Έλληνας ερευνητής βρήκε πιθανή θεραπεία του καρκίνου

Μετατρέποντας τα καρκινικά κύτταρα σε υγιή

Κείμενο: Platform team

Μετατρέποντας τα καρκινικά κύτταρα σε υγιή

Η επιστημονική ομάδα της US Mayo Clinic υπό την καθοδήγηση του Έλληνα ερευνητή, Πάνου Αναστασιάδη θεωρεί πως ανακάλυψε τον τρόπο «απενεργοποίησης του καρκίνου» μέσω της επαναφοράς των καρκινικών κυττάρων σε υγιή ιστό. Οι ερευνητές παρουσίασαν μια μέθοδο μετατροπής των καρκινικών κυττάρων του μαστού και της ουροδόχου κύστης σε καλοήθη, σύμφωνα με μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Nature Cell Biology. Ο Δρ Πάνος Αναστασιάδης είναι ο ανώτερος ερευνητής της μελέτης και πρόεδρος του τμήματος Βιολογίας του καρκίνου στην πανεπιστημιούπολη της Κλινικής Μάγιο στη Φλόριντα. 

 

Η μελέτη, η οποία στα πρώτα της στάδια χαρακτηρίστηκε από αντικαρκινικές οργανώσεις ως «ζωτικής σημασίας», λειτουργεί με επίκεντρο την πρωτεΐνη PLEKHA7 που συγκεντρώνει τα υγιή κύτταρα μαζί. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η συνήθης ακολουθία ρύθμισης των κυττάρων διαταράσσεται , τα καρκινικά κύτταρα προκύπτουν γρήγορα και πολλαπλασιάζονται εκτός ελέγχου, όμως με την προσθήκη μορίων mircoRNAs οι επιστήμονες ήταν σε θέση να αποτρέψουν τον καρκίνο.

 

Η έρευνα  αντιπροσωπεύει «μια απροσδόκητη νέα βιολογία που παρέχει τον κώδικα, το λογισμικό για την απενεργοποίηση του καρκίνου» σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη.

 

Ωστόσο, οι δοκιμές έχουν διεξαχθεί μόνο σε δοκιμαστικό σωλήνα, έτσι παραμένει ασαφές αν τα αποτελέσματα μπορούν να αναπαραχθούν σε ανθρώπους και, εάν ναι, πιστεύεται οι ασθενείς θα εξακολουθούν να απαιτούν χημειοθεραπεία.

Πηγή: Ellines