Μέσα σε 54 ώρες, οι 45 συμμετέχοντες από διάφορα περιβάλλοντα δούλεψαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες με βάση τις αρχές της αειφορίας


Έγινε (μεταξύ 9 και 11 Μαϊου) το πρώτο Athens Startup Weekend Sustainability, το οποίο είχε ως θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα, και το οποίο έδωσε την ευκαιρία σε νέους από όλη την Ελλάδα να παρακολουθήσουν, μέσα σε τρεις ημέρες, ενδιαφέροντα workshops και δημιουργικές συζητήσεις.

Στόχος ήταν να συνεργαστούν προκειμένου να εκφράσουν ιδέες, να διαμορφώσουν ομάδες και να ξεκινήσουν να σχεδιάζουν τη δική τους εταιρεία βιώσιμης ανάπτυξης με τη βοήθεια έμπειρων επαγγελματιών από το χώρο των επιχειρήσεων, ώστε να μετατρέψουν τις επιχειρηματικές ιδέες τους σε πράξη και να μας δώσουν έτσι ακόμη περισσότερους λόγους για να πιστέψουμε σε ένα καλύτερο αύριο.

Μέσα σε 54 ώρες, οι 45 συμμετέχοντες από διάφορα περιβάλλοντα δούλεψαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες με βάση τις αρχές της αειφορίας και συμμετείχαν σε εκδηλώσεις όπως γιόγκα και ανοιχτή κουζίνα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις ιδέες τους και έλαβαν σχετικά σχόλια από τους υπόλοιπους νέους. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν ομάδες μελών με διαφορετικό εκπαιδευτικό προσανατολισμό, προκειμένου να αναπτύξουν τις πιο δημοφιλείς, βάσει ψηφοφορίας, ιδέες. Το Σάββατο, οι ομάδες εργάστηκαν πυρετωδώς επάνω στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη των σχετικών επιχειρηματικών πλάνων, με μέντορες από την ελληνική startup κοινότητα να συζητούν με τις ομάδες τις ιδέες τους για βιώσιμες επιχειρήσεις και να τους δίνουν πολύτιμες συμβουλές.

Την Κυριακή η διαμόρφωση των projects ολοκληρώθηκε, με τις ομάδες να παρουσιάζουν τις προτάσεις τους και την κριτική επιτροπή να αποφασίζει για την καλύτερη επιχειρηματική ιδέα. Οι μεγάλοι νικητές που «κέρδισαν» τους 3 κριτές της κριτικής επιτροπής ήταν οι Charity Stamp, με την ιδέα τους για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας πώλησης γραμματοσήμων φιλοτεχνημένων από διάσημους καλλιτέχνες, με σκοπό την υποστήριξη φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Οι τρεις νικήτριες ομάδες, με βάση την ψηφοφορία των κριτών:

- Charity Stamp: Προτίθεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε παγκοσμίως την έννοια της δωρεάς. Κέρδισε έπαθλο τρεις μήνες φιλοξενίας στην θερμοκοιτίδα νεοφυούς επιχειρηματικότητας του Aephoria.net.

-
 Aerable: Ένας οικονομικός μετρητής της ποιότητας του αέρα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους χώρους (σπίτι, εστιατόρια, καμινάδες κλπ). Κέρδισε τρεις μήνες δωρεάν χώρου εργασίας στο Orange Grove.

- Sparky: Μία οικολογική και "έξυπνη" πρίζα η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογίες εντοπισμού Wi-Fi και Bluetooth. Αποτελεί μία υπηρεσία παρακολούθησης και ελέγχου της ενεργειακής κατανάλωσης μέσα από το Internet Of Things. Στόχος είναι να κάνει τα σπίτια πιο έξυπνα, πράσινα και οικονομικά. Η ομάδα κέρδισε τρεις μήνες δωρεάν χώρου εργασίας στο Impact Hub Athens.

Στο πλευρό του Athens Startup Weekend Sustainability βρέθηκε η Coca-Cola, στηρίζοντας την υγιή νεανική επιχειρηματικότητα. Επίσης, ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο πάρτυ παρέα με Greek Tsipouro Coktails.

Tο πρώτο Athens Startup Weekend Sustainability που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, είναι μέρος του Startup Weekend, του παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προωθεί την επιχειρηματικότητα των νέων και ενθαρρύνει την υλοποίηση καινοτόμων ιδεών. Το Startup Weekend αποτελεί ένα παγκόσμιο δίκτυο δραστήριων και δυναμικών επιχειρηματιών που έχουν ως σκοπό να εμπνεύσουν, να εκπαιδεύσουν και να καθοδηγήσουν άτομα, ομάδες και κοινότητες. Κατά τη διάρκεια των events που πραγματοποιούνται σε όλον τον κόσμο, προγραμματιστές, σχεδιαστές, στελέχη μάρκετινγκ, product managers και θιασώτες των start ups συναντιούνται για 54 ώρες, προκειμένου να μοιραστούν ιδέες, να δημιουργήσουν ομάδες και προϊόντα και να λανσάρουν νέες εταιρείες.