Social Impact Award (SIA): Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα

Δείτε ποιες ομάδες κατάφεραν να περάσουν στην τελική φάση και τι παρουσίασαν...

Κείμενο: Μίνα Αδαμοπούλου

Το Social Impact Award (SIA), το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, περιμένει να ακούσει την πρόταση σου και να βοηθήσει τις καλύτερες απ’ αυτές να γίνουν πραγματικότητα.

Το SIA, που φιλοξενείται φέτος στη χώρα μας από το Impact Hub Athens, έχει ως στόχο να να εκπαιδεύσει, να καθοδηγήσει, να συμβουλέψει και να προετοιμάσει τους νέους που θέλουν να πραγματοποιήσουν την δικιά τους κοινωνική επιχείρηση. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με 7 εκπαιδευτικά σεμινάρια και συνεχίζει με ένα διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας, όπου θα βραβευτούν οι 3 καλύτερες ιδέες και καταλήγει στην εφαρμογή των τριών αυτών ιδεών.

Οι 3 νικητήριες ιδέες θα κερδίσουν 3.000 Ευρώ ως seed funding και 6μηνη φιλοξενία στο χώρο του Impact Hub Athens όπου θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν και να εξελίξουν την ιδέα τους ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί. Ταυτόχρονα θα έχουν πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο του Impact Hub, το οποίο αποτελούν 8.000 επιχειρηματίες από 60 διαφορετικές πόλεις του κόσμου και θα συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό συνέδριο του Social Impact Award 8-9 Ιουλίου, στο οποίο θα παρευρεθούν όλοι οι νικητές του SIA της κάθε χώρας. Στόχος των βραβείων είναι να συμβάλλουν στην εφαρμογή της επιχειρηματικής ιδέας!

Το Social Impact Award πέρασε στο διαγωνιστικό κομμάτι. 12 projects πέρασαν στην τελική φάση και ζητούν τη ψήφος σας για να αναδειχθούν 3 νικητές.

Και αφού ψηφίσετε ελάτε στις 21 Μαίου στο Impact Hub Athens όπου θα γίνει μια μεγάλη γιορτή για το κλείσιμο του Social Impact Award 2014.

Θα ανακοινωθούν οι νικητήριες ομάδες του SIA που ψηφίστηκαν από την κριτική επιτροπή και το online voting. 

 

Δείτε εδώ ποιοι κατάφεραν να περάσουν στην τελική φάση.

 

BLOOD-E

 

Αποτελεί μια καινοτόμα υπηρεσία που καλύπτει τη μετάγγιση αίματος στα νοσοκομεία. Με το πάτημα ενός κουμπιού τα νοσοκομεία ενημερώνουν τους πλησιέστερους και συμβατούς εθελοντές μέσα από μια βάση δεδομένων για το αίμα που χρειάζεται. Τα προσωπικά τους στοιχεία δε θα δημοσιεύονται πουθενά ενώ θα ενισχυθεί η εθελοντική αιμοδοσία.

 

MAMA DONKEY

 

Πρόκειται για τη δημιουργία μιας φάρμας για την ανατροφή γαιδουριών και την παραγωγή γαιδουρινού γάλακτος. Τα οφέλη του γάλακτος γαιδούρας ξεπερνούν κατά πολύ αυτά του αγελαδινού. Είναι ανεκτό σε ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, έχει 60 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το γάλα αγελάδας και θεωρείται το καλύτερο γάλα μετά το μητρικό. Επίσης το γαιδουρινό γάλα μειώνει τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά προβήματα και βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού ενώ έχει μόνο 1% λιπαρά.

 

ABLE2

 

Μια κοινωνική επιχείρηση αποτελούμενη από κινητικά παρεμποδιζόμενα άτομα και μη με σκοπό να επαναδραστηροποιήσει κινητικά, κοινωνικά και οικονομικά άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικές προκλήσεις. Ένα κέντρο ημέρας που θέλει να αναδείξει και να καλλιεργήσει την ικανότητα τους να πετύχουν στοχεύοντας σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών.

 

WishLuck.me

 

Αποτελεί ένα κοινωνικό δίκτυο σε μορφή mobile app, που παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στους χρήστες του. Οι υπηρεσίες του δικτύου προσφέρονται δωρεάν και ξεκινούν από μια καλή κουβέντα με την ομάδα του Wishluck.me μέχρι και πρόσβαση στη γνώμη ενός ειδικού (μικροσυμβουλευτική) όσο και πρόσβαση στη βάση δεδομένων του δικτύου για αναζήτηση παρόμοιων ιστοριών και αντίστοιχων απαντήσεων.

