Συρίγος: «Ιστορική στιγμή» η έφοδος αστυνομίας στα ΑΕΙ - Εξίσωσε κουκουλοφόρους με Χρυσαυγίτες

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε τις πρυτανικές αρχές του ΟΠΑ που δεν απομάκρυναν τον υπόδικο καθηγητή, λεγοντας οτι δεν υπάρχει ακόμα κατηγορία εναντίον του για παιδεραστία, αλλά γίνεται προανάκριση

Κείμενο: Ναταλία Πετρίτη

Με Χρυσαυγίτες εξίσωσε τους κουκουλοφόρους που χτύπησαν τον υπόδικο καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) ο υφυπουργός Παιδείας κ.Αγγελος Συρίγος, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση της ΕΡΤ1, ενώ παράλληλα δικαιολόγησε τη διοίκηση του ιδρύματος που δεν απομάκρυνε τον καθηγητή!

Ο κ.Συρίγος είπε ότι οι κουκουλοφόροι επιχειρούν να εμφανιστούν σαν "λαϊκοί τιμωροί" και πρόσθεσε: «Ομως για αυτά τα θέματα (σ.σ. την ενδεχόμενη ποινική τιμωρία του υπόδικου καθηγητή) υπάρχει  κράτος και δικαιοσύνη, κι επίσης είδαμε τι έγινε πριν από λίγα χρόνια με τους Χρυσαυγίτες, είδαμε που οδηγεί αυτό»

Επιπλέον, ο υφυπουργός Παιδείας ουσιαστικά υπερασπίστηκε τόσο τον υπόδικο όσο και τον πρύτανη του ΟΠΑ που δεν τον απομάκρυνε, λέγοντας ότι η πιο βαριά κατηγορία εναντίον του είναι η παιδεραστία, όμως για να μπορέσουν οι πρυτανικές αρχές να ασχοληθούν με αυτήν θα πρέπει να έχει ασκηθεί προηγουμένως ποινική δίωξη, κάτι που δεν έχει συμβεί καθώς η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης, συνεπώς δεν υπάρχει ακόμα κατηγορία.

Περαιτέρω, είπε ότι υπάρχουν εναντίον του κατηγορίες για τοκογλυφία, υπόθεση στην οποία ενέχονται όμως και άλλοι 3 καθηγητές οι δύο εκ των οποίων είναι πρώην, κι ένας από τους μηνυτές έχει καταδικαστεί σε πολύχρονη φυλάκιση.

Καμία αναφορά στις κρατικές θέσεις του υπόδικου

Ομως ο κ.Συρίγος δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο ζήτημα για το οποίο βουίζει ο τόπος, ότι δηλαδή ο εν λόγω καθηγητής κατείχε δύο κρατικές θέσεις, παρότι εμπλέκεται σε ποινικές υποθέσεις. Ενδεικτικά, ο  τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης αφού καταδίκασε απερίφραστα τον ξυλοδαρμό του καθηγητή, προχώρησε - μιλώντας στο Kontra Channel- στην καταγγελία ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής έχει διοριστεί σε κρατικές θέσεις από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

"Ο καθηγητής είχε διοριστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δύο φορές στη διοίκηση του Πράσινου Ταμείου που υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και είχε, επίσης, διοριστεί στη διοίκηση του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στη διοίκηση του Πράσινου Ταμείου, μάλιστα, επαναδιορίστηκε για δεύτερη φορά, τον Ιούλιο του 2021" τόνισε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε, εν συνεχεία συγκεκριμένα ερωτήματα:

"Ρωτάμε την κυβέρνηση να μας πει, αν αυτός ο άνθρωπος με τις κατηγορίες που τον βαραίνουν είναι κατάλληλος για να διορίζεται σε κρατικές θέσεις. Πότε ενημερώθηκε η κυβέρνηση για τις εν εξελίξει δικαστικές εκκρεμότητες του; Αναρωτιέμαι πως με αυτές τις κατηγορίες τον διόρισε η κυβέρνηση της ΝΔ, με ποια κριτήρια έγιναν οι διορισμοί σε δύο εντελώς διαφορετικές θέσεις αλλά και σε ποιες ενέργειες προέβη η υπουργός Παιδείας, όταν έμαθε για τις υπο δικαστική διερεύνηση υποθέσεις του".

Για όλα αυτά, ο κ.Συρίγος δεν είπε το παραμικρό -ούτε και ρωτήθηκε βέβαια...

«Ιστορική στιγμή η έφοδος αστυνομίας σε ΑΠΘ και ΑΣΟΕΕ»

Ακόμα, ο υφυπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή» την έφοδο της αστυνομίας σε ΟΠΑ και ΑΠΘ, και τις συλλήψεις που έκανε για πλημμελήματα. λέγοντας ότι οι ομάδες των καταληψιών αντιδρούν σα νοικοκύρηδες στο μαγαζί τους και προσπαθούν να καταλάβουν χώρους που θεωρούν ότι δικαιωματικά τους ανήκουν.

Αφου καταδίκασε τις καταλήψεις, πρόσθεσε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία (η εκπαίδευση των 400 δρουρών ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα) θα μπει στα ιδρύματα εντός του 2022 και τόνισε ότι η καθυστέρηση δεν οφειλεται σε κυβερνητική επιλογή, αλλά σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Τέλος, για την επερχόμενη εξεταστική των φοιτητών, επανέλαβε ότι θα γίνει δια ζώσης παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν χτες οι πρυτάνεις, και ότι δεν βλέπει να προκύπτει πρόβλημα αφού η πλειονότητα της πανεπιστημαικής κοινότητας είναι εμβολιασμένοι, ενώ οι φοιτητές θα κάθονται σε μεγάλες αποστάσεις και θα έρθουν σε επαφή για 7-8 δίωρα συνολικά.

Πηγή: www.alfavita.gr