Θα αναδείξουν και θα επιβραβεύσουν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια υφιστάμενων ή υπό ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων. Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι, οπότε δεν είναι «άλλος ένας διαγωνισμός»...


Τα Βραβεία Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Social Business Excellence Awards θεσμοθετούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με σκοπό να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια υφιστάμενων ή υπό ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, ο νέος θεσμός στοχεύει:
 

  • Στην παρότρυνση συμμετοχής στην νέα εναλλακτική μορφή επιχειρηματικότητας, την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, με την ανάδειξη έμπειρων αλλά και νέων κοινωνικών επιχειρηματιών που αναπτύσσουν καινοτόμες ιδέες προς όφελος της κοινωνίας.
  • Στην αναγνώριση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ως βασικού πυλώνα για την αύξηση της απασχόλησης και απάντηση στα προβλήματα της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Στην στήριξη της δημιουργικής επιχειρηματικότητας που συνδυάζει την παραγωγή της οικονομικής υπεραξίας, με τον μετρήσιμο κοινωνικό αντίκτυπο.
  • Στην ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης, ανάμεσα σε νέους κοινωνικούς επιχειρηματίες, φορείς καινοτομίας, θεσμικούς φορείς, μεγάλες επιχειρήσεις και μέλη της επενδυτικής κοινότητας.

 
Ο διαγωνισμός θα αναδείξει κοινωνικές επιχειρήσεις (υφιστάμενες και υπό ίδρυση) που υπηρετούν αποτελεσματικά και βιώσιμα, το «double bottom line» κάθε κοινωνικής επιχείρησης, δηλαδή:

  • Τη δημιουργία οικονομικής υπεραξίας
  • Την επίτευξη ενός μετρήσιμου κοινωνικού σκοπού

 
Στο διαγωνισμό αναμένεται να συμμετέχουν επιχειρηματικά σχέδια από μια σειρά τομέων δραστηριότητας, μεταξύ των οποίων οι νέες τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, το Περιβάλλον, οι υπηρεσίες Φροντίδας  Ηλικιωμένων και Παιδιών, ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός κλπ.

Στα Βραβεία Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών προσώπων ή νομικά πρόσωπα οποιεσδήποτε μορφής που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον χώρο της Κοινωνικής Οικονομίας και από διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων οι νέες τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας, το Περιβάλλον, οι υπηρεσίες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Παιδιών, ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός κ.λπ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους ηλεκτρονικά στο www.social-business-awards.gr από τις 9 Ιουνίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2014.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο 2ο Συνέδριο "Επιχειρώντας Αλλιώς" που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου 2014 στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.