Οι Νομικές σχολές του Harvard και του Yale, ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν πλέον στις διεθνείς κατατάξεις του US News & World Report


Ανατροπή που ισοδυναμεί με «βόμβα» στα επιχειρηματικά θεμέλια της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τις  κατατάξεις των ιδρυμάτων σε λίστες αξιολόγησης, συνέβη προχθές στις ΗΠΑ.

Μόλις λίγες μέρες μετά την έλευση των 30 αμερικανικών ΑΕΙ για συνεργασίες με τα Ελληνικά, οι δυο κορυφαίες νομικές σχολές των Ηνωμένων Πολιτειών και από τις κορυφαίες του κόσμου, οι νομικές σχολές του Harvard και του Yale, ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν πλέον στην κατάταξη του US News & World Report, που θεωρείται από τις πλέον επιδραστικές κατατάξεις ΑΕΙ στις ΗΠΑ αλλά και στον κόσμο, και ενίοτε χρησιμοποιούν και Ελληνικά πανεπιστήμια.

Γκαρντιαν

Το σκεπτικό

Το σκεπτικό που οδήγησε το Χάρβαρντ και το Γέιλ να βάλουν βόμβα στα θεμέλια των διεθνών κατατάξεων, είναι συγκλονιστικό. Σύμφωνα με τον Guardian, το Yale, το οποίο κατέχει την πρώτη θέση κάθε χρόνο από τότε που η US News άρχισε να κατατάσσει τις νομικές σχολές το 1990, ήταν το πρώτο που ανακοίνωσε την απόφαση. Ώρες αργότερα, ο κοσμήτορας της Νομικής του Χάρβαρντ Τζον Μάνινγκ, ενημέρωσε τους φοιτητές ότι η σχολή, που βρίσκεται στην 4η θέση της κατάταξης, θα έκανε το ίδιο. 

Και οι δύο σχολές δήλωσαν ότι οι κατατάξεις ήρθαν σε σύγκρουση με τις δεσμεύσεις τους για διαφορετικότητα και για προσιτές τιμές (διδάκτρων). Η κοσμήτορας του Γέιλ Χέδερ Γκέρκεν, έγραψε σε μήνυμά της στον ιστότοπο του σχολείου της ότι οι «βαθιά εσφαλμένες» βαθμολογίες αποθαρρύνουν τις σχολές να προσελκύουν μαθητές της εργατικής τάξης, να χορηγούν οικονομική βοήθεια (σ.σ.υποτροφίες και δάνεια) βάσει των αναγκών τους και να βοηθούν τους φοιτητές να ακολουθήσουν σταδιοδρομίες που συμβάλλουν στο δημόσιο συμφέρον.

«Το US News συνεχίζει να υιοθετεί μετρήσεις που υπονομεύουν το νομικό επάγγελμα και τη νομική εκπαίδευση», είπε η Γκέρκεν στο Reuters. «Φαίνεται ότι είναι καιρός να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αποφασίσουμε αν αυτό έχει νόημα». Ο Έρικ Γκέρτλερ, διευθύνων σύμβουλος της US News, δήλωσε ότι η απόφαση της νομικής του Yale δεν αλλάζει το σκοπό της κατάταξης, που είναι να διασφαλίσει ότι «οι φοιτητές μπορούν να βασίζονται στις καλύτερες και πιο ακριβείς πληροφορίες» όταν αποφασίζουν σε ποιο ίδρυμα θα εγγραφούν.

Η κατάταξη των νομικών σχολών του US News είχε (ως τώρα;) μεγάλο κύρος στην αμερικανική νομική βιομηχανία. Πολλοί επίδοξοι δικηγόροι σταθμίζουν τις βαθμολογίες της όταν επιλέγουν μια νομική σχολή, ενώ η αποφοίτηση από μια σχολή υψηλής κατάταξης ανοίγει πόρτες σε υψηλά αμειβόμενες θέσεις νομικών συνεργατών σε μεγάλες εταιρείες, στη δικαιοσύνη και άλλες περιζήτητες νομικές δουλειές.

Οι ακαδημαϊκοί νομικοί όμως, επικρίνουν εδώ και καιρό την κατάταξη των US News. Λένε ότι το σύστημα ωθεί τις νομικές σχολές να διοχετεύουν τις υποτροφίες σε υποψήφιους με υψηλές βαθμολογίες στο Τεστ Εισαγωγής στη Νομική Σχολή και μεγάλους προπτυχιακούς βαθμούς, γιατί αυτοί αντιστοιχούν στο 20% της βαθμολογίας μιας σχολής στην κατάταξη, και όχι σε υποψήφιους που τη χρειάζονται περισσότερο. Και λένε ότι τα σχολεία ανταμείβονται στην κατάταξη για τις υψηλές δαπάνες ανά μαθητή, αντί για τη διατήρηση χαμηλών διδάκτρων.

Ιδού πως οι κατατάξεις διαμορφώνουν πολιτικές.

