Τρίτη Εβδομάδα Κινητοποιήσεων των Ακαδημαϊκών Εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια


Ανταπόκριση για το LABour από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια

Εδώ και τρεις εβδομάδες, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UC) σείεται από τις δυναμικές κινητοποιήσεις και την απεργία που κάνουν οι εργαζόμενοι του διεκδικώντας καλύτερες συμβάσεις.

Υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί ερευνητές, βοηθητικό διδακτικό και επιστημονικό προσωπικό, δηλαδή το προσωπικό που βγάζει τον κύριο όγκο της ερευνητικής και εκπαιδευτικής δουλειάς, διεκδικεί με συλλογικούς όρους καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Η εντυπωσιακή συμμετοχή των 48.000 εργαζομένων στην απεργία (η οποία αποφασίστηκε από το 98% των συμμετεχόντων) μιλάει από μόνη της. Η απεργία έχει την πλήρη στήριξη από την εργατική ομοσπονδία της Καλιφόρνια, η οποία εκπροσωπεί 1200 σωματεία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη απεργία που έχει γίνει σε πανεπιστημιακό ίδρυμα των ΗΠΑ αλλά και την μεγαλύτερη απεργία που πραγματοποιήθηκε φέτος στις ΗΠΑ.

Ο οργανισμός του UC αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα δημόσια πανεπιστημιακά κέντρα παγκοσμίως περιλαμβάνοντας 10 πανεπιστημιακά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων: το Πανεπιστήμιο του San Francisco, του Los Angeles, του San Diego και του Berkeley. Παρ’ όλες τις διακρίσεις στις παγκόσμιες λίστες κατάταξης, φαίνεται να υπάρχει πλήρης αδιαφορία για τις συνθήκες διαβίωσης του μη-μόνιμου ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού, των οποίων η συνεισφορά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατάταξη του UC μεταξύ των κορυφαίων πανεπιστημίων. Ετήσιες ή ολιγόμηνες συμβάσεις, μισθοί που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της Καλιφόρνια, ελάχιστα δικαιώματα σε όσους είναι γονείς είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της καθημερινότητας των εργαζομένων.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η στέγαση. Η διαμονή ακόμα και στις εστίες που ανήκουν στο σύστημα του UC είναι πολύ ακριβή. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 4 χρόνια, ο μισθός των υπ. Διδακτόρων έχει αυξηθεί κατά 3% κάθε χρόνο, ενώ οι τιμές για διαμονή στις εστίες του UC  κατά 35-85%.

Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στα μέλη του σωματείου, έδειξε ότι το 91% των υπ. Διδακτόρων και το 61% των μεταδιδακτόρων δίνουν περισσότερο από το 30% του μισθού τους στο ενοίκιο. Σε αυτό να επισημάνουμε ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η στέγαση είναι με συγκατοίκηση. Λόγω της ακριβής στέγασης, αρκετοί αναγκάζονται να νοικιάσουν σπίτι αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον χώρο εργασίας τους με αποτέλεσμα να κάνουν καθημερινά ένα δρομολόγιο 2-3 ωρών, με το κόστος μετακινήσεων ή/και στάθμευσης να επιβαρύνει και πάλι τους ίδιους. Ενώ είναι πολλές οι περιπτώσεις που κόσμος αναγκάζεται να βρει μόνιμη στέγη στο αμάξι του για να επιβιώσει ως εργαζόμενος του UC!

Ένα σημαντικό στοιχείο των τωρινών κινητοποιήσεων είναι πως τα σωματεία που εκπροσωπούν τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων έχουν συντονίσει την δράση τους, έχουν κοινή αιτηματολογία και συμμετέχουν όλα μαζί στις διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για το σωματείο των μεταδιδακτόρων, των ακαδημαϊκών ερευνητών (που είναι επιστημονικό προσωπικό), των ακαδημαϊκών φοιτητών εργατών (που είναι κυρίως υπ. Διδάκτορες που εργάζονται ως βοηθητικό εκπαιδευτικό προσωπικό) και των φοιτητών ερευνητών (όσοι εργάζονται αποκλειστικά στην έρευνα, κυρίως υπ. Διδάκτορες αλλά και προπτυχιακοί). Αυτά τα σωματεία αποτελούν μέλη του ιστορικού σωματείου United Auto Workers (UAW), εκπρόσωποι του οποίου συμμετέχουν επίσης στις διαπραγματεύσεις. Τα σημαντικότερα αιτήματα είναι τα εξής:

  • Αύξηση των μισθών που να ανταποκρίνεται στο κόστος ζωής της Καλιφόρνια και στην προηγούμενη ερευνητική εμπειρία των εργαζομένων.
  • Σημαντική υποστήριξη των γονέων που περιλαμβάνει αύξηση της επιδότησης για κάθε παιδί ανά έτος και αύξηση της γονικής άδειας.
  • Συνεισφορά του UC στο κόστος μεταφορών ή/και εξασφάλιση δωρεάν μετακινήσεων
  • Προστασία των ανθρώπων με αναπηρίες.
  • Θέσπιση μέτρων προστασίας έναντι της καταχρηστικής συμπεριφοράς και του εκφοβισμού.

