...και δεν νιώθουν Ευρωπαίοι. Η έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό της Θεσσαλονίκης - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014


Σε έρευνα κοινής γνώμης για τις Ευρωεκλογές που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Θεσσαλονίκης - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, η πλειοψηφία των νέων που συμμετείχαν (68%) απάντησε ότι σκοπεύει να ψηφίσει στις 25 Μαΐου, ωστόσο πέντε στους δέκα δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν νιώθουν Ευρωπαίοι. Από το νέο Ευρωκοινοβούλιο,  47,7% των ερωτηθέντων προσδοκά «αποτελεσματικότερη στήριξη της χώρας στην αντιμετώπιση της κρίσης».

Εμπιστοσύνη στην ΕΕ

Το 47% δηλώνει ότι εμπιστεύεται «λίγο» ή «καθόλου» την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν θεσμό. Μόλις το 21,9% των νέων 17-19 ετών, εκείνοι δηλαδή που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά φέτος στις εκλογές, εμπιστεύεται την Ε.Ε. σαν θεσμό. 

Στην ερώτηση «Οι ανησυχίες σας πιστεύετε πως θα ήταν μεγαλύτερες ή μικρότερες αν η χώρα μας ήταν εκτός Ε.Ε.;» το 41,1% απαντά ότι θα ήταν μεγαλύτερες, το 30,6% λέει «το ίδιο» και το 20% πιστεύει ότι θα ήταν μικρότερες.

Όσο για το ερώτημα «Πόσο Ευρωπαίοι νιώθετε;», μόλις 10,4% απαντά «Πάρα πολύ». «Λίγο» απαντά το 27,9% και «καθόλου» το 22,9%. «Αρκετά» είναι η απάντηση που δίνει το 23,7%. 

Δυσπιστία απέναντι στην Ε.Ε. αποκαλύπτουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι τα προβλήματα της γενιάς σας μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα μέσα στο εθνικό κράτος, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε διεθνείς συνεργασίες χωρών;» Μόλις το 20,6% απαντά «στην Ε.Ε.», ακολουθεί το εθνικό κράτος με 28,6%, ενώ ποσοστό 47% δείχνει εμπιστοσύνη στις διεθνείς συνεργασίες χωρών. 

Ευρωεκλογές

Στο ερώτημα «Έχετε σκοπό να ψηφίσετε στις επερχόμενες ευρωεκλογές;» 68% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά. Χαμηλότερη αναμένεται, πάντως, η συμμετοχή στις μικρότερες ηλικίες, καθώς το 34,7% των ερωτηθέντων 17 – 19 ετών απαντά ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει. 

Όσο για τους λόγους που θα τους οδηγούσαν στην κάλπη, το 36,8% θεωρεί ότι «είναι υποχρέωση όλων μας η ψήφος», το 29,8% θεωρεί ότι με την ψήφο μπορεί να αλλάξει κάτι, το 16,8% πιστεύει ότι έτσι στέλνει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και το 13,4% ότι στέλνει ένα μήνυμα στην Ευρώπη.

Από το νέο Ευρωκοινοβούλιο, 47,7% των ερωτηθέντων προσδοκά «αποτελεσματικότερη στήριξη της χώρας στην αντιμετώπιση της κρίσης», 22,9% «δίκαιη αντιπροσώπευση – συμμετοχή όλων των χωρών στις αποφάσεις» και 20,6% «μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την προστασία των δημόσιων αγαθών, νερό, ηλεκτρικό, ελευθερία Τύπου κλπ».

Πάντως, ποσοστό 48,8% δηλώνει ότι θα πήγαινε να ψηφίσει αν ένιωθε ότι με την ψήφο του θα άλλαζε κάτι. Μόλις 8,6% θα ψήφιζε αν γνώριζε περισσότερα για τον ρόλο των ευρωβουλευτών και το 5,6% αν γνώριζε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές (ηθοποιοί, αθλητές κλπ).

Πηγές ενημέρωσης

Μοιρασμένα είναι τα ποσοστά αναφορικά με την ενημέρωση γύρω από ζητήματα που αφορούν την ΕΕ. Το 51,7% δηλώνει ότι ενημερώνεται, ενώ το 48.0% ότι δεν ενημερώνεται. 

Η πλειοψηφία των νέων (65,2%) ενημερώνεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφει και η τηλεόραση, καθώς το 47 % των νέων ενημερώνεται από αυτήν. 

Ως πηγές ενημέρωσης ακολουθούν τα blogs (29%), οι εφημερίδες (14,9%), φίλοι και γνωστοί (13%), το ραδιόφωνο (10,5%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από το Πανεπιστήμιο ενημερώνεται για ευρωπαϊκά θέματα μόλις το 1,9%.

Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα

Οι περισσότεροι νέοι (58,9%) δεν έχουν πάρει μέρος σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας, όπως το Erasmus, το οποίο παρόλα αυτά φαίνεται ότι είναι το πιο δημοφιλές (69,4%), ιδιαίτερα στις ηλικίες 17-19 ετών (82%). Ακολουθεί η Εθελοντική Εργασία (15,9%), πιο δημοφιλής στις ηλικίες 30-34 ετών (27.3%) και η Νεολαία Δράσης (11,8%). 

Οι νέοι ανησυχούν για…

Η μεγαλύτερη ανησυχία των νέων δεν είναι άλλη από την εύρεση εργασίας (57,7%), ποσοστό που αυξάνεται σε 67,7% ανάμεσα σε ανθρώπους 17-19 ετών.

«Το μέλλον της χώρας» ανησυχεί το 10,9% των ερωτηθέντων, η «καλή επαγγελματική προοπτική» το 9%, η υγεία το 6,4% και σε χαμηλότερα του 5% ποσοστά ακολουθούν η «διατήρηση της δουλειάς», οι «σπουδές», η «δημιουργία οικογένειας», το «περιβάλλον» κ.α.

Ταυτότητα έρευνας: Ποσοτική έρευνα μέσω συνεντεύξεων στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Τυχαία δειγματοληψία. 700 άτομα (άνδρες-γυναίκες) 18-34 ετών. 11-14 Απριλίου 2014.