Ποια μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση - Από αύριο η εφαρμογή τους


Για νέα δεδομένα εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση για τα νέα μέτρα ενάντια στην πανδημία, τονίζοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι απαιτείται, χωρίς πανικό έτσι ώστε να την αντιμετωπίσουμε».

Όπως είπε, «όσοι είναι εμβολιασμένοι θα μπορέσουν τηρώντας τα μέτρα να κάνουν τα ψώνια τους, να επισκεφτούν φίλους, να διασκεδάσουν».

Σημείωσε πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει lockdown.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης από την πλευρά του είπε ότι «βρισκόμαστε το τελευταίο διάστημα σε μία ύφεση της μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο η Όμικρον βρίσκεται στην χώρα μας».

Ο κ. Πλεύρης είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πάρα πολύ υψηλή, αλλά θα έχουμε περισσότερα τις επόμενες 10-15 μέρες

«Λάβαμε μέτρα πολύ νωρίς, ανοίξαμε τον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες», σημείωσε και συμπλήρωσε πως άνω του 70% των δικαιούχων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού με την τρίτη δόση.

Όπως είπε, από αύριο έως και τις 2 Ιανουαρίου θα ισχύσουν συγκεκριμένα μέτρα και το νέο στάδιο από τις 3 Ιανουαρίου. Η επιτροπή είπε θα συνεδριάσει στις 27 Ιανουαρίου, η επιτροπή προκειμένου να υπάρχει πλήρης αποκωδικοποίηση και αν κριθεί να ληφθούν μέτρα και πριν τις 3 Ιανουαρίου.

Τι ισχύει από αύριο

 χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού, ειδικά για τους κλειστούς χώρους των ΜΜΜ, είναι υποχρεωτική η διπλή μάσκα  ή μάσκα Ν95. Αυτό αφορά και στους ανοιχτούς χώρους εστίασης και στα γυμναστήρια. 

-Απαγορεύονται οι εκδηλώσεις των Δήμων για τις εορτές.

-Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα ακόμη κι αν έχουν PCR, θα υποχρεωούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ την 2η και τέταρτη μέρα.

-Παραμένει ισχυρή σύσταση για self test πριν από κάθε έξοδο.

«Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά μετά τις γιορτές»

«Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά μετά τις γιορτές» διευκρίνισε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει μόνο το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών την επόμενη εβδομάδα και θα πράξουμε αναλόγως, προσέθεσε ο υπουργός. 

Πηγή: www.alfavita.gr