Η Κυβέρνηση της Κίνας εξέδωσε λίστα με celebrities που έκρινε ως κακότροπους και τους οποίους "εξαφάνισε" από το διαδίκτυο και την κρατική τηλεόραση.


Η κυβέρνηση της Κίνας έκρινε πως ήλθε η ώρα “να καθαρίσει το χάος" που υπάρχει στο διαδίκτυο και αφορά celebrities της χώρας και τα fan clubs τους. Άρχισε να διαγράφει την διαδικτυακή ύπαρξη όσων κρίθηκαν ως “κακότροποι” από την εθνική αρχή ραδιοτηλεόρασης.

Σύμφωνα με την “Ειδοποίηση σχετική με την έρευνα και το καθάρισμα των σόου και του περιεχομένου των κατώτερων καλλιτεχνών”, στους κακότροπους ανήκουν κάποιοι εκ των μεγαλύτερων καλλιτεχνών της χώρας που, όπως είπαν οι αρχές, προέβησαν σε παραπτώματα. Να δώσουμε και παραδείγματα.

O καναδικής καταγωγής, Κris Wu, ο οποίος συνελήφθη μετά καταγγελίες γυναικών ότι τις κακοποίησε σεξουαλικά ανήκει στη λίστα, όπου είναι και η Zheng Shuang.

Η δεύτερη πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός του πλανήτη κατηγορείται για φοροδιαφυγή και “υπερβολικό κέρδος”

Η ηθοποιός της φωτογραφίας που μπορείτε να δείτε στην αρχή του κειμένου, είναι μεταξύ των πιο ακριβοπληρωμένων του πλανήτη. Σύμφωνα με το Forbes, το 2020 ήταν μετά τη Sofia Vergara (43 εκατομμύρια δολάρια) και πριν την Angelina Jolie (35 εκατομμύρια δολάρια).

Τελευταία, για γυρίσματα δυόμιση μηνών για ένα drama, έλαβε ποσό μεγαλύτερο των 24.000.000 δολαρίων. Ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Li Keqiang, αποκάλυψε πως περισσότεροι από 600 εκατομμύρια Κινέζοι βγάζουν 140 δολάρια το μήνα, για να δικαιολογήσει όσα γίνονταν. Αν και στην περίπτωση της Zheng, ως λόγος της εξαφάνισης της από όλα τα κινεζικά social networks αναφέρθηκε η φοροδιαφυγή, ύψους 46 εκατομμυρίων δολαρίων, το 2019 και το 2020 -απολαβές που είχε από τηλεοπτική σειρά.

Να σημειώσουμε κάπου εδώ και ότι η ρυθμιστική αρχή της Κίνας για τα media αποφάσισε το 2018 πως οι γυναίκες ηθοποιοί δεν μπορούν να παίρνουν μισθούς μεγαλύτερους του 40% των εξόδων παραγωγής μιας ταινίας ή ενός σίριαλ. Αυτοί που έχουν τους πρώτους ρόλους μπορούν να πάρουν έως το 70% του συνολικού μπάτζετ και όχι περισσότερα από 7.7 εκατομμύρια δολάρια, ανά παραγωγή. Το Κομμουνιστικό Κόμμα υποστήριξε πως είχε βρει στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η Zhang έγραφε στα συμβόλαια της ποσά που ικανοποιούσαν τους νόμους -αλλά δεν ήταν τα πραγματικά.

Τον περασμένο Ιανουάριο η Zheng είχε κατηγορηθεί για την εγκατάλειψη του συντρόφου της και των δυο παιδιών που απέκτησαν με παρένθετη μητέρα (κάτι που απαγορεύεται στην Κϊνα), στις ΗΠΑ. Την καταγγελία έκανε -στα social media- ο πρώην σύντροφος της, παραγωγός Zhang Heng, ο οποίος κέρδισε τη δικαστική διαμάχη για την επιμέλεια των παιδιών -κάτι που επίσης ανακοίνωσε μέσω social media.

Παρεμπιπτόντως, η κρατική τηλεόραση διέγραψε και τις δουλειές της από το πρόγραμμα της και διέταξε τους παραγωγούς να μην την ξαναπροσλάβουν.

