Πανεπιστήμια: Πώς θα γίνει η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου

Εξεταστική χειμερινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2021-2022: Τι προβλέπεται για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που νοσούν

Κείμενο: Ναταλία Πετρίτη

Με φυσική παρουσία των φοιτητών στα αμφιθέατρα θα πραγματοποιηθεί η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου στα πανεπιστήμια. 

Παρά τις ενστάσεις των πρυτανικών αρχών και των καθηγητών, η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας προβλέπει ότι όλοι οι φοιτητές/τριες θα πρέπει να προσέλθουν κανονικά για τις εξετάσεις, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους και όσες δεν κατάφεραν να εξεταστούν λόγω νόσησης από κορονοϊόνα εξεταστούν μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου ή σε άλλη ημερομηνία

Η απουσία τους λόγω νόσησης θα προκύπτει μέσω της καταγραφής τους στην πλατφόρμα edupass. Όλοι οι φοιτητές που προσέρχονται στο Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. για τη συμμετοχή τους σε γραπτές ή προφορικές εξετάσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση στην πλατφόρμα edupass(https://edupass.gov.gr), εάν δεν έχουν ήδη υποβάλει σχετική δήλωση κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές θα εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία υποχρεωτικώς απουσίαζαν, σε άλλη ημερομηνία που θα οριστεί με επιμέλεια του διδάσκοντος.

Προϋποθέσεις συμμετοχής στην εξεταστική

Η συμμετοχή στις εξετάσεις πραγματοποιείται υποχρεωτικά κατόπιν επίδειξης ενός εκ των κάτωθι:

  1. Πιστοποιητικό εμβολιασμού,
  2. Πιστοποιητικό νόσησης,
  3. Βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου,
  4. Εξέταση PCR έως εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εξέτασης rapid test έως σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της εξέτασης του μαθήματος.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης, ενώ συστήνεται η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή ΚN95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας.

Έρχονται προβλήματα

Την ίδια στιγμή, η Σύνοδος των Πρυτάνεων διαβλέπει προβλήματα στη διεξαγωγή της διά ζώσης εξεταστικής χειμερινού εξαμήνου στα πανεπιστήμια.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πρυτανικές αρχές μετά την έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποιήσαν, επισημαίνουν ότι «η δια ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων, αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσχέρειες.

Για όσους φοιτητές καταστεί αδύνατη η συμμετοχή τους, λόγω νόησης και καραντίνας, θα ληφθεί μέριμνα ώστε να εξεταστούν με τον πλέον πρόσφορο τρόπο που θα καθοριστεί, από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, με συνεννόηση διδασκόντων και φοιτητών, λαμβανομένου υπόψη του ισχύοντος πλαισίου συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας για δια ζώσης εξέταση αναπλήρωσης.

Είναι αυτονόητο ότι η αδυναμία συμμετοχής στις εξετάσεις θα τεκμαίρεται από τα στοιχεία στο edupass, η εγγραφή στο οποίο έχει μεγάλη σημασία για την ομαλή και κατά το δυνατόν ασφαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και σε πιθανή επιδείνωση των κρουσμάτων και συνθηκών θα επανέλθουν υιοθετώντας ευέλικτους και πιο ασφαλείς τρόπους λειτουργίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους». 

Πηγή: www.alfavita.gr