Οι ελλείψεις στη δημόσια υγεία  δεν αφήνουν περιθώρια για «επιστροφή στη κανονικότητα» 


Οι αρχικές δηλώσεις της κυβέρνησης για άρση του lockdown κοντά στην 1η Δεκέμβρη φαίνεται πως τελικά δεν θα γίνουν πράξη λόγω της  ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στις ΜΕΘ της χώρας λόγω του περιορισμένου αριθμού κλινών, καθώς σε περίπτωση ανοίγματος, είναι βέβαιο πως δεν θα μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει στη κατάσταση που επικρατεί με τα συνεχόμενα ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφονται, των διασωληνωμένων καθώς και των νεκρών. 

Δηλώσεις Κ. Μητσοτάκη 

«Θέλω να σας πω ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνον όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, πάντα με βάση τις υποδείξεις των ειδικών».

Τα διαφορετικά Χριστούγεννα

«Έχω πει πολλές φορές ότι το να κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας, σε ένα πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα, αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης, εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους. Εφόσον εμείς τηρούμε και εξακολουθούμε να τηρούμε τα βασικά μέτρα προστασίας, είναι απολύτως βέβαιο ότι και τα κρούσματα θα μειωθούν και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι τέτοια που να μας αναγκάζει να λειτουργούμε μονίμως στο κόκκινο, όπως ουσιαστικά συμβαίνει τώρα».

Δηλώσεις Σ. Πέτσα

«Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου».

Κεφάλαιο Εμβόλιο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε για το εμβόλιο πως  «εάν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αν εγκριθεί το εμβόλιο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τον Δεκέμβριο, τότε τέλος του έτους-αρχές του επόμενου θα αρχίσει ο εμβολιασμός».

 Πρόταση Α. Βατόπουλου για lockdown τύπου Κίνας


«Να βγαίνει ένας από κάθε οικογένεια μία φορά κάθε 3-4 ημέρες για να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ προκειμένου να αγοράζει τα βασικά και στη συνέχεια να επιστρέφει και να μένει στο σπίτι».