Η δισεκατομμυριούχος ηθοποιός και επιχειρηματίας, Zhao Wei, γνωστή και ως Vicky Zhao είναι το πρόσωπο της Fendi στην Κίνα. Είναι μια ακόμα περίπτωση ηθοποιού που δεν εμφανίζεται στις αναζητήσεις στα κινεζικά social media ή στα credits των δουλειών της ή σε video streaming ιστοσελίδες. Επίσης, εξαφανίστηκε και η σελίδα που διατηρούσε το fun club της στο κινεζικό Twitter (Weibo) και λογοκρίνονται όλες οι online συζητήσεις που την αφορούν. Δεν δόθηκε κάποιος λόγος από αυτούς που πήραν την απόφαση. Πληροφορίες θέλουν την καλλιτέχνιδα να εγκατέλειψε τη χώρα -με ιδωτικό τζετ- μαζί με το σύζυγο της και να διέφυγαν στη Γαλλία -όπου διατηρούν έπαυλη-, μετά την εμφάνιση της στη μαύρη λίστα.

Η ίδια πόσταρε φωτογραφίες που την έδειχναν να είναι στο Πεκίνο, το οποίο διέγραψε λίγες ώρες αργότερα. Στο παρελθόν είχε απασχολήσει την Κυβέρνηση με διάφορα σκάνδαλα. Ένα αφορούσε την απόφαση της να περάσει από κάστινγκ γνωστό ηθοποιό από το Ταϊβάν που υποστήριζε την ανεξαρτησία της χώρας του, με τη νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος να διατάζει το μποϊκοτάζ της συγκεκριμένης ταινίας. Παρεμπιπτόντως, την παραγωγή είχε αναλάβει το Alibaba Group, με  τον ιδρυτή του Jack Ma να είναι στενός φίλος της Zhao και του συζύγου της. Το ζευγάρι είναι και εκ των επενδυτών της Alibaba Pictures Group (είχαν δώσει 400 εκατομμύρια δολάρια για μετοχές, το 2015).

Δέκα μέτρα για την πάταξη της ασυδοσίας

Η Διοίκηση του Cyberspace που ελέγχει ό,τι γίνεται στο διαδίκτυο στην Κίνα (περιφρουρεί την απαγόρευση σε ουκ ολίγα sites και επιβάλει τιμωρίες -συλλήψεις, κρατήσεις, φυλακίσεις, πρόστιμα) χαρακτήρισε ως “ανθυγιεινά” σόου ταλέντων με καλλιτέχνες της χώρας, των οποίων την παραγωγή έκανε η εξόχως επιτυχημένης πλατφόρμας iQiyi (ας πούμε ότι είναι κάτι σαν το Netflix της Κίνας). Διέταξε και την ακύρωση τους και μετά ανακοίνωσε δέκα μέτρα που ισχύουν πια, και έχουν ως στόχο τον έλεγχο όσων αφορούν τους celebrities της χώρας και των fun clubs τους. Οι υπεύθυνοι ενημέρωσαν πως υπάρχει ειδικός αλγόριθμος που ενθαρρύνει τους χρήστες να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα στο Internet ή να τα ξοδεύουν “κάπου όπου ενδεχομένως δεν θα διαταράσσουν τη δημόσια τάξη”. Βάσει των νέων κανονισμών, οι εταιρίες του διαδικτύου καλούνται να δυσκολέψουν τη ζωή όσων θέλουν να κάνουν fake user λογαριασμούς (να κρύβουν δηλαδή, την ταυτότητα τους) και να διευκολύνουν το 'κλείσιμο' του συστήματος για τα σχόλια.

Γιατί όμως, τα κάνει όλα αυτά η Κυβέρνηση της Κίνας; Αναλυτές εκτιμούν πως στόχος παραμένουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί της χώρας, με τους οποίους τα έχει βάλει εδώ και πολλούς μήνες, καθώς έκρινε πως 'μεγάλωσαν' πάρα πολύ “και ενθαρρύνουν τη χυδαιότητα, τον ατομικισμό και την pop κουλτούρα”.

Πηγή:

www.news247.gr

Kείμενο:

Νίκη Μπάκουλη