Και ισοτίμηση τίτλων των καλλιτεχνικών σχολών με ΤΕΙ


Τη δημιουργία νέας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών πανεπιστημιακού επιπέδου και τη συνέχιση της διαδικασίας αναγνώρισης της ισοτιμίας των τίτλων των καλλιτεχνικών σχολών με Τ.Ε.Ι. ανώτερης βαθμίδας που διενεργείται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, Διαμαντή Καραναστάση.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης στην ερώτησή του ανέφερε ανάμεσα σε άλλα, ότι η καλλιτεχνική εκπαίδευση παραμένει εντελώς αρρύθμιστη στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Για την ακρίβεια αποτελεί μια μεγάλη μαύρη τρύπα, που όσο εμβαθύνει και μελετάει κάποιος τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί τις περασμένες δεκαετίες, τόσο ανακαλύπτει ότι αυτή η μαύρη τρύπα διογκώνεται  και αποκαλύπτονται παθογένειες αλλά και πολιτικές αποφάσεις που δημιούργησαν και δημιουργούν στρώματα επί στρωμάτων λαθών, που το ένα επικαλύπτει το άλλο σε απελπιστικό βαθμό. Και κατέληγε:

-Είστε διατεθειμένος να γυρίσουμε πίσω, σπάζοντας όλες τις επικαλύψεις παθογένειας και λαθών, όλα τα layers του παρελθόντος και να δημιουργήσετε την ΚΕ (Καλλιτεχνική Εκπαίδευση) και ό,τι αυτή θα περιλαμβάνει, ειδικώς για τους καλλιτέχνες της χώρας με εκπαιδευτικά προσόντα επιπέδου 5 όπως ορίζει ο νόμος;  Η δημιουργία της κατηγορίας ΚΕ είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ. Είναι το άγιο δισκοπότηρο των ανθρώπων του πολιτισμού, στη χώρα που τον γέννησε.

Στην απάντησή του ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Η διαδικασία αναγνώρισης της ισοτιμίας των τίτλων των καλλιτεχνικών σχολών με Τ.Ε.Ι. ανώτερης βαθμίδας συνεχίζεται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., βάσει της υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΕΚΕ/374216/1287/30-7-2018 ΚΥΑ, προς διευκόλυνση των αποφοίτων που δεν είχαν αιτηθεί την αναγνώριση μέχρι την έκδοση του ν. 3149/2003. Ωστόσο δεν αφορά τους απόφοιτους που έλαβαν τον τίτλο τους μετά από αυτό το χρονικό σημείο.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι λειτουργούν ήδη τα εξής Τμήματα Α.Ε.Ι. σε γνωστικά αντικείμενα καλλιτεχνικών σπουδών:

Θεατρικών Σπουδών στο Ε.Κ.Π.Α., Θεάτρου στο Α.Π.Θ. με κατευθύνσεις: 1. Δραματολογία-Παραστασιολογία 2. Υποκριτική 3. ΣκηνογραφίαΕνδυματολογία 4. Σκηνοθεσία, Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Κινηματογράφου στο Α.Π.Θ., επίσης, Πρόγραμμα Σπουδών στις Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Τεχνών Ήχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Μουσικών Σπουδών στο Ε.Κ.Π.Α με κατευθύνσεις α) Ιστορικής και Συστηματικής Μουσικολογίας β) Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας γ) Μουσικής Τεχνολογίας και δ) Βυζαντινής Μουσικολογίας, Μουσικών Σπουδών στο Α.Π.Θ. με ειδικότητες α) Μουσικολογίας, β) μουσικοπαιδαγωγικής, γ) σύνθεσης, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με κατευθύνσεις α) Ευρωπαϊκής (Κλασικής) μουσικής, β) Βυζαντινής μουσικής, γ) Ελληνικής Παραδοσιακής (Δημοτικής) μουσικής  δ) Σύγχρονης μουσικής. Επίσης έχουν ιδρυθεί και τελούν σε αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με το άρθρο 33 του ν. 4653/2020, τα εξής Τμήματα: Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου στο Ε.Κ.Π.Α., Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Μουσικών Σπουδών στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.       

Επιπλέον, ο χορηγούμενος τίτλος «Δίπλωμα» που χορηγείται από τις Ανώτερες Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης έχει καταταχθεί στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και έχει αντιστοιχηθεί επίσης στο επίπεδο 5 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Τέλος, επισημαίνεται πως το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού τελεί σε πλήρη γνώση των ζητημάτων που υφίστανται στον χώρο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα υπενθυμίζεται η εξαγγελία περί διαβάθμισης, αναβάθμισης και ανωτατοποίησης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Προς εκπλήρωση του σκοπού αυτού προωθείται η δημιουργία νέας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών πανεπιστημιακού επιπέδου.

ΠΗΓΗ