Αντιδράσεις για το «μπλόκο» του πτυχίου του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ


Με έκπληξη διαπίστωσαν πτυχιούχοι και καθηγητές του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πως στην πρόσφατη προκήρυξη του πανελλήνιου  γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ δεν περιλαμβάνεται στα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για κάλυψη θέσεων ΠΕ ΒΙΟΛΟΓΩΝ το συγκεκριμένο πτυχίο.

Τον αποκλεισμό των αποφοίτων του τμήματος για την πρόσληψη ΠΕ Βιολόγων καταγγέλλει ο πρόεδρος του τμήματος, καθηγητής Δημήτρης Καρπούζας.

Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το τμήμα και υπογράφει ο ίδιος, αναφέρεται ότι συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι στην πρόσφατη προκήρυξη του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, για την πρόσληψη προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων (ΦΕΚ 75/21-11-2022, Αριθ. 2Γ/2022), στα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για κάλυψη θέσεων ΠΕ ΒΙΟΛΟΓΩΝ δεν περιλαμβάνεται το πτυχίο του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον κ. Καρπούζα, η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με προεδρικό διάταγμα, βάσει του οποίου οι απόφοιτοι του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εντάσσονται στον κλάδο εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΠΕ4, ειδικότητας Βιολόγων.

Επιπλέον όπως τονίζει, στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ρητώς αναφέρεται ότι «δύνανται να ασχολούνται με τη διδασκαλία, την έρευνα και την πραγματογνωμοσύνη σε αντικείμενα που υπάγονται στον ευρύτερο τομέα των βιοεπιστημών».

Σύμφωνα με τον κ. Καρπούζα, «οι επιστήμες της Βιοχημείας (ο σύνδεσμος της Χημείας και της Βιολογίας) και της Βιοτεχνολογίας (η τεχνολογία των βιολογικών διεργασιών για την παραγωγή χρήσιμων ή εμπορικά αξιοποιήσιμων προϊόντων και υπηρεσιών) αποτελούν τομείς αιχμής της Βιολογίας και εντάσσονται στον τομέα των Βιοεπιστημών, όπως και τα Τμήματα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής και Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, που θεωρούνται «αδελφά» τμήματα με το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, ιδρύθηκαν με το ίδιο ΦΕΚ και οι απόφοιτοί τους έχουν παρόμοια επαγγελματικά δικαιώματα».

Ο ίδιος μάλιστα επικαλείται τη συμμετοχή και ένταξη των αποφοίτων του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, μαζί με τους αποφοίτους των Τμημάτων Βιολογίας, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής και Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών στην Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ), η οποία «υποστηρίζει απόλυτα το ορθό της ένταξης των αποφοίτων του τμήματος μας στο ΠΕ Βιολόγων».

Τέλος αναφέρεται και στην παγκόσμια επιστημονική πραγματικότητα για τη θέση της Βιοχημείας και της Βιοτεχνολογίας στον χώρο της Βιολογίας και των Βιοεπιστημών.

Το θέμα απασχόλησε τη γενική συνέλευση του τμήματος και με απόφασή της έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση συμπερίληψη του πτυχίου βιοχημείας και βιοτεχνολογίας στα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για κάλυψη θέσεων ΠΕ Βιολόγων στο πλαίσιο του συγκεκριμένου, αλλά και μελλοντικών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

Παράλληλα το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας ενημερώνει τους αποφοίτους του (https://bio.uth.gr/announcements/) ότι δύνανται να συμμετέχουν στο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την κάλυψη θέσεων ΠΕ ΒΙΟΛΟΓΩΝ (απόφαση του ΑΣΕΠ: ΦΕΚ 3614/11-7.2022) εφόσον η αίτηση τους συνοδεύεται από βεβαίωση που παρέχει το Τμήμα ότι «το πτυχίο του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στηρίζεται σε σπουδές που καλύπτουν με πλήρη επάρκεια το γνωστικό αντικείμενο της Βιολογίας». Για την παραλαβή των συγκεκριμένων βεβαιώσεων οι απόφοιτοι μας μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία του Τμήματος (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ).

ΠΗΓΗ