Ελένη, Ζακ, Αγγελική, Σουζαν, Κωνσταντίνα, Καρολάιν...


Θα κοιτάζουν πάντα με μισό μάτι μία γυναίκα που θηλάζει σε δημόσιο χώρο, θα γίνεται πάντα αντικείμενο συζήτησης (και ενίοτε αφορμή για εκπαιδευτικό (;) βίντεο) η  τριχοφυΐα μίας γυναίκας, θα σχολιάζεται πάντα αρνητικά το βάρος μίας γυναίκας (είτε είναι κατά τα πρότυπα υπέρβαρη ή ανορεξική). Δεν θα θεωρηθεί ποτέ φυσιολογική η γυναικεία περίοδος (και να νιώθουμε ευχαριστημένες που δεν μας αποκλείουν από τα κοινά αυτές τις μέρες), θα θεωρείται ελαφρών ηθών όποια αποφασίζει να φοράει οτιδήποτε αφήνει εκτεθειμένο το στήθος της (δηλαδή το μέσο με το οποίο τράφηκαν και έζησαν από αυτό όλοι οι άντρες που ζουν σήμερα). Δεν θα εκλαμβάνεται ποτέ ως δικαίωμα η επιλογή μίας γυναίκας για πολυσυντροφικές σχέσεις αλλά θα θεωρείται πάντα δείγμα ανήθικης προσωπικότητας.

aachl.jpg

 

aach.jpg

Θα εγείρει πάντα συζητήσεις  στο οικογενειακό της περιβάλλον και τον ευρύτερο κοινωνικό κύκλο (ιδιαίτερα φλέγον ζήτημα για τη δημιουργία καμπάνιας) η απόφαση μίας γυναίκας να μην τεκνοποιήσει. Θα σχολιάζεται πάντα κακόβουλα η απόφαση μίας γυναίκας να κάνει παιδί μετά τα 40. Θα θεωρείται περιττή από την ηλικία των 50 και έπειτα η παρουσία της σε οτιδήποτε φανταχτερό (από τηλεοπτικό πάνελ μέχρι διαφημιστικές εταιρίες για προϊόντα ομορφιάς). Θα αποτελεί αιτία ρήξης με την οικογένειά της η απόφασή της να πάρει διαζύγιο ενώ η απόφασή της να παντρευτεί/κάνει παιδί/ συζήσει για δεύτερη φορά στη ζωή της, θα αντιμετωπίζεται πάντα με οικτό και έλλειψη σεβασμού από τους γύρω της. 

Θα πρέπει να δεσμευτεί απέναντί στο αφεντικό της σε περίπτωση που βρίσκεται στην θεσμοθετημένα (μία συμφωνία μεταξύ των γειτονιών και των οικογενειών) ηλικία για γάμο και απόκτηση παιδιών, ότι δεν σκοπεύει να κάνει άμεσα παιδί. Θα παίρνει παραδοσιακά λιγότερα χρήματα από τον συνεργάτη της που βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο πόστο με εκείνη, με τη διαφορά ότι εκείνος χρησιμοποιεί τις αντρικές τουαλέτες. Θα πρέπει να προσέχει την ενδυμασία της και να συμμορφώνεται με βάση το dress code της κάθε επιχείρησης για την οποία εργάζεται (ίσως να χρειαστεί να ισορροπεί πάνω σε δέκα πόντους για πάνω από οκτώ ώρες την ημέρα). Αντίστοιχα, θα πρέπει να κρύβει τη σεξουαλική της ταυτότητα (δηλαδή εάν δεν είναι στρέιτ) στο εργασιακό της περιβάλλον, αλλιώς κινδυνεύει ιδιαίτερης μεταχείρισης (το ίδιο ισχύει και για τη συμπεριφορά που καλείται να δείξει στο οικογενειακό της περιβάλλον). Θα πρέπει να προσέχει την αισθητική της στα social media και «να μην προκαλεί» τον κόσμο διαφορετικά μετά από οποιαδήποτε επίθεση προς το πρόσωπό της θα πρέπει να απολογηθεί για τη κατασκευή του σώματός της. Θα πρέπει να επιστρέφει σπίτι της κρατώντας πολύ σφιχτά ανάμεσα στα χέρια της τα κλειδιά της γιατί ενδεχομένως κατά την επιστροφή της στο σπίτι κάποιος να θελήσει να ικανοποιήσει τα σεξουαλικά του ένστικτα χωρίς την συγκατάβασή της. 

eeksa.jpg

 

aik.jpg

Θα πρέπει να διατηρήσει τη σχέση της παρά τις περιστασιακές εξάρσεις του συντρόφου/ φίλου της διαφορετικά θα αναγκαστεί να υπομείνει την κοινωνική κριτική των γύρω της για τις ατίθασες ορμόνες της που «την κάνουν να παρανοεί». Θα πρέπει να τηρήσει την οδηγία του φίλου της να μη φοράει κοντά φορέματα, διαφορετικά «θα διακινδυνεύσει να χάσει τη σχέση της». Θα πρέπει να δεχτεί το μισό μάτι του άντρα της κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης της όταν πια δεν θα ανταποκρίνεται στην εικόνα που είχε κάποτε. Θα πρέπει να αναλάβει εκείνη όλες τις υποχρεώσεις του μωρού γιατί εκείνοι «δεν ξέρουν από αυτά». Θα πρέπει να ανεχτεί τον εκνευρισμό του συντρόφου της για τις καθημερινές τους διαφωνίες πάνω στα θέματα του σπιτιού, της δουλειάς, των παιδιών (εάν υπάρχουν).

aaen.jpg

 

aeeik.jpg

Δεν θα πρέπει να παρεξηγεί, ούτε να παρερμηνεύει κακές ώρες που τυχαίνει να χάνει την ψυχραιμία του ο σύντροφός της λόγω της πίεσης της καθημερινότητας. Θα πρέπει να συγχωρεί τον σύντροφό της για τυχόν άσχημες κουβέντες «της στιγμής» προς εκείνης διαφορετικά κινδυνεύει από το λογύδριο εκκλογίκευσης των υπόλοιπων μελών της οικογένειας της δικής της και του άντρα της. Θα πρέπει να δείξει ανεκτικότητα εάν ο σύντροφός της ξεπεράσει τα όρια και τη κακοποιήσει σωματικά αυτή τη φορά και όχι λεκτικά. Διαφορετικά, εάν κινηθεί  νομικά «θα διαταράξει την ηρεμία του γάμου της» και «θα βάλει σε κίνδυνο την ψυχική ηρεμία των παιδιών της». Θα πρέπει να συγκρατηθεί εάν τον δει να συμπεριφέρεται άσχημα στα παιδιά της, «πατέρας είναι και ξέρει» θα της πουν όσοι έχουν ακόμη ψηλά τις πατροπαράδοτες οικογενειακές αξίες. Θα πρέπει να σιωπήσει για πάντα όταν την σκοτώσει.