όλο τον κόσμο και κατέληξαν στο ότι το ποτό είναι ο έβδομος παράγοντας που οδηγεί σε πρόωρο θάνατο. Φυσικά όσο πιο πολύ πίνεις, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να αποχαιρετίσεις τον μάταιο τούτο κόσμο. 

Ξέχνα το γνωστό και αγαπημένο «λίγο κρασί, λίγη θάλασσα και τ’ αγόρι μου», μην σου πω ότι θα σταματήσω να βλέπω και το «Στην υγειά μας». Περιμένω αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα. Δεν είναι ζωή αυτή.