Αυτή η κοινή στάση των σωματείων έχει βοηθήσει ώστε όλες οι κατηγορίες εργαζομένων που αποτελούν το μη-μόνιμο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό να συσπειρωθούν. Η τεράστια συμμετοχή στην απεργία και οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις και πικετοφορίες είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων. Ομάδες εργαζομένων περιφρουρούν καθημερινά τα κτήρια του UC, ενημερώνουν τους εργαζομένους για τις εξελίξεις και οργανώνουν πορείες διαμαρτυρίας, με ισχυρά συνθήματα, γύρω από τις εγκαταστάσεις των ιδρυμάτων. Συγκινητική είναι η συνεισφορά του κόσμου εκτός UC, που παρέχει δωρεές τροφίμων και ποτών, δείχνοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στον αγώνα των ερευνητών.

Να τονίσουμε εδώ, ότι τα σωματεία δεν είχαν άλλη επιλογή πέρα από την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους, εξαιτίας της αφερεγγυότητας και απάθειας που είχε δείξει το UC όλο το προηγούμενο διάστημα των διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των σωματείων και του UC έχουν ξεκινήσει από την άνοιξη του 2021, ωστόσο αποδείχθηκαν άκαρπες καθώς το UC είχε αποτύχει επανειλημμένως να καλύψει με τις προτάσεις του στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Αποκορύφωμα αποτελεί το γεγονός ότι το UC καθ’ όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων έχει καταπατήσει πολλούς εργατικούς νόμους της πολιτείας της Καλιφόρνια (όπως το να ανακοινώσει αποφάσεις αδιαφορώντας για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων). Επίσης, κατά την διάρκεια της απεργίας, το UC έχει προβεί σε αντεργατικές ενέργειες για να ανακόψει την δυναμική της. Για παράδειγμα, κάποιοι Καθηγητές του UC απείλησαν να ανακαλέσουν συμβόλαια υπ. διδακτόρων που συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Αυτά τα γεγονότα έχουν καταγγελθεί από τα σωματεία και οι εργαζόμενοι έχουν κινηθεί νομικά, βασισμένοι στην αντεργατική βάση αυτών των απειλών.

Οι έρημες εργαστηριακές και εκπαιδευτικές αίθουσες κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων έδωσαν ένα ισχυρό μήνυμα στις πανεπιστημιακές αρχές, οι οποίες και αναγκάστηκαν να μελετήσουν με σοβαρότητα τα αιτήματα των εργαζομένων. Η τρίτη εβδομάδα των κινητοποιήσεων καλά κρατεί και ήδη υπάρχουν σημαντικές νίκες για τα σωματεία των μεταδιδακτόρων και των ακαδημαϊκών ερευνητών. Το UC κατέθεσε προτάσεις που ικανοποιούν τα βασικά τους αιτήματα, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι η φωνή των εργαζομένων και οι μαζικές κινητοποιήσεις πάντα θα τρομάζουν τους δυνατούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΥΓ: Οι εκπρόσωποι των σωματείων μεταδιδακτόρων και ακαδημαϊκών ερευνητών, των οποίων τα αιτήματα φαίνεται να ικανοποιούνται, αποφάσισαν πως την τελική απόφαση για αποδοχή των προτάσεων του UC την έχουν τα μέλη των σωματείων και για αυτό και κάλεσαν σε διεξαγωγή ψηφοφορίας το διάστημα 5-9 Δεκέμβρη για επικύρωση ή όχι της συμφωνίας. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, τα αιτήματα των άλλων δύο σωματείων δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί. Η απεργία συνεχίζεται και για τα τέσσερα σωματεία, διότι όπως λένε οι εργαζόμενοι: «σε αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί».

Θοδωρής Ντ., Υποψήφιος Διδάκτορας – μέλος της οργανωτικής επιτροπής των Πολιτικών Επιστημών του UCSD, UAW Local 2865

Εβίτα Τ., Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια – μέλος του UAW Local 5810, UCSF

Δημήτρης Θ., Μεταδιδάκτικός Ερευνητής – μέλος του UE 150 Workers Union at UNC

Πηγή: labour.gr