 

FEAT

 

Ένα φυσικό και διαδικτυακό κατάστημα γρήγορου και υγιεινού φαγητού, μία εναλλακτική πρόταση για εκείνους που προσέχουν την υγεία τους και λένε όχι στο junk food, το οποίο οδηγεί στην αύξηση ασθενειών όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

 

Filisia

 

Διαδραστικές εφαρμογές με άξονα τη μουσική που είναι προσβάσιμες σε άτομα με ειδικές ανάγκες και τους βοηθούν στη διαδικασία αποκατάστασής τους. Τα συστήματα αυτά υποστηρίζουν ένα ευρύ φάσμα από αλληλεπιδράσεις και προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις ικανότητες του κάθε χρήστη. Επίσης γίνεται συλλογή στοιχείων σχετικά με την πρόοδο των χρηστών και δίνεται αναφορά στους θεραπευτές και στις οικογεένειες τους.

 

Prosferw

 

Πρόκειται για μια εφαρμογή μέσω της οποίας ο καθένας μπορεί να βρει εύκολα και γρήγορα που να δωρήσει ρούχα, παιχνίδια ή τρόφιμα, προσφέροντας τα έτσι στο πλησιέστερο και καταλληλότερο φορέα. Οι χρήστες επιλέγουν τι θέλουν να δώσουν και η εφαρμογή τους παρουσιάζει τους κοινωνικούς φορείς στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν. Με αυτόν τον τρόπο το Prosferw θέλει να βοηθήσει ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

 

Mikrolimano Center for Children

 

Ένα καταφύγιο φιλοξενίας και υποστήριξης για 100 παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη. Το καταφύγιο θα στελεχώσουν ζευγάρια που θα πάρουν το ρόλο των θετών γονέων προσφέροντας σε κάθε παιδί την αγάπη και τη φροντίδα που χρειάζεται. Στο Mikrolimano θα λειτουργούν επίσης εργαστήρια  καλλιέργειας, κτηνοτροφίας, ξυλουργικής, τυροκομίας και ηλιακής ενέργειας για τα παιδιά που θα μεγαλώνουν πλέον ξέγνοιαστα ανάμεσα σε ζώα και θερμοκήπια.

 

Ergoskopio

 

Μια πλατφόρμα συνεργασίας και δικτύωσης νέων δημιουργών μέσα στην πόλη που φέρνει σε επαφή τον κόσμο με τις νέες ιδέες που υλοποιούνται. Το Ergoskopio αποτελείται από κινητά περίπτερα καθώς και μιας ιστοσελίδας δικτύωσης. Αφού γίνεις μέλος στην πλατφόρμα, μπορείς να να φτιάξεις τη δική σου προσωρινή επιχείρηση, περίπτερο και να την αξιοποιήσεις σε κεντρικά σημεία για να προωθήσεις το προϊόν σου από μια ώρα μέχρι και για 20 μέρες.

 

OwnFunding

 

Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρέχει εργαλεία σε επιχειρηματίες που θέλουν να βρουν το κεφάλαιο για να ξεκινήσουν το δικό τους startup και παρουσιάζει επενδυτές με επικερδείς επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ο κάθε χρήστης στο Ownfunding είναι είτε δημιουργός είτε επενδυτής, και μέσα από την πλατφόρμα μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή. Εκτός από τον παραδοσιακό τρόπο ανταμοιβής κατά την άντληση κεφαλαίων, προσφέρει επίσης crowdfunding μετοχών. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η επιτυχία ενός νέου ή εν εξελίξει έργου, δεδομένου ότι καθιστά τους επενδυτές συμμέτοχους στη διαδικασία και δίνει στο δημιουργό την απαραίτητη ώθηση και υποστήριξη.

 

Studybase

 

Πρόκειται για ένα φυσικό και online χώρο για μαθητές, φοιτητές και ερευνητές για αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με την εκπαίδευση και την επαγγελματική τους κατάρτιση. Προωθεί, διευκολύνει και καθοδηγεί τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να επιλέξουν τριτοβάθμια ιδρύματα, να αιτηθούν για υποτροφίες και να γνωρίσουν ευρωπαϊκά προγράμματα, σεμινάρια και συνέδρια.

 

School Hive

 

Ένας καθημερινός δημιουργικός χώρος για παιδιά, ιδανικός για κάθε σχολείο. Το School Hive προωθεί την ελεύθερη ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τη δημιουργικότητα των παιδιών μέσα από ένα σύγχρονο και ελκυστικό χώρο για παιχνίδι, χαλάρωση, διάβασμα, χρήση ψηφιακών μέσων, και δραστηριότητες σχεδιασμένες σε συνεργασία με τους καθηγητές τους γονείς και τα παιδιά.

 

Περισσότερα, στο http://socialimpactaward.gr/