Νέο συλλαλητήριο φοιτητών την Πέμπτη στην Αθήνα - Σύνθημα: «Πετάξτε τις ασπίδες, βγάλτε το καπέλο, πηγαίνετε στο γήπεδο να δείτε τον Μαρσέλο»


Στις 11 Αυγούστου, το alfavita.gr ήταν η μόνη ειδησεογραφική ιστοσελίδα που δημοσίευσε την πληροφορία ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία ενδέχεται να μπει στα ΑΕΙ με επιχείρηση αιφνιδιασμού με εγκατάσταση στα ΑΕΙ τον Αύγουστο.

«Τις τελευταίες προετοιμασίες για την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αρχικά στο ΑΠΘ και στη συνέχεια σε ακόμα 3 πανεπιστήμια της Αθήνας κάνει η κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο οι πρώτοι ειδικοί φρουροί να μπουν στα ΑΕΙ ακόμα και μέσα στον Αύγουστο είναι ανοικτό, με προφανή στόχο να φέρουν προ τετελεσμένων τους φοιτητές που αντιδρούν, προτού επιστρέψουν στα αμφιθέατρα τον Σεπτέμβριο», γράφαμε.

Τις ίδιες ημέρες, τα υπόλοιπα ρεπορτάζ μιλούσαν για προετοιμασία που στόχευε στον Οκτώβριο και δεν συμφωνούσαν στο ότι η κυβέρνηση θα επιχειρούσε να αιφνιδιάσει τους φοιτητές. Τελικά πέσαμε 5 μέρες έξω και από χτες οι ομάδες των ΟΠΠΙ (το επίσημο όνομα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας) έχουν ξεκινήσει περιπολίες στην Πανεπιστημιούπολη. Ομως δεν κατόρθωσαν να δημιουργήσουν το τελελεσμένο και να αιφνιδιάσουν τους φοιτητές.

Αντίθετα,  αυτό που παρατηρούσαμε από τότε, ότι δηλαδή «η αναγκαιότητα συγκρότησης του νέου σώματος δεν έχει αμφιβητηθεί μόνο από τους φοιτητές, αλλά και από πολλούς πανεπιστημιακούς και βέβαια από την αντιπολίτευση», είναι σήμερα πολύ εντονότερο.  Η αμηχανία της κυβέρνησης για την πολιτική επικαιρότητα είναι τόσο μεγάλη, ώστε προσπάθησε να εκτρέψει τα φώτα από την εξεταστική για τις υποκλοπές και την ενεργειακή κρίση στέλνοντας τις ΟΠΠΙ στα ΑΕΙ, αλλά εντέλει πέτυχε το ακριβώς αντίθετο: 

Μέτωπο φοιτητών, πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών

Να συσπειρώσει μέσα σε μια νύχτα φοιτητές, εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς και την αντιπολίτευση, που ζητούν όλοι μαζί πλέον την αποχώρηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Η συσπείρωση αυτή λαμβάνει χαρακτηριστικά «μετώπου» κατά της κυβερνητικής επιλογής, ενώ σε λίγες ημέρες, με το άνοιγμα των σχολείων -και μάλιστα χωρίς μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό- το μέτωπο αναμένεται να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και μαθητών. 

Είναι χαρακτηριστική χτεσινή ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία» θα προκαλέσει και δε θα λύσει προβλήματα στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα» Και πράγματι, λίγες μόνο ώρες μετά την εμφάνιση των ΟΠΠΙ, παρουσιάστηκε η -αστεία...- αναγκαιότητα, να παρέμβουν τα ΜΑΤ για να φυλάξουν την Πανεπιστημιακή ΑστυνομίαΑνάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν και εκπαιδευτικοί

