Μια νέα έρευνα μίλησε για τη χρονική στιγμή που παύεις να είσαι κοινωνικός και γίνεσαι δυνητικός ψυχοπαθής.


Όλοι οι άντρες το κάνουν. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο, αλλά όλοι. Ξέρεις για ποιο πράγμα μιλάω. Για τη στιγμή που μια κοπέλα περνάει από μπροστά και το μάτι εστιάζει επάνω της, χωρίς να μπορεί να ξεκολλήσει. Staring στα αγγλικά, κάρφωμα στα ελληνικά αλλά ας το λέμε επίμονο βλέμμα γιατί σήμερα θα μιλήσουμε για έρευνα.

Ειδικοί, λοιπόν, ασχολήθηκαν με το επίμονο βλέμμα και τον τρόπο που αυτό γίνεται αντιληπτό από τους τριγύρω. Για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα, εξέτασαν 500 άτομα. Μια οθόνη έδειχνε ηθοποιούς να κοιτούν επίμονα και οι συμμετέχοντες παρακολουθώντας εκμυστηρευόντουσαν τα συναισθήματα τους.

Τι προέκυψε; Κατά μέσο όρο ανέφεραν ότι ένιωθαν άβολα όταν το βλέμμα του ηθοποιού ξεπερνούσε ή σταματούσε στα περίπου 3,3 δευτερόλεπτα.

Προφανώς, δεν είναι κάτι που δεν είχε περάσει από το μυαλό σου, αλλά τώρα έχεις και επιστημονικά δεδομένα που σε πείθουν ότι αν ξεπερνάς κάποιο χρονικό διάστημα με κολλημένο βλέμμα κάπου (οκ μπορεί να μην είναι η κοπέλα με το ωραίο στήθος αλλά οι κοιλιακοί του τύπου στο γυμναστήριο) τότε μπορεί να μοιάζεις τρομακτικός.

"Μα καλά τι γίνεται όταν όντως θέλω να κοιτάξω περισσότερο από 3,3 δευτερόλεπτα;" θα μου πεις. Ε, εντάξει, τρόπος υπάρχει να μην γίνεις σούπερ ενοχλητικός. Βάλε το σώμα σου διαγώνια από το άτομο που καρφώνεις με το βλέμμα. Τουλάχιστον αυτό προτείνει ο Marc Salem, ειδικός στη γλώσσα του σώματος και συγγραφέας του The Six Keys to Unlock and Empower Your Mind. Όπως τονίζει, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα πλάγια βλέμματα ως λιγότερο ενοχλητικά.