ΑΥΤΑ έδειξε ένα καινούριο πείραμα.


Μη σου κάνει εντύπωση αν σε μια επίσκεψή σου σε μουσείο εσύ παρατηρείς για ώρα έναν πίνακα, ενώ ο/η σύντροφός σου δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον για το CV του καλλιτέχνη. Οι γυναίκες προσπαθούν να κρίνουν ένα έργο τέχνης σύμφωνα με την καλλιτεχνική αξία του, ενώ οι άντρες ανάλογα με το βιογραφικό του δημιουργού του, όπως διαπίστωσαν Αμερικανοί ειδικοί σε μια πρόσφατη μελέτη.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από 518 γυναίκες και άντρες να εκτιμήσουν ένα άγνωστο έργο τέχνης που συνοδευόταν από ψεύτικο βιογραφικό. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εθελοντές του πειράματος που «ενημερώθηκαν» ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο φέρει την υπογραφή ενός «καταξιωμένου» δημιουργού εξέφρασαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον να το αγοράσουν, από εκείνους που «πληροφορήθηκαν» ότι είναι προϊόν «άπειρου» καλλιτέχνη. Επιπλέον, όμως, οι άντρες έδειξαν να επηρεάζονται περισσότερο από το background του δημιουργού παρά από τις καλλιτεχνικές αρετές του έργου.

«Οι γυναίκες είναι πιο πρόθυμες να μπουν στην περίπλοκη διαδικασία να αξιολογήσουν το έργο τέχνης, ενώ οι άντρες λένε, “αυτός ο τύπος είναι σπουδαίος καλλιτέχνης, θα το αγοράσω"», σχολιάζει μια από τους συγγραφείς της μελέτης, η δρ Στέφανι Μάνγκους. Απαιτούνται, όμως, περαιτέρω μελέτες, καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν προς το παρόν να απαντήσουν αν αυτό το φαινόμενο έχει βιολογικές αιτίες.

Πηγή:

http://www.allyou.gr/psychology/sxeseis/15522-oi-antres-antimetopizoun-tin-texni-diaforetika-apo-tis-gynaikes