Είναι χαρακτηριστικό μέσα στην υπερβολή του, το ακόλουθο σχόλιο, ένα από τα εκατοντάδες που δημοσιεύτηκαν χθες για το θέμα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης -και κατόπιν ενσωμάτωσε σε σχετική του ανακοίνωση το ΜέΡΑ25: "Η Κυβέρνηση στέλνει τις ΟΠΠΙ να φυλάνε τις σχολές. Κατόπιν στέλνει τα ΜΑΤ να φυλάνε τις ΟΠΠΙ που φυλάνε τις σχολές. Μετά θα στείλει τα ΕΚΑΜ να φυλάνε τα ΜΑΤ που φυλάνε τις ΟΠΠΙ που φυλάνε τις σχολές. Ακολούθως θα στείλει ΟΠΚΕ να φυλάνε τα ΕΚΑΜ που φυλάνε τα ΜΑΤ που φυλάνε τις ΟΠΠΙ που φυλάνε τις σχολές. Μετά θα στείλει τεθωρακισμένα να φυλάνε τις ΟΠΚΕ που φυλάνε τα ΕΚΑΜ που φυλάνε τα ΜΑΤ που φυλάνε τις ΟΠΠΙ που φυλάνε τις σχολές. Και τέλος θα απογειώσει Ραφάλ να φυλάνε τα τεθωρακισμένα που φυλάνε τις ΟΠΚΕ που φυλάνε τα ΕΚΑΜ που φυλάνε τα ΜΑΤ που φυλάνε τις ΟΠΠΙ που φυλάνε τις σχολές. Έλεος! "

Νέο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στην Αθήνα

Τελικά η κυβέρνηση κατάφερε να συσπειρώσει τους φοιτητές -πλην ΔΑΠ φυσικά- οι οποίοι μετά τα χθεσινά, προανήγγειλαν και νέο μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη στις 19:00 στα Προπύλαια.

«Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στους καθηγητές, τους εργαζόμενους των πανεπιστημίων, στα εργατικά σωματεία και σε όλο το λαό», αναφέρουν οι φοιτητές και προειδοποιούν για καθημερινές κινητοποιήσεις αποτροπής των ΟΠΠΙ: Σύσκεψη συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων για να συζητήσουν τη συνέχεια της δράσης τους την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη στις 19:00 στην πύλη της Πανεπιστημιούπολής.(Ούλωφ Πάλμε) Πολύμορφες δράσεις στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης κάθε απόγευμα για να αποτρέψουμε με τη μαζική μας παρουσία την εισβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Και βέβαια δεν άργησαν οι πρώτες ενέργειες: Αγνωστοι διέλυσαν χτες το τουρνικέ που πρώτο έσπευσε να τοποθετήσει το ΑΠΘ παρά τις αντιρρήσεις των ίδιων των πανεπιστημιακών. Ισως δεν είναι τυχαίο ότι τον πρύτανη του ΑΠΘ κ.Παπαϊωάννου, ο οποίος είναι και ενθερμος υποστηρικτής των ΟΠΠΙ και των μέτρων ελέγχου των φοιτητών όπως και της κατάργησης του στεκιού στο βιολογικό για να γίνει η γνωστή πλέον βιβλιοθήκη, φέρεται να επιθυμεί να εντάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ

Μετά από αυτά, φαίνεται πως «καλά θα πάει κι αυτό» -όπως και τόσα άλλα- για την κυβέρνηση. Ειδικά οταν συνέβη την ίδια ημέρα που ο Πρωθυπουργός ...έφερε τον Μαρσέλο στον Ολυμπιακό όπως δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης, με αποτέλεσμα οι πάντα ευρηματικοί φοιτητές να επινοήσουν νέο σύνθημα για τις ΟΠΠΙ και τα ΜΑΤ που τους φυλάνε:

«Πετάξτε τις ασπίδες, βγάλτε το καπέλο, πηγαίνετε στο γήπεδο να δείτε τον Μαρσέλο»

Και πόσο θα μας κοστίσουν αυτά; Σύμφωνα με το Νίκο Φίλη,  «αντί για καθηγητές, εξοπλισμό, εργαστήρια, βιβλιοθήκες και φοιτητική μέριμνα, η κυβέρνηση προτιμά να δαπανά περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ το χρόνο για την πανεπιστημιακή αστυνομία». Πρόκειται για κατασπατάληση πόρων, ίσων με την ετήσια κρατική επιχορήγηση 16 Πανεπιστημίων...

Πηγή: AlfaVita