χαρβαρντ γειλ

Τι μας θυμίζουν αυτά; Η αριστεία απορροφά κονδύλια σε βάρος της πραγματικής οικονομικής ανάγκης. Μήπως συνέβη και στη χώρα μας κάτι αντίστοιχο λχ στις φοιτητικές υποτροφίες, περιορίζοντας έτσι δραματικά την πρόσβαση των οικονομικά αδύνατων στα ΑΕΙ προς όφελος των υψηλόβαθμων; Οφείλουμε να αναρωτηθούμε μετά από τις εξελίξεις αν αυτή η πρακτική, που φαίνεται ότι ακόμα και στην μητρόπολη του «υπαρκτού καπιταλισμού» πλέον αμφισβητείται, είναι ηθικά σωστή.

Η κοσμήτορας Γκέρκεν μάλιστα είπε ότι οι κατατάξεις ήταν εν μέρει παραπλανητικές. Λχ, ο τρόπος με τον οποίο η κατάταξη μετράει το χρέος των φοιτητών (απο τα υπέρογκα φοιτητικά δάνεια που παρα πολλοί αναγκάζονται να λάβουν για να τελειώσουντ ις πανακριβες σπουδές τους) , δεν λαμβάνει υπόψη τη βοήθεια αποπληρωμής δανείων για όσους έχουν θέσεις που χαρακτηρίζονται ως δημοσίου συμφέροντος.

Το Γέιλ και το Χάρβαρντ είναι τα πρώτα ιδρύματα που αυτοεξαιρούνται από την συγκεκριμένη κατάταξη. Οι εκπρόσωποι από το Νο 3 της κατάταξης, το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Εκπρόσωπος του Στάνφορντ εξάλλου, είπε ότι το Πανεπιστήμιο, που κατατάσσεται στο Νο 2, θα εξετάσει το θέμα «προσεκτικά».

Φωτο: Μια πρόσφατη κατάταξη των US News

διεθνης καταταξη

Ο σύμβουλος για την εισαγωγή φοιτητών νομικών σχολών Mike Spivey είπε ότι και άλλες σχολές θα έχουν πλέον κάλυψη να σταματήσουν να παρέχουν δεδομένα στη US News – μια κίνηση, όπως είπε, που πολλοί κοσμήτορες κορυφαίων νομικών σχολών ήθελαν να κάνουν εδώ και χρόνια.

«Το όπλο έχει γεμίσει και η σκανδάλη έχει πατηθεί», είπε ο Spivey.

Ωστόσο, το Γέιλ και το Χάρβαρντ δεν θα εξαφανιστούν από την κατάταξη των νομικών σχολών. Η US News αναφέρει ότι χρησιμοποιεί δημόσια διαθέσιμα δεδομένα όταν τα σχολεία δεν παρέχουν τα δικά τους.Το Πανεπιστήμιο Columbia, που στην προηγούμενη κατάταξη είχε ανέβει στο Νο 2, έπεσε στο Νο 18 φέτος μετά την υποβολή λανθασμένων στοιχείων που το ώθησαν να σταματήσει να συμμετέχει στην κατάταξη. Η νομική σχολή του Κολούμπια αρνήθηκε να σχολιάσει την Τετάρτη.

Στα δικά μας

Και στη χώρα μας, τα ιδρύματα που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη, αλλά και σε άλλες διεθνείς κατατάξεις, κάθε φορά πανηγυρίζουν όταν ανεβαίνουν θέσεις. Προσφάτως λχ, δημοσιεύτηκαν από τον Οργανισμό Times Higher Education του Elsevier, τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Times Higher Education World University Rankings για το έτος 2022-2023. Η εν λόγω κατάταξη μαζί την αντίστοιχη της  QS World University Rankings και το Academic Ranking of World Universities (γνωστή ως Λίστα της Σανγκάης), θεωρούνται οι τρεις κατατάξεις με τη μεγαλύτερη απήχηση  και εγκυρότητα διεθνώς. Στη φετινή κατάταξη το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για πρώτη φορά ανεβαίνει στην 1η θέση μεταξύ των 16 ελληνικών πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται στην φετινή κατάταξη παραμένοντας  στις θέσεις 401-500 παγκοσμίως.

Οι μεθοδολογίες των οίκων αξιολόγησης έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, αλλά παράλληλα εμφανίζουν και σημαντικές διαφορές, καθώς ορισμένοι οίκοι μπορεί να εστιάζουν στην αριστεία, να δίνουν μεγαλύτερη ή μικρότερη έμφαση στο ερευνητικό έργο και την απήχησή του, ενώ άλλοι δίνουν έμφαση σε κριτήρια και σε δείκτες μέτρησης όπως η έρευνα φήμης ή η διεθνής διάσταση. 

Μετά απο την πρόσφατη εξέλιξη, αναμένεται να ξεκινήσει διεθνώς νέα συζήτηση για τα κριτήρια και τις μεθοδολογίες των κατατάξεων, αφού η κριτική των κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ προς τη US NEWS δεν είναι η μόνη κριτική που έχουν δεχθεί.

ΠΗΓΗ